İzmir sokaklarını canlı heykeller bastı! 'Kaldırımları sanat işgal etsin' projesi

26 Mart 2010 15:19  

 

İzmir sokaklarını canlı heykeller bastı! 'Kaldırımları sanat işgal etsin' projesi

İzmir'in Alsancak semtinde, Sokak Sanatları Atölyesi'nin saatlerce kıpırdamadan duran gönüllü canlı heykelleri ilgi çekiyor.

Mustafa OĞUZ


İZMİR- Avrupa ülkelerinde meydanlarda, sokaklarda, kaldırımlarda sık sık rastlanan canlı heykelleri İzmir sokaklarında da görmek mümkün. Sokak Sanatları Atölyesi'nin gönüllü canlı heykelleri, 15 gün arayla sanatlarını icra ettikleri Alsancak semtindeki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde büyük ilgi ile karşılaşıyor. Saatlerce kıpırdamadan duran canlı heykeller ilgi odağı oluyor. Bazıları canlı mankenleri dikkatle izlerken bazıları da cep telefonlarıyla fotoğraflarını çekiyor. Sokak Sanatları Atölyesi'nin etkinliklerinde halk, canlı heykellerin önündeki çantaya para atarak bağışta bulunuyor, sanatçılara destek olmaya çalışıyor.

Sokak Sanatları Atölyesi Yönetmeni, aynı zamanda Canlı Heykel Projesi'nin hazırlayıcısı Erdal Çoban, sokakları lambaların değil sanatçıların aydınlatmasının önemli olduğunu söyledi. Çoban, “Sanat alınır satılar bir meta olmamalıdır. Canlı heykeller projesi Türkiye'deki kaldırımlarda da sanat yapılabileceğini göstermektedir. Şu anda İzmir'den bu konuda hiçbir destek göremedik. Hatta bazen zabıtalar, ‘Kaldırımları işgal ediyorsunuz’ diyerek sanat yapmamıza izin vermiyor. Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde sokak sanatlarında canlı heykeller çok yaygın. Şu anda hiçbir kurumsal desteğimiz yok. Bir tek Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan bizlere destek olacağı sözünü verdi. Kendisi Konak İlçesi'ni müze kent yapmaya çalışıyor, bizlere de sanat adına gerekli desteği vereceğine inanıyoruz” dedi. (dha)


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0