İzmir’de bir yıl içinde suya % 62,43 zam!..

10 Kasım 2010 13:02  

 

İzmir’de bir yıl içinde suya % 62,43 zam!..

EDP'den yapılan açıklamada, en pahalı suya % 10 zam geliyorken, İzmir'de bir yılda suya yapılan zam oranının % 62,43’e ulaştığı ve İzmir’lilerin "Suya Erişim Hakkının Yok..." edildiği belirtildi.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı tarafından yapılan açıklama şöyle:

Basında çıkan haberlere göre 08.11.2010 tarihinde toplanan İzsu Genel Kurulu’na İzmir’de su ücretlerine % 10 zam yapılması önerisinde bulunulmuştur. Başkanlığın zam önergesi Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmiş, bu hafta sonuna kadar zam kararın çıkması beklenmektedir.

Büyükşehirler içinde en pahalı su İzmir’dedir. Diğer kentlerde yaşayan insanlara göre İzmirliler suya iki katı fazla para ödemektedir.

Anımsanacağı üzere; CHP’li Yerel Yönetim, Yerel Seçimlerin hemen sonrasında İzsu Yönetim Kurulu kararıyla, suya %20 zam yapmış, Birlikte Başaracağız Platformu’nun açtığı dava sonunda, zam kararı yetki yönünden hukuka aykırı bulunmuş ve iptal edilmişti. Bu kez aynı zam kararı 11 Kasım 2009 tarihinde İzmir Büyükşehir belediye Meclisi tarafından alınmış, Haziran/09- Kasım/09 ayları arasında zamlı tarife nedeniyle tahsil edilen fazla paralar faturalardan mahsup edilmek zorunda kalınmıştı.

Daha sonra bir başka yargı kararıyla iptal edilen tamir bakım ücretinden doğan kaybı karşılamak bahanesiyle 1 Mayıs 2010’a %15 zam yapılmış, 1 Haziran 2010 tarihinden geçerli olmak üzere de % 7 zam yapılmıştı.

Şimdi de % 10 daha zam yapılmaya çalışılmaktadır. Önerilen bu zam gerçekleşirse İzmir’de bir yıl için suya % 62,43 zam yapılmış olacaktır.

Temiz ve içilebilir su, insanın sağlıklı ve insanca yaşamının en temel koşuludur. Bu nedenle suya erişim hakkı ya da kısaca su hakkı yaşam hakkının zorunlu bir unsurudur. Kar-zarar hesabı yapmadan Belediyelerin bu hakkı sağlama görevi vardır

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerine sesleniyoruz; önerilen zammı kabul etmeyiniz. İzmirliler sizi en doğal hakları olan suya zam üstüne zam yapasınız diye seçmedi.

Tüm İzmirlileri de haklarına sahip çıkmaya, belediyenin ticarethaneye dönüştürülmesine tepki göstermeye çağırıyoruz. Yoksa bu kentte sağlıklı yaşam mümkün olmayacaktır.


Arif Ali Cangı
EDP İzmir İl Başkanı

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0