İzmir’in yeni özel tiyatrosu: 'YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir'

24 Ekim 2011 21:51  

 

İzmir’in yeni özel tiyatrosu: 'YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir'

“Önce çocuklar ve kadınlar” diyen topluluk, İzmir’in sanat yaşamına hızlı bir giriş yapıyor… İzmir’in yeni özel tiyatrosu “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir”, 2011-2012 tiyatro mevsimine, 27 Ekim’de Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek Kültür ve Sanat Merkezinde başlayacak.

Topluluk perdelerini, çocuklar için 11.00 ve 14.00’de “Kurşun Askerin Utancı” ve 20.30’da “Ölü Kadınların Şarkısı” adlı yetişkin oyunuyla açıyor. Genel Sanat Yönetmenliğini Haluk Işık’ın yaptığı “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir”, uzun bir hazırlık döneminden sonra, “Önce çocuklar ve kadınlar” anlayışıyla seyircisiyle buluşacak.

Değerli yazar, dramaturg ve yönetmen Haluk Işık, topluluk ve oyunlar hakkında şu açıklamayı yaptı:

Şu anda topluluğumuzun, Nisan ayı sonuna dek “İzmir Programı” hazırlanmış durumdadır, oyunlarımız ve sahnelerimiz bellidir. Önce kentimiz, yarın ülkemiz, sonra tüm yeryüzü diyoruz.

Çok yeni bir topluluk olmamıza rağmen, 16.Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalinde, İzmir’i profesyonel bir topluluk olarak temsil edeceğiz. Sanıyorum, güzel bir başlangıç.

Bu yıl repertuvarımız iki çocuk oyunu, iki yetişkin oyunu ve bir müzikalden oluşuyor. Turnelerle, bölgemizin ve ülkemizin her yerine, İzmir’den selam götüreceğiz. Yurt dışı turnelerimizde, Türk Tiyatrosunu en iyi biçimde temsil etmeye çalışacağız.

“İki metre bez, okul şehir gez” anlayışını, özellikle Çocuk Tiyatrosunun bir sömürü alanına dönüşmesini, Özel Tiyatro anlayışının yalnızca sıradan eğlenceliklere sığınmasını, “Seyirci böyle istiyor” kolaycılığını reddediyoruz. Bizim yolumuzu, örneğin Suat Taşer’in şu sözü çiziyor; “Siz çiçeğinizi güzel yetiştirin, arılar mutlaka gelecektir.”

Sabır, inat ve direnç isteyen bir süreçteyiz. Kısa sürede kentimizin ve ülkemizin tiyatrosunda, sağlam bir yer alacağımızı biliyorum. “İzmir’de özel tiyatro yaşamaz” önyargısını, hep birlikte değiştireceğiz. Nitelikte rekabet, meslekte dayanışma ilkesiyle çalışacağız. Bu, öncelikle İzmir’in kazancı ve sevinci olacaktır. Çünkü İzmir gibi bir kent, tiyatro ihtiyacını yalnızca tek ödenekli tiyatrosu, belediyelerimizin çabaları ve gelip giden turne toplulukları sayesinde karşılayamaz. Nitelikli ve tam anlamıyla profesyonel özel topluluklara da sahip olmalıdır, yaşamaları için üstüne düşeni yapmalıdır.

Unutmayalım ki, biz 35 yıllık geçmişi olan Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümüne sahip bir kentiz. “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir” Genel Sanat Yönetmeninin, bu okuldan mezun biri olması, herhalde çok anlamlıdır. En önemli insan kaynağımızın, okulumuz olmasını çok istiyorum ve bunu da başaracağız. “Önce çocuklar ve kadınlar” diyoruz.

Bu yılın teması, hepimizin çok duyarlı olması gereken “Şiddete ve Savaşa Hayır, Barışa Evet”tir.

“Kurşun Askerin Utancı” adlı ödüllü oyunumuzla, çocuklarımız bir yandan yetkin bir örnekle tiyatroyu tanıyacak, bir yandan barış ve sevginin erdemini hissedecektir.

ABD PEN Başkanı Eve Ensler’in yazdığı “Ölü Kadınların Şarkısı” ülkemizde ve dünyada şiddete, tecavüze ve sömürüye uğramış kadınlarımıza adanmıştır. Bosna iç savaşında yaşananlar özelinde, 6 kadının öyküsünün anlatıldığı oyunumuzun, büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz.

Seyircilerimizi yalnızca kadınların rol aldığı, çok sarsıcı bir oyunun beklediğini söylemeliyim.

Bizi bu yolculukta yalnız bırakmayan ve bırakmayacak olan herkese, özellikle yerel yönetimlerimize, eğitimcilerimize, basınımıza ve seyircilerimize teşekkür ediyoruz.

“YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir”den, hep iyi haberler işitecek, nitelikli oyunlar izleyeceksiniz.

---

Ekim ve Kasım 2011 programı


“YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir” EKİM 2011 Oyun Programı

> 27 Ekim Perşembe, Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek Kültür ve Sanat Merkezi KURŞUN ASKERİN UTANCI (Ç.O.) 11.00 – 14.00 ÖLÜ KADINLARIN ŞARKISI 20.30

“YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir” KASIM 2011 Oyun Programı

> 2 Kasım Çarşamba, Karşıyaka Ziya Gökalp Kültür Merkezi KURŞUN ASKERİN UTANCI (Ç.O.) 11.00 – 14.00 ÖLÜ KADINLARIN ŞARKISI 20.30

> 17 Kasım Perşembe, Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek Kültür ve Sanat Merkezi KURŞUN ASKERİN UTANCI (Ç.O.) 11.00 – 14.00 ÖLÜ KADINLARIN ŞARKISI 20.30

> 18 Kasım Cuma, Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi KURŞUN ASKERİN UTANCI (Ç.O.) 11.00 – 14.00 ÖLÜ KADINLARIN ŞARKISI 20.30

> 25 Kasım Cuma, Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek Kültür ve Sanat Merkezi KURŞUN ASKERİN UTANCI (Ç.O.) 11.00 – 14.00


Çocuk oyununun 11.00 ve 14.00’de, yetişkin oyununun 20.30’da başlayacağı temsillerin biletleri, oyun günleri sahnelerdeki gişelerden alınacak.

Ayrıca, 4359982 numaralı telefonla da yer ayrılabilecek. Toplu bağlantılarda indirim uygulanacağı belirtiliyor.

Rezervasyon: 4359982


“YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir” 2011 – 2012 İlk Tur Oyunları

KURŞUN ASKERİN UTANCI (Müzikli Çocuk Oyunu)
1996 TOBAV-Ankara Çankaya Belediyesi Çocuk Oyunu Yazım Yarışması BÜYÜK ÖDÜL
Yazan-Yöneten / Haluk IŞIK
Müzik / Hüseyin ÇEBİ
Çevre Düzeni-Giysi Tasarım/ Aslıhan IŞIK
Teknik Uygulama / Ümit KÖSEOĞLU İmdat ÇAKIR Savaş TERCAN
Oynayanlar / Yasemin TOPRAK Onur BİLGE Tuğba SAÇAKLI Yıldız AKBIYIK

***

ÖLÜ KADINLARIN ŞARKISI (Zorunlu Hedefler)
Oyun
2 Bölüm
Yazan / Eve ENSLER
Dilimize Çeviren / Nihal Geyran KOLDAŞ
Dramaturg-Yöneten / Haluk IŞIK
Danışman / Lida DEMİROVİÇ GÜVENTÜRK
Çevre Düzeni-Giysi Tasarım / Aslıhan IŞIK
Müzik / Dünya Halk Şarkıları
Teknik Uygulama / Ümit KÖSEOĞLU İmdat ÇAKIR Savaş TERCAN
Oynayanlar / Aydan UĞURTAN Fatma KAYA Yasemin TOPRAK Aslıhan IŞIK Tuğba SAÇAKLI

---

Haluk Işık hakkında:

Yazar, dramaturg, yönetmen. “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir” Genel Sanat Yönetmeni.
27 Mart 1960, Edremit doğumlu, 7 yaşından beri “İzmirli”. İlk ve orta öğretimini İzmir’de, liseyi Gökçeada Öğretmen Okulu’nda (Lisesi) tamamladı. DEÜ GSF Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, TiyatroDramatik Yazarlık Ana Sanat Dalını bitirdi. 1983-84’te kondüvit olarak girdiği Devlet Tiyatrolarından, 25 yılın sonunda İzmir Devlet Tiyatrosu Dramaturgu olarak emekli oldu. Bu yıllar içinde, yüksek lisans ve doktora yeterlik düzeyinde eğitimini sürdürdü. Mezun olduğu okulda, bir süre konuk öğretim görevlisi olarak “Dramatik Yazarlık” dersleri verdi. Devlet Tiyatrolarında, asal görevi yanında, basın-halkla ilişkiler sorumluluğu, repertuvar kurulu üyeliği, kurum dışı ilişkiler temsilciliği, DT Yeniden Yapılanma Kurul üyeliği gibi, birçok görev üstlendi.
Mesleğinde 30. yılı yaşayan IŞIK, bu süre içinde 50 dolayında oyun yazdı, 30’a yakın oyun sahneledi, sayısız oyunda dramaturg olarak çalıştı, şarkı sözü vb. gibi katkıda bulundu. 300 bölüm dolayında senaryosu, 30’a yakın radyo oyunu yayınlandı. Reklam ve belgesel metinler yanında, yazar dostlarının kitaplarına önsöz ya da tanıtım yazıları yazdı.
Şiir, deneme ve bilimsel yazılarıyla pek çok dergi ve gazetede yer aldı. Kimi oyunlarıyla bilimsel çalışmalara konu edildi, değişik tiyatro mevsimlerinde “bir mevsimde en çok sahnelenen Türk oyun yazarı” olarak anılırken, kimi yıllarda da, “oyunları en çok yasaklanan yazar” olarak anıldı. Oyunları ve
çalışmaları sonunda, 20 dolayında ödülle onurlandırıldı. Oyunlarıyla, değişik topluluk ve sanatçılar ödüllendirildi.
Ödül verenlerce yayınlanmış ürünleri dışında, “Külrengi Sabahlar”, “Kediler ve Fareler Mutfağı”, “Çınarlı- Mersinli, Bir Çocukluğun Coğrafyası” gibi kitapları vardır, oyunları Mitos-Boyut Yayınevi tarafından “Toplu Oyunları” başlığı altında yayınlanmaktadır.
IŞIK, Aydın Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni, Bademler Köy Tiyatrosu Yönetmeni, Seferihisar Belediyesi Başkanlık Sanat Danışmanı ve Şehir Tiyatrosu Kurucu Genel Sanat Yönetmeni olarak çalıştı. Yerel yönetimlerin, eğitim kurumlarının ve kitle örgütlerinin etkinliklerinde uzun yıllar, eğitici, yönetmen, düzenleyici olarak yer aldı, almayı sürdürmektedir. 10 yıla yakındır, 9 Eylül kutlamaları başta olmak üzere, kentteki ve bölgedeki birçok kitlesel etkinliğin tasarımcısı, yazarı ve yönetmeni olarak çalışmıştır. Çok sayıda panel, konferans, sempozyum benzeri etkinlikte, konuşmacı ya da bildiri sahibi olarak yer almıştır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Sanat Danışmanlığından, 6 yıllık çalışma sonunda istifa etti.
Bugün, 2011 yılı başında eşiyle birlikte kurduğu “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir” adlı, özel ve profesyonel tiyatro topluluğunun dramaturgu ve Genel Sanat Yönetmenidir.
Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Eki (Patika) ve Aydınlık gazetesinde (İtiraz Yazıları) haftalık yazılarını sürdürmekte, Kent Yaşam internet gazetesinde (Sevgilim İzmir), Batı Söz Dergisinde (Ayarlarla Oynamak), Urla Yarımada gazetesinde (Yarımada’ya Mektuplar) düzenli olarak yazmaktadır.
Bir dönem İzmir TOBAV Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı olarak görev yapan IŞIK, mesleki ve demokratik nitelikli birçok örgütlenmenin üyesidir. Evlidir, Ege’nin ve Ada’nın babasıdır.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0