İZMİR KAHKAHADAN KIRILACAK!..

15 Ocak 2010 23:31  

 

İZMİR KAHKAHADAN KIRILACAK!..

Komik bir fıkra olmadan, komedi, mizah olmadan nedensiz yere gülebiliyor musunuz? Hiç denediniz mi? Bırakın etrafınızdan çekinmeyi? Siz başlayın gülmeye… bakın nasıl yayılıyor enerjiniz bir çırpıda çevrenize…

“Kendin için eksik olan parçayı, ihtiyacın olanı arayıp bulmalı ve uygulamalısın.”

Türkiye’de ama öncelikle İzmir’de “Kahkaha Yogası”nı başlatmış olan Deniz Keller böyle söylüyor ve devam ediyor;

Bunca çalışma arasında kendime hep soruyordum. Bir şeyler eksik diye. Telefonumu kapattım. Kendime odaklandım. Gözümün önünde kahkaha belirdi.

O zaman anladım. İçimde coşku eksikti; yaşam gücü eksikti. Bunları aldığımı zannediyordum, almıyormuşum. Araştırdım. İşi uzmanından öğrenmek için Los Angeles’a gittim. Hintli Aile doktoru olan Dr. Madan Kataria ile çalışmalarım başladı.

Aslında, sebepsiz gülebilmek doğuştan var. İçimizdeki coşkular için dışsal bir sebebe ihtiyacımız yok. İç mutluluğu yaşayabilmeli insan.

Gülmek, beynimize ve hücrelerimize daha çok oksijen gitmesini sağlıyor, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Bizi stres ve gerginlikten uzaklaştırıyor. Verdiği yüksek enerji ve moral ile yaşam gücümüzü arttırıyor; olumsuz düşüncelerden arındırarak pozitif düşünmeyi ve olumlu kalmayı sağlıyor.


Kişisel Gelişim Uzmanı, Keller’s Way Metodunu yaratan Deniz Keller ile sağlık, haz ve dünya barışı getiren “Kahkaha Yogası”nın yanı sıra yaşam, doğa ve insan ve üzerine geçtiğimiz günlerde Şenocak Kitabevi’nde bir araya gelerek kahkahalarla dolu harika bir söyleşi gerçekleştirdik. Keller, insanın kendini tanımasının öneminden; beden-zihin-ruh dengesinden bahsetti.

Deniz hanımı keşfederek bizimle tanıştıran sevgili İpek Sevgin, hazırladığı soruları sorarken bir yandan da ilk röportajını yapıyor olmanın heyecanını yaşıyordu.

(Fotoğraftakiler: İpek Sevgin, Hürriyet Mısırlıoğlu, Deniz Keller)

***

Deniz Keller, 1964 California doğumlu. Amerika-Türkiye-İtalya üçgeninden sonra iki yıl önce İzmir’e yerleşmeye ve çalışmalarını burada sürdürmeye karar vermiş.


İpek Sevgin: Neden İzmir?

Deniz Keller: Anne tarafım İzmirli. Çocukluğum burada geçti. İzmir’de yaşamaktan, sakinliğinden büyük keyif alıyorum. İş olarak çok kişi İstanbul’a gitseydin dedi; ama vazgeçemedim buradan.

İ.S. Farklı ülkelerde sürdürmüşsünüz yaşantınızı ama çalışmalarınızın çoğunu Amerika’da gerçekleştirmişsiniz.

D.K. California’da çoğunlukla. Engelli kişilere eğitim veren organizasyonlarda Sosyal Hizmet Koordinatörlüğü ve Yaşam Becerileri Eğitmeni olarak çalıştım. 2001 yılında, San Mateo eyaletindeki Community Gate Path Engelli Merkezi’nde ilk “Kişisel Gelişim ve Yaşam Becerileri” programını kurdum. “California Foundation of Independent Living” organizasyonu işbirliği ile engelli kişilerin daha iyi hizmetler alması için önemli kanunların mecliste onaylatılması için etkin çalışmalarda bulundum. Kanserli, psikiyatrik, engelli hastalarla çalıştım. Kişisel gelişim alanında ise Kanserli, psikiyatrik destek alan, ve engelli kişilerle çalıştım.

İ.S. Engellilerle çalışma konusunda ilham kaynağınız ABD’nin en büyük ödüllerinden biri olan “Özgürlük Madalyası” sahibi Hellen Keller sanıyorum?

D.K. Evet, kendisi baba tarafından akrabam. 19 aylıkken geçirdiği ağır bir hastalıktan sonra kör ve sağır kalmış. Sağır ve körlere destek amacıyla kitaplar yazıp dünyayı dolaştı. Körlere yardım etmek isteyenlere konferanslar verdi.

İ.S. Peki İzmir’deki planınız nedir? Yine engellilerle mi çalışmak istiyorsunuz?

D.K. En büyük emelim hastanelerde moral üniteleri kurmak. Ayrıca ölüme yakın hastalarla ve aileleriyle çalışabilmek. Hastalar, klinik psikolojisinden çıkartılmalı. Takım çalışması çok önemli. Aile-doktor-psikiyatrist-kişisel gelişim uzmanı (tamamlayıcı tıp) Bir meslek diğerini itmemeli.

İ.S. Enerjinizi ve düşüncenizi değistirirseniz, hayatınızı değistirirsiniz. Enerji, düşünceyi takip eder.

Burada sanıyorum “Keller’s Way” devreye giriyor.

D.K. Doğru. :))

İ.S. Nedir Keller’s Way ve tabii nasıl doğdu?

D.K. Keller’s Way, zihin-beden-ruh bütünlüğünü temel alan bir çalışmadır. Bu calışmada ilham kaynağım ise anneannem Ayşe Talia Akatürk’tür. Kendisi Latife Hanımefendi’nin kuzenidir.

Tarihçi, edebiyatçı, filozof, poliglot, müzisyen, hümanist ve bilge bir dünya insanıydı. Onunla tanışan herkes mutlaka bir bilgelik incisi ve sevgi almadan ayrılamazdı.

Sufizmi ve Mevlana’yı,Yunus Emre’yi ondan öğrendim. Mevlana da Mesnevi öğretisinde öncelikle “kendine doğru yola çık” der.

Birçok uzmanlığım var. NLP, Medical Hipnoterapi, Kahkaya Yogası, EFT, Reiki, Nefes, Zihin Geliştirme ve Respirasyonu,Meditasyon,Tao Yoga ve şifa teknikleri, Sevgi Sanatı, Beden Dili ve dahası …Bunlar benim için sadece araç. Bir çok şeyi okuyabilirsin; fikir ve perspektif edinebilirsin ama uygulamak ve yaşamak lazım.

En önemlisi de; kiminle paylaştın? Ben herkesle paylaşıyorum!

Koltuk değneği değilim. Olmam. Amacım koltuk değneklerini attırmak. Bizler limitsiz varlıklarız. Doktor değilim, tıbbi olamam. Yaptığım iş tamamlayıcıdır. Doğu tıbbı zihin-beden ve ruhun şifasını holistic bir şekilde kapsar. Yani bir bütün olarak. Tamamlayıcı tıp modaliteleri, çalışmaları insanın doğa ile birlikte, ruhuna ve bedenine uygun yaşamasını gösteren, problem ve hastalıkların önleyici çalışmalarıdır.

Materyalizm ile insan geriliyor. Amerika'da tıp alanında, kişisel gelişim ve tamamlayıcı tıp çalışmaları kabul edilmektedir. Hastalar sadece tamir edilecek bir beden değil, zihin-beden-ruh kapsamında tedavi edilmelidir. Çoğu hastalığın sebebi hem içsel hem dışsal nedenlere dayanıyor.

Kendin ile olan ilişkini kurabilmek için doğa ile iç içe olmalı ve beden-zihin- ruh dengeni kurmalısın. Ben bunu sağlamaya çalışıyorum.

İ.S. Ben de tam bunu sormak üzereydim. Neler kazandırıyor Keller’s Way?

D.K. Öncelikle kendimizi sevmeyi ve kabullenmeyi öğreniyoruz. Kendimizi tanıyoruz. Amaç bunu içten hissetmek.

Kendinizi ifade edemediğinizde sevginizi yüceltemezsiniz. Sevginin olmadığı yerde kaos vardır. Bizler ruhsal deneyimler geçiren fiziksel varlıklarız.

Keller’s Way’de yüksek enerji ile yaşam kalitesi elde ediyoruz. Özgüvenimizle birlikte etken ve yaratıcı yönümüzü geliştiriyoruz; sağlıklı yaşamayı, stresle baş edebilmeyi; pozitif düşünmeyi; çözüm odaklı olmayı; sosyal ilişkilerimizi düzenleyebilmeyi öğreniyoruz. Mutlu olma potansiyelimizi arttırıyoruz.

Yaşamınızı ve gerçekliğinizi siz yaratırsınız. Bunun sorumluluğunu üzerinize almalısınız. Seçim hakkı ile, irade gücü ile, farkındalık ile. Nasıl mı? Çözüm çok! Ararsanız mutlaka bulursunuz!

En büyük problem stres yönetimi. İnsan doğasına aykırı yaşıyoruz. Zihne, bedene, dinlenmeyi söylemeli! demezsen kim diyecek? Herkesin ihtiyacı farklıdır. Bir sistemi çoğunluğa uygulamaya çalışmak en büyük yanlıştır.

İ.S. Tüm bunları da tek bir yöntemle değil; uzmanlıklarınızı tecrübelerinizle birleştirerek “Keller’s Way” çatısı altında yapıyorsunuz.

D.K. Amerika’da bir söz vardır; “Yaralarınızı öğretirsiniz!” Öğrendiğinizi yaşamalı ve paylaşmalısınız. Nasıl paylaşacağınızı bilmek de çok önemli.

Her birey farklıdır. Bunun için bire bir çalışmalara çok önem veriyorum. Örnek olarak meditasyon çalışması. Her meditasyon herkes için uygun değildir. Farklı çeşitleri vardır. Tanımak ve bilmek gerekir, Ayurveda ile de doğanı ve tipini tanırsın. Nefes almak, yoga önemlidir. 24 saat uygulanabilir. Bu çalışmaları İçselleştirmek gerekir. Vaktim yok diyorsan, kendine ya değer vermiyorsundur ya da öncelik. Kahvaltı ediyorsan, nefes de alabilirsin. Sağlığın için meyve yiyorsan, yoga da yapabilirsin. Verimliliğinizi arttırır. Kendine zaman ayırmak bencillik değildir.

Kendin için eksik olan parçayı, ihtiyacın olanı arayıp bulmalı ve uygulamalısın.

İ.S. Keller’s Way Metodunun en sevilen bölümü “Kahkaha Yogası” da sizin için böyle başladı. Değil mi?

D.K. Bunca çalışma arasında kendime hep soruyordum. Bir şeyler eksik diye. Kendime odaklandım. Gözümün önünde kahkaha yazısı belirdi.

O zaman anladım. İçimde coşku eksikti; yaşam gücü eksikti. Bunları aldığımı zannediyordum, almıyormuşum. Araştırdım. İşi uzmanından öğrenmek içinvkolları sıvadım.. Dr. Madan Kataria ile çalışmalarım başladı.

Aslında, sebepsiz gülebilmek doğuştan var. İçimizdeki coşkular için dışsal bir sebebe ihtiyacımız yok. Doğuştan hakkı olan İç mutluluğu yaşayabilmeli insan.

Gülmek, beynimize ve hücrelerimize daha çok oksijen gitmesini sağlıyor, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Bizi stres ve gerginlikten uzaklaştırıyor. Verdiği yüksek enerji ve moral ile yaşam gücümüzü arttırıyor; olumsuz düşüncelerden arındırarak pozitif düşünmeyi ve olumlu kalmayı sağlıyor.

Deniz hanımla söyleşirken çok güldük, eğlendik ve faydalı bilgiler edindik. Ayrıldığımızda keyfimiz yerinde ve enerjimiz de oldukça yüksekti.


İpek Sevgin
izmirizmir.net
13.01.2010

***

KAHKAHA YOGASI VE FAYDALARI NEDİR?

Kahkaha Yogası 1995 yılında, Mumbai, Hindistanda aile doktoru Madan Kataria ve Yoga hocası olan eşi Maduri Kataria tarafından bulunmuştur. Kahkaha Yogası adını gülme, gevşeme ve nefes egzersizlerinin (pranayama) birleştirilmesinden almıştır.

50den fazla memlekette 6000i aşmış kahkaha kulupleri bulunmakta olup, birçok Kahkaha Lideri ve öğretmenleri yetiştirilmektedir. Bu yogayı herkes yapabilir, hazırlık gerektirmez, fazla vakit almaz, ÇOK KOLAYDIR!

KAHKAHA YOGASI; SAĞLIK, HAZ VE DÜNYA BARIŞI GETİREN BİR YOLDUR! (4 Mayıs Dünya Gülme günü olarak kutlanmaktadır.)

Kahkaha Yogasında herkes sebebsiz fıkrasız, komedi, mizah olmadan gülebilir. Gülmek bir egzersiz olarak başlar ve bu gülme yayılırken guruptaki herkes göz göze bakar, hareket eder, derin nefes alır ve içindeki çocukluk coşkusunu paylaşır.

Gülme egzersizleri vücutta ve beyinde oksijen arttırır,diyaframı çalıştırır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kasları rahatlatır ve gevşetir, stres attırır, sosyalleştirir, kalbi kuvvetlendirir, nefes alımı derinleştirir depresyonu ve panik atakları giderir.

İnsanları daha umutlu ve olumlu olmaya teşvik eder, çekingenliği yener, liderlik yeteneklerini arttırır, yaratıcılığı ve sağ beynin kullanılımını arttırır.Bu bulguları tıp dünyası bilimsel bir şekilde kanıtlar ve vücudumuzda fizyolojik ve biokimyasal değişiklilerin meydana geldiğini ispatlar.

Kahkaha suni yapıldığında, beyin ve vücut bunu gerçek kahkahadan ayırt edemez. İçten kahkaha atmış gibi vücudunuz kahkahanın verdiği şifadan faydalanır. Kahkaha atıldığında beyin mutluluk hormonları salgılar ve insan kendini çok iyi, zinde, neşeli, ve enerjik hisseder.Amerikada birçok hastanede şifa bulmak için gülme terapileri uygulanmaktadır.

Birçok şirket ve kurluşlar Kahkaha Yogası workshoplarını üst düzey yöneticilerin ve elemanların stres atmaları, yaratıcı, üretken, kendine güvenli, iyi ilişkiler kuran ve mutlu kişiler olmalarını sağlamak amacı ile uygulamaktadır

KONFERANSLARDA, kişiler kahkaha yogası ile hemen kaynaşıyorlar. Etkinlikler olumlu başlıyor ve insanlar evlerine neşeli, enerjik ve unutulmaz anılarla dönüyorlar.

WORK SHOP VE İNZİVALARDA, kahkaha yogası kişilerin işbirliği içinde çalışmalarını teşvik eder ve gurubun dinamğini olumlu yönde etkiler.

EĞİTİMLERDE, herkesin daha katılımcı olmasını sağlar çünkü kahkaha yogası ile insanlar çekingenliklerini ve ön yargılı düşüncelerini bırakırlar. Böylece insanlar daha yaratıcı ve odaklanmış olarak anında öğrenme moduna geçerler.

OKULLARDA, Sınav(öncesi ve sonrası) heyecanı ve stresi ortadan kaldırmak ve başarı oranını yükseltmek için etkilidir.

TOPLANTILARDA, katılımcılar kahkaha yogası ile daha enerjik ve samimi bir ortama girerler. Yeni strateji ve girişimleri tanıtmanın en isabetli zamanı olur.

KAHKAHA YOGASI, stress atma teknikleri, ekip ve birey güçlendirme, motivasyon çalışmaları, kişilerin iş yerinde,aile yaşamında, sosyal yaşamlarında etkili ve verimli görev yapmalarını sağlar. Neticede yaşam kalitesi ve beceriler kuvvetlenir!


***

KELLER’S WAY VE DENİZ KELLER İLE ÜCRETSİZ TANITIM SEMİNERİ


TARİH VE SAAT:
21 OCAK, Gündüz 11:00 -12:30 veya
Akşam 19:00-20:30 da sizleri bekliyoruz...

YER: ATÖLYE YAŞAM Kişisel Gelişim & Danışmanlık
1386 sok. No 4 D.3 Alsancak - İzmir
TEL: 0232 - 465 16 65 - 463 99 50

Deniz KELLER VE KELLER'S WAY hakkında daha fazla bilgi için

www.kellersway.com




 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0