John Malkovich İstanbul'da klişeleri yıktı

11 Nisan 2009 21:02  

 

John Malkovich İstanbul'da klişeleri yıktı

İstanbul'da sinemaseverlerle buluşan usta oyuncu John Malkovich, kariyerinin perde arkasını anlattı ve favori filminin "Fareler ve İnsanlar" olduğunu söyledi. 

Sinema tarihinin en karizmatik oyuncularından John Malkovich, 'Onur Ödülü' aldığı Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen “Sinema Dersleri” etkinliğiyle sinemaseverlerle buluştu.

İki kez Oscar’a aday gösterilen, Emmy ödülü alan oyuncu, yönetmen ve yapımcı 56 yaşındaki Malkovich, kimilerinde anti-depresan etkisi, kimilerinde gerilim yaratan ince ses tonu ve ağır konuşma temposuyla birçok klişe ve tabuyu ardı adına yıktı.

Malkovich, "Bana çok başarılısınız demeleri hiçbir şey ifade etmiyor, o kadar çok fırsat yakaladım ki, başarılı olmamam bir sorun olurdu" diyecek kadar mütevazı bir tavır sergiledi. 

Usta oyuncu, orta sınıf New Yorkluların onun yerine geçmek için can attığı bir öykünün anlatıldığı "John Malkovich Olmak" adlı filmin üzerinde pek bir etki bırakmadığını ifade ederek favori filminin bir Steinbeck uyarlaması olan "Fareler ve İnsanlar" olduğunu söyledi.

OYUNCULUĞU NASIL ÖĞRENDİ?
Son olarak Meksika’da sahnelenen bir oyunu yöneten Malkovich, tiyatroya duyduğu özel ilgiyi de sık sık vurguladı.

Oyunculuğa dair en önemli şeyleri 23 yaşında Chicago’da girdiği “Steppenwolf” tiyatro grubunda öğrendiğini belirten John Malkovich, “Oyunculuğu en çok öğretmenlerimden değil, sahnede etkileşime girdiğim akranlarımdan öğrendim. Bir otoritenin size dikte ettiği bilgilere göre böylesi çok daha etkiliydi” dedi.

TİYATRO VE SİNEMANIN FARKI
80’e yakın filmde rol alan aktör, en çok “Bulutların Ötesinde” filminde İtalyan yönetmen Michalegelo Antonioni’yle çalışmaktan mutlu olduğunu söyledi fakat daha sonra üstü kapalı biçimde Antonioni’nin oyuncularla bir iletişim sorunu olduğunu da ekledi.

Oyuncu ve yönetmenlerin film setinde yaşadıklarını Malkovich şu sözlerle anlattı:

"Çok ama çok az aktör istediği rolü oynar, sizin özgürlüğünüz ancak seçildiğiniz rolleri seçmektir. Siz onun kafasındaki rolü oynarsınız, kendi kafanızdakini değil. Sete adım attığınızda kendinizi bir kukla ya da maymun gibi hissedersiniz.. Patron yönetmendir; ben onlar için çalışırım, onlar benim için değil."

Malkovich, tiyatroda yönetmen-oyuncu ilişkisinin ayrıcalığını ise "Film yönetmenleri kamera, kadraj, ışık gibi teknik ayrıntılara konsantre olurlar, oyuncularla iletişim kurma konusunda eğitim görmezler" sözleriyle özetledi.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0