İzmir’e dev bir liman

09 Temmuz 2012 14:00  

 

İzmir’e dev bir liman

İzmir’i kruvaziyer turizminin merkezi haline getirmek istediklerini belirten Bakan Yıldırım, bu amaçla şehre kruvaziyer limanı yapacaklarını açıkladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2012’nin ilk yarısında Türkiye’ye kruvaziyer ile gelen her dört turistten birinin İzmir’e geldiğini belirterek, İzmir’i kruvaziyer turizminin merkezi haline getireceklerini söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Bakan Yıldırım, dünya kruvaziyer turizm sektörünün cirosunun yaklaşık 120 milyar dolar olduğunu kaydederek, 2003 yılında sadece 11 limana yanaşan kruvaziyerlerle 580 bin kişinin ziyaret ettiği Türkiye’de, kruvaziyerlerin sefer düzenlediği liman sayısının 26’ya, bu yolla ülkeye giriş yapan toplam turist sayısının ise 2 milyon 192 bine çıktığına dikkati çekti.

Kruvaziyer turizmde en hızlı gelişimi İzmir’in gösterdiğini belirten Yıldırım, İzmir’in kruvaziyer turizmde 2003-2011 yılları arasında yaklaşık 60 kat büyüme gösterdiğini ve geçen yıl kruvaziyerlerle Türkiye’ye gelen 2 milyon 191 bin turistten 502 bin 904’ünün İzmir’i tercih ettiğini kaydetti.

Özelleştirme ihalesine çıkıldı

Yıldırım, İzmir’i kruvaziyer turizminde daha ileri noktalara taşımak için yeni yatırım kararları bulunduğunu ifade ederek, “İzmir Limanı’nın bir kısmını ayırarak ve arka sahasını da genişleterek 3 milyon yolcu kapasiteli yeni bir kruvaziyer liman yapma kararı aldık. Bu kapsamda özelleştirme ihalesine de 22 mayısta çıktık. İhale süreci halen devam ediyor. Kruvaziyer limanını yaparak İzmir’i kruvaziyer turizminin merkezi yapacağız” dedi.

Geçtiğimiz günlerde İzmir Ticaret Odası öncülüğünde biraraya gelen Türkiye kruvaziyer sektörünün temsilcileri ve liman kentlerindeki sektörle ilgili tüm bileşenler, İTO sözcülüğünde bir platform etrafında toplanmıştı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’nin Avrupa kruvaziyer gelirinin yüzde 1’ini dahi alamadığını belirtmişti.

Öte yandan Efes Antik Kenti’ni yeniden denizle buluşturmayı amaçlayan liman projesi ile Efes Antik Kenti’nin yeniden bir liman kenti haline geleceğini ifade eden Bakan Yıldırım, “Projede, bir anlamda denizi Efes’e taşımış olacağız. Bu projenin de çok yakında yapımına başlanacak” dedi.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0