Kadýna Yönelik Þiddet - Neden dövüldüðünüzü Bakanlýk cevaplýyor

13 Ekim 2011 15:26  

 

Kadýna Yönelik Þiddet - Neden dövüldüðünüzü Bakanlýk cevaplýyor

“Sorunlu Aileleri” üreten sorunlu devlet kitapçýklarýný okuyun. Okuyun ki kadýnlarýn neden dövüldüðünün, lezbiyenlerin neden bu “hastalýða” yakalandýklarýnýn, neden aldattýðýmýzýn devletçesini anlayýn.

Iþýl Cinmen

Bazý olaylara inanmak çok zordur.

Mesela 2011 yýlýnda, Türkiye gibi bir ülkede, Fatma Þahin gibi kadýn örgütlerinin bile kýsmi desteðini alabilmiþ bir Aile ve Sosyal Politikalar Bakaný'nýn yönetimindeki internet sitesinde; basbayaðý ülkenin Bakanlýðýnýn resmi internet sitesinde, yurttaþlarý eðitmek için koyulan Kurum Yayýnlarý'nýn içinde kadýna yönelik þiddetin gündelik nedenlerinin açýklamasýný bulmak inanýlmazdýr:

"Baba akþam eve gelmiþtir. Evde yemek hazýr deðildir. Anne yemek yapmasý gerektiði halde yapmamýþtýr (...) Büyük þehirlerde bir de trafik karmaþasýndan kurtulup eve gelebilmek hakikaten meseledir. Hâl böyle olunca aile reisinin eve geldiði zaman kýzmaya en müsait olduðu zamandýr. Neden? Çünkü yorgunluk vardýr, açlýk vardýr, günün gerginliði vardýr..."

www.aile.gov.tr adresine girip, Kurum Yayýnlarý bölümüne bakýn. Eðitim kitapçýðýnýn adý: "Sorunlu Aileler"

Yazarý T.C. Baþbakanlýk Aile Araþtýrma Kurumunda iki yýl Yüksek Ýhtisas Kurul Üyeliði yapmýþ olan Prof. Dr. Kemal Çakmaklý.

1997 tarihli kitabýn önsözünü, dönemin Refahyol Hükümeti'nin Devlet Bakaný Iþýlay Saygýn yazmýþ.

27. sayfadaki "Dayak" bölümünde "Unutmamak lazýmdýr ki dayak olayý sebepsiz ortaya çýkmaz" deniyor.

"Kliniðimize yapýlan baþvurular göstermiþtir ki eþlerden birinin gergin, sinirli anýnda karþýsýndaki genellikle anlayýþla sevgiyle cevap vermemektedir (...) Gerçi sebep ne olursa olsun yine de hatadýr. En doðrusu, böyle bir ortam hazýrlanmamasý için tedbir almaktýr."

Lütfen þu tabloya bir göz atýn: Þiddet, taciz ve tecavüz çetelesi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kadýndan sorumlu olan tek bakanlýðý, bianet'in tuttuðu þiddet çetelesindeki olaylarýn devletçe nedenlerini kendi sitesinde veriyor.

Taraf, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý'na baðlý Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüðü'nün internet sitesindeki yayýnlarýn içeriðini anlamak için yeterli bir özet sunmuþ:

26. sayfadaki "Aldatma" bölümünde,

"Eþin ilgisizliði uzun süre devam edip, çeþitli uyarýlara raðmen ilgisizlik önlenemeyince, uyarý yapan, eþini ikinci plana itmek zorunda kalmýþtýr" deniyor.

Çalýþan Annenin Kýlavuzu adlý kitapta, kadýnýn asli görevinin ev hanýmlýðý olduðunu hala hatýrlamak zorunda olduðunu öðreniyorsunuz.

"Anne çalýþtýðý gerçeðinin yanýnda asýl görevinin ev hanýmlýðý olduðunu her zaman hatýrlamalýdýr. Bir annenin birinci görevi kocasýna eþ, çocuðuna anne, yuvasýna hanýmefendi olmasýdýr."

Çalýþan bir annenin baþýna neler gelebileceði örneklerle anlatýlýyor.

Mesela çalýþan bir anne, "kaliteli bakýcý" bulamýyor ve sonunda çocuðuna tecavüz ediliyor.

Baþka bir çalýþan anne yorgunluktan dikkatini toplayamýyor ocaða koyduðu yemeði küçük çocuðunun üzerine döküyor. Çocuðun kolu bedenine yapýþýyor ve sonra da böbrek hastasý oluyor.

Kadýnýn Saðlýk Kýlavuzu, "lezbiyenlik hastalýðýnýn" nedenlerini açýklýyor.

"Kaba ve egoist erkeklerle küçük yaþta evlendirilen çocuk annelerde en önemli cinsel problem lezbiyenliktir. Bu durum düþünceleri düzeltilince normale dönebilir."

Hayatýmýza dair bilgiler, 2005'te Adalet ve Kalkýnma Partisi (AKP) döneminde yayýmlanan Aile Rehberi'nde devam ediyor.

"Aileleri tehdit eden bir unsur da daha çok kadýnlar arasýnda görülen çevreye özenme taklit ve moda tutkusu olabilmektedir."

Bu yayýnlar, muhtemelen kýsa süre içinde siteden kaldýrýlacaktýr.

Ancak devlet tarafýndan þiddet ve ayrýmcýlýðýn meþruiyeti konusunda eðitilen bir toplumun zihnindekiler bir týkla kaldýrýlamýyor. Bu sorumsuzluðun bedelini gündelik hayatta sokaða çýkmaya korkan kadýnlar, mor gözler, býçaklanmýþ sýrtlar, dýþlanan lezbiyenlerle birlikte ödemeye devam ediyoruz.

Bakanlýðý "Ne zaman kaldýracaksýnýz?" diye aradýðýmda, "Bu tür cinsiyetçi yaklaþýmlarýn taranmasýyla ilgili bir çalýþma yapýlýyor" dediler.

Ayrýca, "Bu bakanlýkla birlikte kadýn konusuna bakýþta önemli deðiþiklikler olduðu açýk. Bu tespitlerle birlikte yeni bir düzenlenme için çalýþýyor" diye de eklediler.

Üzücü olan, Taraf'ýn haberini okuduðumda, inanmak istemeyip Bakanlýðýn kitaplarýnda yazan her satýrý tek tek kontrol etmeme sebep olan þaþkýnlýðý, Bakanlýk çalýþanlarýnýn kendi baþlarýna hissetmiyor olmasý.

Bu basit refleks, bu kadar açýk bir durumda dahi oluþmadýysa, Taraf telefonlarýna bir cevap alamadýysa, bugün bu kitaplara hala ulaþýlabiliyorsa, kadýna dair mücadele konusunda devlet tarafýndan bir küçük adým dahi atýlmamýþ demektir.

Not: Yazýyý bianet'te yayýnladýktan sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý'ndan, Bakan Fatma Þahin'in konuyla ilgili bir açýklama yaptýðý ve kitapçýklarýn kýsa sürede siteden kaldýrýlýp arþive koyulacaðý bilgisinin verildiði bir telefon aldýk. Fatma Þahin, Antalya'da yaptýðý açýklamada þöyle demiþ: "Erkeklerdeki ataerkil, geleneksel bakýþ açýsýný deðiþtirmemiz lazým. Bunun için büyük bir mücadele ve dönüþüm gerekiyor. Temel eðitimde, sosyal bilgilerde babayý gazete okutup anneyi mutfakta tutan bir eðitim sistemi devam ettiði sürece bunlar çözülemez. Ýþte bu yüzden Talim Terbiye Kurulu'nda 'Toplumsal Cinsiyet Komisyonu' oluþturuldu. Bütün kitaplara bakýlýyor."

Bakanlýðýn ulaþýlabilir olmasý ve olumsuzluklara hýzlý bir þekilde müdahale etmesi umut verici.

Bianet

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0