İzmir'de nükleer karşıtları sokaktaydı

19 Mart 2011 17:59  

 

İzmir'de nükleer karşıtları sokaktaydı

Küresel Eylem Grubu'nun (KEG) düzenlediği eylemde İzmirliler "Akkuyu, Sinop Fukuşima olmasın" diyerek Kıbrıs Şehitleri Caddesinde yürüyüş yaptı. Kitapsan'ın önüne yürüyen aktivistler burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Küresel Eylem Grubu adına basın açıklamasını okuyan Melis Bulu şunlara değindi: "Japon halkı önce deprem ve tsunamiyle, ardından Fukuşima nükleer santralindeki patlamalar ve radyasyon kirlenmesiyle ağır bir darbe aldı. Yakınlarını kaybeden, evinden yurdundan olan, yaşadıkları kentler boşaltılan ve radyoaktif kirlenme tehlikesiyle iç içe yaşamak zorunda kalan Japon halkının acısını ve endişesini paylaşıyor, dayanışma duygularımızı iletiyoruz.

Türkiye’de ise hükümet ne yazık ki nükleer yangına körükle gidiyor. Başbakan Erdoğan, Enerji Bakanı Yıldız ve Çevre Bakanı Eroğlu Japonya’daki faciayı küçümseyici açıklamalar yapıyor, nükleer patlamayla tüp gaz patlamasını birbirine karıştırıyor, nükleer sevdaları uğruna halkı yanıltıyorlar. Dünyanın nükleer teknolojiyi en fazla kullanan ülkelerinden biri olan Japonya’nın bile aynı anda 4 reaktörün birden kontrolden çıkması karşısında çaresiz kaldığını görmezden gelip, Rusya’nın Akkuyu’ya yapacağı reaktörün daha güvenli olduğu yalanını söylüyorlar.

Hükümet derhal nükleer enerjiden vazgeçtiğini açıklamalıdır. Akkuyu’da, Sinop’ta ve ülkenin her yerinde nükleer enerji istemeyen halka ve nükleer karşıtlarına meydan okumaktan vazgeçmelidir. Hükümet facianın büyüklüğünü kavrayamadan yaptığı aceleci açıklamalardan ve panik içinde aldığı Mayıs ayına kadar Akkuyu’ya kazma vurma kararından derhal geri adım atmalıdır. Hükümeti Türkiye’yi soktukları bu yıkıcı nükleer maceradan yol yakınken vazgeçmeye çağırıyoruz.

Bizler, nükleerin felaket, nükleer santrallerin ise cinayet olduğunu düşünenler, nükleer enerji çılgınlığına karşı tüm yurttaşlarımızı sürekli eyleme çağırıyoruz.

Akkuyu’ya, Sinop’a, Türkiye’nin ya da dünyanın herhangi bir yerine nükleer santral istemiyoruz."

Basın açıklamasının ardından aktivistler "Nükleer Santral İstemiyoruz!", "Sinop, Akkuyu Fukuşima olmasın!" sloganları atarak dağıldı.

Sinan Canbay





 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0