ÝZMÝR’DEKÝ AYRIMCILIÐI DURDURUN!

07 Nisan 2010 13:07  

 

ÝZMÝR’DEKÝ AYRIMCILIÐI DURDURUN!

Baþörtüsü yasaðý ile ilgili Ýzmir'de Büyükþehir Belediyesi'nin ayrýmcý uygulamalarý üzerine Ýzmir Adalet Giriþimi bir açýklama yaptý...

Bütün açýlým ve demokratikleþme çabalarýna karþýn baþörtüsü yasaðý devam ediyor. Dahasý, kamu gücünü kullanan ayrýmcý kiþi ve makamlar tarafýndan yasaðýn alaný sokaða doðru geniþletiliyor.

Baþörtülü kadýnlar, okullardan kamu kuruluþlarýna, sürücü kurslarýndan hastanelere kadar kamusal hayatýn pek çok alanýnda, bazen yasakçý mevzuata dayanýlarak, bazen de o mevzuatta dahi yer almayan ve sýrf kamu gücünü kullanan kiþilerin önyargýlarýndan kaynaklanan nedenlerle ayrýmcýlýða ve gayri insani muameleye maruz býrakýlýyorlar; haklarý ellerinden alýnýyor. Yasaðýn keyfiliði ve bu alandaki ihlallerin cezalandýrýlmayýþý ayrýmcý önyargýyý harekete geçiriyor ve baþörtülü kadýnlara karþý nefret suçu iþlemek isteyen herkes için elveriþli bir ortam oluþturuyor.

Son olarak Ýzmir’de yaþananlar, sorun çözülmedikçe yasaðýn nasýl yayýlma eðilimi taþýdýðýný göstermesi kadar, bu konudaki akýl ve vicdan tutulmasýnýn ulaþtýðý boyutu yansýtmasý bakýmýndan da önemli.

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi, orta öðretim ve üniversite eðitimi alan baþörtülü kýz öðrencilere “baþý açýk” fotoðraf getirmedikleri için yýllardýr öðrenci kartý (paso) vermiyor ve onlarýn diðer öðrencilerle ayný indirimden yararlanmalarýný engelliyor. Bu durumda öðrencilerin önünde iki yol kalýyor: baþý açýk fotoðraf vermek veya öðrenci arkadaþlarýnýn ödediði rakamýn iki katýna yakýn bir parayla seyahat etmeyi göze almak. Ancak bu öðrencilerin maðduriyeti, baþý açýk fotoðraf vermeye zorlanmakla ve vermekle de bitmeyebiliyor. Baþörtülü öðrenciler sýk sýk þoförlerin kimlik sorgulamasýna ve hatta zaman zaman “bu fotoðraf sana benzemiyor”,“baþýný aç” türünden muamelelerine maruz kalýyorlar.

Belediye yetkilileri ise öylesine piþkin ve rahat davranýyorlar ki, uygulanan yasaðýn hukuki gerekçesini bulma ve belirtme ihtiyacý dahi duymuyorlar. Nitekim geçtiðimiz günlerde Büyükþehir Belediye Baþkaný konuyu “marjinal bir grubun sorunu” olarak tanýmladý ve uygulamayý “Yürürlükte bulunan Kýlýk Kýyafet Yönetmeliði’yle ilgili bir konu. Üniversite ve lise öðrencileri zaten fotoðraflarýný açýk çektiriyor, kimliklerini alýyor. sadece Açýk Lise’de okuyan üç-dört öðrenci... Lisede baþlýðýný çýkarýp fotoðraf çektiren kadýn, dýþarýdan lise bitirmede de bunu uygularsa bir problem kalmayacaktýr” þeklinde savundu.

Belediye Baþkaný, yürürlükteki yönetmeliðin belediye hizmetleriyle ilgili olmadýðýný bilmiyor olamaz. Ayný þekilde “üç-beþ kiþi”nin hakkýnýn da onu ihlal etmeye gerekçe olamayacaðýný da. (Bunu ortalama hukuk bilgisine sahip herkes anlayabilir). Ayrýca öðrencinin lisede baþýný açmak zorunda kalýyor olmasý da belediyenin bu talebini meþrulaþtýrmaz. Belediye hizmetlerinden yararlanmada hizmetin gerektirdiði genel ve eþit kurallar dýþýnda, bireylerin dini, felsefi, cinsel ve baþka türden bir kimlik özellikleriyle ilgili baþka bir kural veya kriter de getirilemez.

Bu uygulamayla belediye, özel hayata müdahale ediyor, din, vicdan, düþünce ve ifade özgürlüðünü ihlal ediyor, onlarý cinsiyet ve inanç temelli ayrýmcýlýða uðratýyor, seyahat özgürlüðünü engelliyor. Tüm bu hak ihlallerine imza atan belediye yetkilileri ise görevlerinin baþýnda kalmaya devam ediyor. Bu uygulama ayrýmcýlýk yasaðýný, öðrencilerin eðitim ve seyahat özgürlüklerini ihlal ediyor ve ayrýmcýlýða maruz kalan öðrencilerin ruh saðlýðýný da bozuyor.

Ýzmir Büyükþehir Belediyesinin bir an önce bu ayrýmcýlýktan vazgeçmesini ve bu utanç verici apartheid uygulamasýna son vermesini bekliyor; hukukun uygulanmasýndan sorumlu olan bütün yetkilileri bu açýk hukuksuzluða göz yummamalarý konusunda uyarýyor ve adalet duygusuna sahip herkesi bu haksýzlýðý ortadan kaldýrmak için çaba sarf etmeye çaðýrýyoruz.


ÝZMÝR ADALET GÝRÝÞÝMÝ

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0