İzmir'de suya yeni zam

18 Nisan 2010 22:25  

 

İzmir'de suya yeni zam

Mahkemenin tamir ücretini iptal etmesinin ardından gelir kaybına uğrayan İZSU Genel Müdürlüğü su ücretinde yüzde 15 telafi artışı gerçekleştirdi. Buna ek olarak yüzde 7 de enflasyon zammı yapılması kararlaştırıldı

ERTAN GÜRCANER

İZSU Genel Kurulu, suya zam kararı aldı. Geçtiğimiz günlerde İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin her ay faturalara yansıtılan 2 metrekmüp su bedeli karşılığı alınan tamir bakım ücretini iptal etmesinin ardından, İZSU Genel Müdürlüğü aylık 4.6 milyon liralık gelir kaybına uğradı.

Mahkemenin iptal kararı ile ortaya çıkan yüzde 15'lik gelir kaybını telafi etmek amacıyla önceki gün Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin gerçekleştirdiği İZSU Genel Kurulu'nda alınan karar uyarınca, 1 Mayıs'tan itibaren su bedellerinin yüzde 15 zamlı olması öngörüldü. Genel kurulda ayrıca en son Haziran 2009 tarihinde yapılan su tarifesindeki artıştan bugüne kadar geçen süreçte enflasyon oranının yüzde 7 olarak gerçekleştiği hatırlatılarak, Haziran 2010 tarihinden itibaren içme suyu ücretlerine yüzde 7 daha zam yapılması kararlaştırıldı.

1 Haziran tarihinden itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre konutlarda daha önce 0-13 metreküpte uygulanan fiyat tarifesi 1 lira 65 kuruştan 2 lira 3 kuruşa çıkarıldı. 14 ila 20 metreküp arası tüketimlerde ise eski tarife 4 lira 27 kuruştan 5 lira 25 kuruşa çıktı. 21 metreküp ve üzeri tüketimlerde yeni tarife de 6 lira 89 kuruştan 8 lira 48 kuruşa yükseldi.

AK PARTİ KARŞI
İZSU Genel Kurulu'ndaki önerge AK Parti'nin ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, mahkemenin kararıyla yüzde 15 gelir kaybına uğradıklarını söyledi. Kocaoğlu, bunu telafi etmek amacıyla Mayıs ayından itibaren yüzde 15 artış öngördüklerini belirterek, "Bunu hizmet bedeli olarak alıyorduk. Şimdi fiyata yansıtıyoruz. Haziran 2010'da enflasyon doğrultusunda suya yüzde 7 zam öngörüyoruz" dedi.

İZSU Genel Kurulu'nda tamir bakım ücretlerinin yerine yüzde 15 zam yapılmasına neden olan mahkeme kararı geçtiğimiz aylarda kesinleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım 1995'te su abonman işlemi sırasında ve bir defaya mahsus alınması talep edilen ağaç bedelini bir defaya mahsus olmaktan çıkararak devamlılık arz edecek şekilde tüm faturalara dahil etmişti. Bunun üzerine Mehmet Özyürek isimli vatandaş alınan kararın hukuk dışı olduğunu öne sürerek İzmir 4. İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtı.

YASAYA AYKIRI
Yerel mahkeme, yaptığı değerlendirme sonucunda uygulamaya konan kararın hukuki dayanağı olmadığına karar verdi. Mahkeme, "Mevzuatta böyle bir yetki devri öngörülmediğinden dava konusu işleme dayanak bulunmamaktadır" kararına vardı. Mahkeme ayrıca İZSU Genel Müdürlüğü'nün her ay su faturalarına yansıttığı 20 kuruşluk ağaçlandırma bedelinin de mevzuata ve hukuka uygunluğunun bulunmadığına hükmetti. İdare Mahkemesi Mart 2007'de işlemin iptaline karar verdi.

İdare Mahkemesi'nin kararını bir üst mahkemeye götüren İZSU, Mayıs 2007'de kararı temyiz etti. Danıştay da yerel mahkemenin kararını onayarak 1995 yılında alınan meclis kararı ile birlikte uygulanmasına başlanan ve abonelerden her ay 2 metreküp su bedeli karşılığı tahsil edilen KDV dahil 3 lira 85 kuruşluk bakım onarım bedeliyle 20 kuruşluk ağaç bedelinin iptaline karar verdi.

1 Haziran tarihinden itibaren geçerli olacak olan yeni tarifeye göre daha önce hizmet bedeli olarak alınan yüzde 15'lik ücret, 1 Mayıs tarihinden itibaren faturalara su bedeli olarak yansıtılacak. Ayrıca enflasyon gereği yüzde 7 ek zam yapılacak.

İşte yeni tarife
İZSU Genel Kurulu'nda alınan yeni karar uyarınca 1 Haziran tarihinden önce 0-13 metreküp su bedeli 1 lira 65 kuruş iken, yeni alınan karara göre 2 lira 3 kuruşa çıkarıldı. 14 ila 20 metreküp arasında su tüketimlerinde su bedeli 4 lira 27 kuruş iken yeni tarifeye göre bu rakam 5 lira 25 kuruş olarak belirlendi.

Mecliste kabul edilen önerge uyarınca su ücretlendirmesinde daha önce 4 tarife uygulanırken, 21 ila 100 metreküplük üçüncü tarife iptal edildi. Yerine 21 metreküp ve üzeri baremi kondu. Buna göre daha önce 21 metreküp ve üzerindeki ücret 6 lira 89 kuruş iken yeni tarifede bu oran 8 lira 48 kuruş oldu.

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri mahkemenin iptal kararının ardından İZSU gelirlerinde aylık 4.6 milyon, yıllık ise yaklaşık 51 milyon liralık bir gelir kaybının söz konusu olacağını, yatırımların devam edebilmesi için bu düzenlemenin zorunlu olduğunu belirtti.


Yeni Asır



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0