İzmirli öğrenciler uzaya mesaj attı

15 Ocak 2009 14:12  

 

İzmirli öğrenciler uzaya mesaj attı

Büyüklerin bir türlü gerçekleştiremediği “barış” ve “demokrasi” istemi bir gurup öğrenci tarafından uzaya iletildi. 

İzmir’deki bir ilköğretim okulunun öğrencileri, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bulunan astronotlara, telsizle yeni yıl ve barış mesajı iletti. ISS’nin kuruluşunun 10. yılı dolayısıyla Çağdaş Eğitim Koleji’nde düzenlenen etkinlikte 2010 yılında tamamlanması ön görülen istasyonda bulunan astronotların günlük yaşamları hakkında bilgiler verildi. Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) İzmir Şubesi Başkanı Yardımcısı Ali Rıza Özsaran ile Uzay Kampı Türkiye Pazarlama ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Emre Aday’ın sunumlarıyla renklenen etkinlikte öğrenciler, ISS astronotlarının yeni yıl mesajını sesli dinleme imkânı buldu. 

Etkinliğe katılan Çağdaş Eğitim Koleji 5. sınıf öğrencileri Zeynep Şevval Acar, Zeynep Erdoğan ve Laçin Arsel ise okula kurulan motor telsiz ile hazırladıkları barış mesajını uzay boşluğuna iletti.

“Savaşlar olmasın, çocuklar yaşasın” 

Özsaran’ın yardımıyla Türk çocukları adına astronotlara uzay çalışmalarında başarı dileyen öğrenciler, mesajlarında “Savaşlar olmasın, çocuklar ölmesin, dünyada barış olsun” dedi. Mesajı okuyan Acar “En büyük dileğim, astronotlarla konuşmaktı. Mesaj göndererek bunu kısmen başardık. Tüm dünyaya barış gelmesi için mesaj gönderdik. İnşallah olur” dedi. 

ISS’de bulanan astronot Bill Mc Arthur ile 2005 yılında telsizle görüşerek Türkiye’den uzaydaki bir kişiyle ilk kayıtlı görüşmeyi yapan kişi olan Özsaran ise “Kurduğumuz motor telsiz sayesinde öğrenciler, uzaya barış, dostluk mesajları gönderdi. ISS’deki astronotların yeni yıllarını kutladık. Bugün gönderdiğimiz sinyal, dünyanın etrafını dolaşacak. Belki diğer amatör telsizciler tarafından, belki de astronotlar tarafından dinlenecek. Ayrıca, NASA üzerinden ISS’ye yeni yıl tebrik kartı gönderdik” dedi. 

Fikret Karagöz
Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0