İzmir’de nefret cinayeti protesto edildi

04 Nisan 2012 15:21  

 

İzmir’de nefret cinayeti protesto edildi

Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Karabağlar ilçesinde öldürülen trans birey Tuğçe için Kıbrıs Şehitleri Caddesi'inde LGBT derneklerinin çağrısıyla toplanan insanlar mum yakıp sessiz oturma eylemi yaptı.

Sinan Canbay

Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Karabağlar ilçesinde öldürülen trans birey Tuğçe için anma yapıldı. 18.00’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde LGBT derneklerinin çağrısıyla toplanan insanlar mum yakıp sessiz oturma eylemi yaptı.

Oturma eyleminden sonra okunan basın açıklamasında Deniz San, şunları söyledi:

“Tuğçe, İzmir’in Karabağlar ilçesinde bir aracın içindeyken, kafasına tek kurşun sıkılarak öldürüldü. 23 yaşındaydı.

Her yıl yaklaşık 20 trans arkadşımızın ölüm haberini alıyoruz. Yıllardır, trans bireylere yönelen bu vahşi cinayetlerle sarsılıyoruz. Trans bireylere yönelen nefret ve sonucunda gelen her cinayet haberi ve bu cinayetlerin birbirine benzerliği, bu ülkede translara yönelen vahşi tavrın arkasındaki ideolojik sistemi gözler önüne seriyor.

Her cinayet ile birlikte, biz trans bireyler, bu ülkenin ‘üvey’ vatandaşları olarak daha ne zamana kadar bu sistematik ve yoğun hak ihlallerinin devam edeceğini sorguluyoruz. Her defasında, bu son olsun diyerek, yetkilileri görev başına davet ediyoruz. Trans bireyleri sarmalayan güvensiz çalışma koşulları, şiddet ve linç girişimlerini lanetliyor, alınması gereken önlemleri sıralıyoruz…

Başta hükümet olmak üzere yasa yapıcılara, Meclis İnsan Hakları Komisyonuna ve tüm topluma soruyoruz:’Bizi, söylediklerimizi ne zaman dikkate alacaksınız? Bu ülkenin yurttaşları olarak ne zaman eşit muamele göreceğiz? Ne zaman evlerimizde rahatça oturacak; sokaklarda saldırı, linç girişimi, taciz ve tecavüz korkusu olmadan dolaşabileceğiz? Ne zaman bize yönelen nefreti bertaraf etmek için gerekli adımlar atılcak? Hükümetin trans bireyleri ayrımcılık ve her türlü şiddet eyleminden koruma konusunda imzaladığı Avrupa Konseyi Tavsiye Kararları ve Kadına Yönelik Şiddetin Engellenmesi Sözleşmesi ile uluslar arası camiaya verdiği taahhütler ne zaman hayata geçirilecek? Transeksüellerin öldürülmesine daha ne kadar sessiz kalacaksınız? Sessiz kaldıkça suç ortağı olduğunuzun farkında mısınız?

Vahşice katledilen arkadaşımız Tuğçe’nin katili/katilleri acilen bulunmalıdır. Katil zanlısı/katil zanlıları hakkında, daha önceki trans cinayeti davalarında olduğu gibi ‘haksız tahrik’ veya ‘iyi hal’ gibi sebeplerle ceza indirime gidilmeden Temel İnsan Hakları esas alınarak ceza yargılaması yapılmalıdır. Hükümet, derhal, işlenen cinayetleri engellemek amacıyla ‘Nefret Suçları’nın ilgili mevzuatta tanımlanması ve ağırlaştırıcı ceza sebebi sayılması başta olmak üzere gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirmelidir.

Öldürmeye, katillerimizin serbest bırakılmasına sessiz kalmıyoruz!

Hem medya, hem toplum eliyle, trans bireylerin öldürülmesini ‘normalleştiren, işselleştiren, kanıksayan’ sisteme inat bu cinayetlere alışmıyoruz, içimize sindiremiyoruz, kanıksamıyoruz!

Sessiz kalma, suça ortak olma!”

Basın açıklamasından sloganlar atılıp cinayet protesto edildi ve eylem sona erdi.


İzmirizmir.Net

03.04.2012

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0