İzmir'de cemevine verilen bedava su ve elektriği Vali Kıraç kesti!

17 Ağustos 2011 00:19  

 

İzmir'de cemevine verilen bedava su ve elektriği Vali Kıraç kesti!

İzmir Valisi, cemevi kararına vize vermedi!

İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanması konusunun İl Genel Meclisi'nin değil, TBMM'nin işi olduğunu söyledi

Turan GÜLTEKİN

İZMİR - Almanya’nın yeni İzmir Başkonsolosu Margit Haberle’nin ziyaretinin ardından gazetecilerin İzmir İl Genel Meclisi’nin, cemevlerinin bakım onarım, elektrik, su, atık su gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik aldığı karar ile ilgili soruyu yanıtlayan Vali Kıraç, kararın kendisine ulaştığını ve incelemesinin sürdüğünü söyledi. Cemevlerinin ibadethane olarak tanımlanmasının TBMM’nin işi olduğunu belirten Vali Kıraç şöyle dedi:

"Biz, ’ibadethane sayılsın sayılmasın’ demenin hukuken görevlisi değiliz. İl Genel Meclisi’nin görevleri arasında cemevlerinin ibadethane mi, değil mi şeklinde tespit yetkisi yok. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Bizler verilmiş görevleri yapmakla mükellefiz. İl Genel Meclisi kendilerine yasal olarak tanımlanmamış görevleri temenni olarak dile getirdiler. Ama o konuda düzenleme yapma yetkisi kendinde olmayan kişi veya kurumların veya organın bir görevi tanzim etmesi hukuken mümkün değildir. Daha önce bana yine buna benzer bir karar geldi cemevleriyle ilgili. Ben iade ettim. Ama buraların resmi ibadethane sayılması, cari kaynakların verilmesi, meclisin çıkaracağı yasayla belirlenir. Camilerin giderlerinin Özel İdare tarafından ödenmesi de mümkün değil."

Vali Kıraç, İzmir İl Genel Meclisi’nin kararında direnmesi durumunda ne yapılacağı yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

"İl Genel Meclisi kararında ısrar ederse, sorun hukuk kuralları içerisinde çözülür. Kendileri gerekçelerini ortaya koyarlar. Bizde ona göre bakarız. Herkes hukuka uyacak. Hukuk devletinde, hukuk ilkelerini uygulamak herkesin, kişi ve organların görevidir. Şahsi bir görüşle karşı çıkıyorum demek doğru değildir. Tüm kurumlar kendisine tanzim edilmiş görevleri yapmakla görevlidir."

EXPO VE OLİMPİYATLAR

İzmir’in EXPO 2020 adaylığı çalışmalarının yavaş ilerlediği konusundaki eleştirilere de yanıt veren Vali Kıraç, çalışmaların sürdüğünü, TBMM’nin açılmasını beklediklerini dile getirdi. EXPO konusunda karar verme yetkisinin TBMM’de olduğunu ifade eden Vali Kıraç, "Meclis tatilde olduğu için beklemekten başka çaremiz yok. İki bakanımız konuyu sürekli takip ediyorlar. EXPO Yasası, örgüt şeması çıkarılması gerekiyor. Yasa çıkana kadar konuyu İzmir Kalkınma Ajansı takip ediyor. Tüm önlemleri almıştır. İlgili yasanın çıkmasını ve meclisin açılmasını beklemekten baksa birşey yok" diye konuştu.

’OLİMPİYAT ADAYLIĞI EXPO’YU OLUMLU ETKİLER’

Vali Kıraç, İstanbul’un 2020 Yaz Olimpiyatları’na adaylığının açıklanmasının hatırlatılması üzerine olimpiyatların da EXPO’ya katkısının olabileceğini dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul’un olimpiyatlara aday olması İzmir’in EXPO adaylığını olumlu yönde etkiler. Neticede olimpiyatlara gelen seyirciler EXPO gibi bir organizasyonu da izlemek isterler. Ya da İzmir’e EXPO için gelenler olimpiyatları izlemek için İstanbul’a gidebilirler. İki büyük organizasyonun aynı dönemde yapılması büyük bir şanstır. Olumlu yönde etkiler. Türkiye artık uluslararası organizasyonları yapmada kendini ispatlamıştır. Son yıllarda uluslararası sportif ve kültürel anlamdaki başarılı çalışmalarını dünya iyi şekilde takip etmektedir. Bunu yapacak güçte olduğumuzu herkes biliyor."

Vali Kıraç, Somali’ye yardım konusunda İzmirlilerin kayıtsız kalmayacağını, Başbakanlık tarafından başlatılan kampanyaya çeşitli yardımların aktarıldığını da sözlerine ekledi. (aa)

Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0