İzmir'de 69 STK'den İmralı sürecine destek

17 Mart 2013 10:55  

 

İzmir'de 69 STK'den İmralı sürecine destek

İzmir'deki 69 dernek ve sivil toplum kuruluşu, kaleme aldıkları ortak bildiride, demokratikleşme sürecine sahip çıkılması ve muhtemel provokasyonlara dikkat edilmesi istendi. İmralı sürecine destek veren sivil toplum temsilcilerinin açıklamasına Şehit Aileleri Derneği dahil İzmir'deki bütün bölgeleri temsil eden federasyon başkanları da katıldı.

İzmir'de bulunan 69 dernek ve sivil toplum kuruluşu, Anadolu Birliği Derneği öncülüğünde Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) lokalinde kahvaltıda buluştu. Burada konuşan Dernek Genel Başkanı Koçali Al, İzmir tarihinin en büyük sivil toplum kuruluşları buluşmasının yaşandığını söyledi. Al, Şehit Aileleri Derneği dahil bütün İzmir'in demokratikleşme sürecine sahip çıktığını, İzmir için barış karşıtı şehir algısı oluşturmaya çalışanların bu tabloyu görmesi gerektiğini belirtti.

Çeşitli konuşmalardan sonra hazırlanan bildiri, 69 dernek başkanının onayına sunuldu. Oybirliğiyle kabul edilen bildiride şunlara yer verildi: "Biz aşağıda imzası olan İzmir'deki sivil toplum örgütleri olarak, ülkemizde yaşanan demokratikleşme süreciyle ilgili görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmayı uygun buluyoruz. Ülkemizde 30 yıldır devam eden, 33 bin vatandaşımızın yaşamını yitirmesine neden olan, kardeş kavgasının sonlandırması adına atılan her adımı, söylenen her sözü dikkatle izliyoruz.

İnsan hakları alanında sağlanan ilerlemeyle varılmak istenilen sonucu desteklemekle birlikte süreçte bütün siyasi partilerin sorumluluk almasını, müdahil olmasını istiyoruz. Bunun için vatan topraklarında bir tek vatandaşımızın burnu kanamadan, bir tek ağaç kurutulmadan, bir tek köy boşaltılmadan, bir tek çocuk, kadın, yaşlı, genç incitilmeden, demokrasinin bütün değerleriyle yaşanabilir bir Türkiye için yeniden inşa edilmesini bekliyoruz. Silahla değil siyasetle, kavgayla değil uzlaşıyla, önyargıyla değil hoşgörüyle sorunlarımızı çözmeliyiz. İnsan hakları alanında sağlanan ilerlemeleri önemsiyoruz. Gerek yeni anayasada gerekse diğer hukuk metinlerinde kaygıları giderecek çalışmalar yapılması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi bütün azınlıkların, dillerin, renklerin, dinlerin temsil merkezi ve koruyucu gücü olmalıdır. Bunun için öncelikle seçim sisteminde değişikliğe gidilerek, istikrar sağlama adına konulan yüzde 10 ülke barajı kaldırılmalıdır. Bugünün Türkiye'sini yarına taşıyacak güçlü bir anayasanın, ortak uzlaşıyla yaşama geçirilmesini istiyoruz. Her kurum ve kuruluşun, her bireyin bu süreci tüm önyargılardan sıyrılarak, iyi niyetli bir şekilde, merkeze demokrasiyi ve insanı koyan bir anlayışla, kendi koşullarında bu sürecin içinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Süreç, sadece iktidarın inisiyatifine bırakılamayacak kadar hassas ve önemlidir. Tüm siyasi aktörlerin, kurum ve kuruluşların aktif sorumluluk üstlenmesi gereken bir dönem yaşıyoruz. Süreci provoke edecek eylem ve söylemler konusunda bütün vatandaşlarımızın duyarlı, kararlı bir duruş sergilemelerini bekliyoruz. Demokrasilerin vazgeçilmez unsurları olan biz sivil toplum örgütlerinin isteği silahların susması, demokrasinin derinleşmesi ve güçlenmesidir."

Bildiriye imza atan sivil toplum örgütleri

Doğubayazıtlılar Derneği, Makedonya Göçmen Derneği, İzmir Trakyalılar Derneği, Ahlatlılar Derneği, Diyarbakır Liceliler Derneği, Mardin Yeşilgurs Derneği, Siverekliler Derneği, İZMAR, Ege Bölgesi Ağrılılar Federasyonu, Hakkarililer Derneği, Çonak Derneği, İzmir Kırım Türkleri Derneği, Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği, İzmir Gaziantepliler Derneği, İzmir Şehit Aileleri Derneği, İzmir Hastaneleri Gönüllü Anneler Derneği, Mardin Kutlubey Derneği, Çiğli Mardinliler Derneği, Genç Mardinliler Derneği, İzmir Kadınlar Birliği, Buca Vanlılar Derneği, Siirtliler Derneği, Karabağlar Güzelleştirme Derneği, Kars Susuzlar Derneği, Konyalılar Vakfı, İnsan Hakları Derneği, Polis Memurları Hizmet Derneği, Zihinsel Engellileri Geliştirme ve Koruma Derneği, İzmir Boryanlılar Derneği, Ege Yerel Yönetimler İzlenme Platformu, Narlıdere Ağrılılar Derneği, Düşkün ve Yaşlıları Koruma ve Yaşatma Derneği, Bitlis Yöresi İl ve İlçeleri Sosyal Dayanışma Yardımlaşma Derneği, Balkan Muhacirler Derneği, Türk Kadınlar Birliği, İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği, Diyarbakır Derneği, Ege Bölgesi Van Kültür ve Dayanışma Derneği, Bornova Kadın Derneği, Midyat Derneği, Yetiştirme Yurtları İZKEF, Bornova Sevdalılar Derneği, Karabağlar Eski Çamlık Derneği, Batmanlılar Derneği, Eğitim Derneği, Sancak Kosova Derneği, Ege 78'liler Derneği, İzmir Rizeliler Derneği, İzmirizmir Net Haber Sitesi, Koruyucu Aileler Derneği, İzmir Mardinliler Federasyonu, SBF Derneği, Mardin Şenköylüler Derneği, Mardin Midyat Ziyaretliler Derneği, Kars Ardahan Iğdır Derneği, Kars Ardahan Iğdır Federasyonu, Kars Kağızman Derneği, Şanlıurfa Derneği, Yeşil Kağızmanlılar Derneği, Siirtliler Derneği, Ağrılılar Federasyonu, Ege Mardinliler Derneği, İzmir TkMM Temsilcisi, Mardin Ömerli Derneği, Balkan Anadolu Derneği, Karabağlar Vanlılar Derneği. (İZMİR - DİHA)

Özgür Gündem

16.03.2013

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0