Ýzmirli Gözüyle - TUNA BAÞAR

22 Eylül 2008 04:15  

 

Ýzmirli   Gözüyle - TUNA BAÞAR

4 Aðustos



"Artistik ve ahlâki deðerlere asýrlar boyu bir türlü eriþemedikleri için bunlar uðruna bir ömür harcamayý enayilik olarak gören ve güzelliði üretmek yerine onu para, þiddet ya da kurnazlýkla elde etmeyi fazilet sayan insanlarýn ülkesindeki okullarda, en az raðbet gören ve pek ciddiye alýnmayan bir ders de resimdi."



Ýhsan Oktay Anar'ýn "Efrasiyâb'ýn Hikâyeleri" isimli kitabýný okurken altýný çizdiðim bu cümle bütün gün aklýmý kurcaladý durdu. Sanattan yoksun bir eðitim anlayýþýyla yetiþiyor olmamýzýn verdiði üzüntü bir kez daha kendini belli etti.



Picasso, Van Gogh, Salvador Dali, Monet, Da Vinci, Michelangelo, Goya; Nuri Ýyem, Fikret Mualla, Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüpoðlu gibi ressamlardan bihaber insanlarý, özellikle de üniversite öðrencilerini görünce insanýn içi nasýl da derinden sýzlýyor.



8 Aðustos



Hayatýmda, ilginç bir þekilde, 8'lerin etkisini hissediyorum. Farklý zaman dilimlerinde, farklý yerlerde, farklý þekillerde bir 8 karþýma çýkýyor ve hayatýmý derinden etkiliyor.



Daha önce 8 Aralýk, 8 Haziran, 8 Ekim ve 8 Mart gibi günlerde yaþadýklarým bugün de tekrar etti. Belki de bugünün 8'lere özel bir tarih olmasýndan ve ard arda sekizlerin dizilmesinden kaynaklanýyor bu durum.



10 Aðustos



Hayat Notlarý -XI- tamamlandý.



Bir þiir olarak tasarladýðým, 10 kýsa bölümden oluþan metnin, hayat notlarýna daha uygun olacaðýný düþündüm.

...

son ve ilk


nerde baþlar, nerde biter bu gidiþat

hep eksik kalacak

yýkýntýlar arasýnda bu hayat

...



4 Aðustos



Salâh Birsel'in yazar olmak istediðini söyleyen genç bir bayana verdiði cevap; "Çok okuyacaksýn, çok yazacaksýn. Fransýz eleþtirmenlerinden Alain'in öðrencisi André Mourois'ya salýk verdiði þeyi uygulayacaksýn. Usta yazarlarýn kimi yazýlarýný alýp, noktasýna, virgülüne varýnca kopya edeceksiniz."



Bu sözler bana Gus Van Sant'ýn "Forrester'in Peþinde" isimli filmini hatýrlattý.



19 Aðustos



Bir aþkýn ayrýntýlarýný saklamanýn hüznü peþimi hiç býrakmadý: sinema biletleri, yemek fiþleri, gidilen lokantalarda peçetelere yazýlan küçük hatýrlatma notlarý, özel tarihler, birlikte yürünen sokaklara verilen isimler, hediyeler, onun için yazýlan þiirler, otobüs biletleri...



Elimde kocaman bir kutuyla, þimdi, yýllar önce onun yaþadýðý evde, ondan geriye kalan küçük ayrýntýlar ve ölümün yaklaþtýðýný hatýrlatan saat sesiyle geçmiþin izini sürüyorum.



24 Aðustos



Bir Çin atasözü der ki, "Yazlarý uzun okuyun, kýsa yazýn."

Yýl içinde derslerimin yoðunluðu nedeniyle çok fazla okumaya zaman ayýramadýðým için bu yazý okumaya, özellikle de Çaðdaþ Türk Edebiyatý üzerine yoðunlaþmaya ayýrdým.



Yýl içinde okumayý düþünüp de okuyamadýðým kitap sayýsý 70'i geçmiþ. Ne yazýk ki yaz tatili boyunca hepsini okuyamadým. 52 kitapla yazý tamamladým.

Romandan þiire, öyküden denemeye, felsefeden resime; Orhan Pamuk'tan Tezer Özlü'ye, Enis Batur'dan küçük Ýskender'e, Bilge Karasu'dan Ferit Edgü'ye, Ayfer Tunç'tan Aslý Erdoðan'a, Nâzým Hikmet'ten Can Yücel'e; Sessiz Ev'den Haberci Çocuk Cinayetleri'ne, Suya Seng'den Ne Kitapsýz Ne Kedisiz'e, Dört Köþeli Üçgen'den Kapak Kýzý'na, Taþ-Kâðýt-Makas'tan Aðda Zamaný'na kadar yoðun bir okuma döneminden sonra sýra yazmaya geldi...



27 Aðustos



Cennet nedir ki?

Adem'le Havva için yaratýlmýþ, sonra da yasak bir meyve yüzünden bütün insanlara mükafat olarak sunulmuþ ‘aþk bahçesi'nden baþka nedir ki?



29 Aðustos


"...

zaman ki sonsuzdur

bitmemiþ þiirler gibidir



bazý hüzünleri

bazý nehirleri tutup anlatmak gibidir


biz ki zamaný týrnak içine alýp yaþadýk

..."



Ýlhan Berk



30 Aðustos



Çok uzun zamandýr aþk ve dostluk üzerine kafa yoruyordum. Ýki þiirsel karalama ve bir de hayat notu düþmüþüm bir kenara bu konu ile ilgili...

...



bir dostluðun deðirmeninde

öðüterek kurduk aþkýmýzý

zamansýz bir metnin satýr aralarýna gizledik kaybolduk ne zaman yakýnlaþsak
ruhlarýmýza aramýzda hep virgül boþluðu yarattýk ...



...

yorgun zamanlarýn gece vardiyasýnda

kaçamak bir sigara dumaný kadar gizemli

yalnýz bir yýldýz gibi þehir ýþýklarý arasýnda kaybolan yazdýkça çoðalan bir aþk mýydý dostluk deðirmeninde öðüttüðümüz bir aþk mýydý ürkekçe yaklaþtýðýmýz bir aþk mýydý farkýnda olmadan büyüttüðümüz...



Bu iki þiirsel karalama belki bir þiire yön verebilir.



Hayat Notu ise þöyle;

"Eðer bir gün birine aþýk olacaksam, dostluk deðirmeninde öðütülmüþ olsun bu aþk."



Afyonkarahisar/Ýzmir

08.2008

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0