İzmir Fuarı kapılarını bugün 78. kez açıyor

28 Ağustos 2009 12:56  

 

İzmir Fuarı kapılarını bugün 78. kez açıyor

Türkiye'nin uluslararası nitelikte ilk fuarı olma özelliği taşıyan Enternasyonal Fuarı'nın açılışı, Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleşecek 

Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası nitelikte ilk fuar organizasyonu olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) bugün 78. kez kapılarını açacak. Bu yıl 28 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan fuarın açılışı Lozan Meydanı yerine Fuar Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek.
Fuarın açılışını CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve 10 ülkeden 11 yabancı bakan yapacak. Hisarcıkoğlu açılıştan sonra Hilton Otel'de oda başkanlarıyla bir raya gelecek.
Onur konuğu ülkenin Etiyopya, onur konuğu ilin Çanakkale ve ana temasının da 'İletişim Teknolojileri ve Telekomünikasyon' olduğu 78. İzmir Enternasyonal Fuarı'na 15 farklı ürün grubunda 1003 firma katılacak. Fuar'ın onur konuğu ülkesi Etiyopya ise 100 kişilik bir heyetle adeta İzmir'e çıkarma yapacak. 

İEF'nin açık kaldığı 10 gün süreyle Ege'nin nabzı İzmir'de atacak. Firmaların yeni ürünlerini tanıtma fırsatı bulacağı 78. İEF'ye 52 ülkeden katılımcı bekleniyor. Geçtiğimiz yıl 1043 firmanın katıldığı fuara bu yıl ekonomik krize rağmen yüzde 5 daralma ile 1003 firma katılacak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı himayesinde düzenlenen fuarı, 1.5 milyona yakın kişinin ziyaret edeceği öngörülüyor. Fuar giriş ücretleri tam 1.50 TL, öğrenci 75 kuruş olarak belirlendi. 

Öte yandan Bayraklı Belediyesi de fuarda ilk kez yerini alacak. Belediye'nin stantının konsepti ise "Smyrna'dan Bayraklı'ya 5 bin Yıllık Yolculuk" olacak. Fuar süresince ayrıca, Bayraklı Belediyesi'nin 5 aylık çalışmalarına ilişkin bilgiler aktarılacak.

WINDOWS 7 TANITILACAK
100 firmanın tema katılımcısı olarak yer aldığı fuarda, PTT tarafından "İletişimin Serüveni' adını taşıyan tema sergisi ile 16 oturum ve 1 panelden oluşan, sektörün öncü isimlerini buluşturan Bilişim-İletişim Seminerleri düzenlenecek. Microsoft, yeni sürümü Windows 7'yi İEF ziyaretçilerine tanıtacak. 

Fuarda yalnızca profesyonel ziyaretçilerin gezebileceği, tekne, yat ve deniz teknolojilerinin sergileneceği özel bir hol oluşturuldu. DENTUR, YATEF ve İzmir Tekne İmalatçıları Dayanışma Derneği desteğiyle gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında fuara, 80 firma katılacak.

YILDIZLAR YAĞACAK
Fuarda ücretsiz gerçekleşecek halk konserleriyle İzmir'e yıldız yağacak. Sponsorlar desteğiyle gerçekleşecek etkinliklerde, 29 Ağustos-1 Eylül tarihleri
arasında düzenlenecek Yonca Gençlik Konserleri kapsamında sevilen sanatçılar Yaşar yarın, Yüksek Sadakat 30 Ağustos'ta, Öykü-Berk 31 Ağustos'ta ve Yusuf Güney 1 Eylül'de sahne alacak. 

2-6 Eylül tarihleri arasındaki Orkide Türkü Şenliği bu sene 10. yılını kutlayacak. Şenlik kapsamında Kardeş Türküler 2 Eylül'de, Hüseyin Turan 3 Eylül'de, Yeni Türkü 4 Eylül'de, Mustafa Özarslan 5 Eylül'de ve Orhan Hakalmaz 6 Eylül'de hayranlarıyla buluşacak. Konserler Kültürpark Atatürk Açık Hava Tiyatrosu'nda düzenlenecek ve her gece saat 21.00'de başlayacak.

RAMAZAN EĞLENCESİ
Fuar Göl Gazinosu'nda her yıl düzenlenen Nostalji Gazinosu'nun yerini bu yıl fuarın Ramazan'a denk gelmesi nedeniyle Nostaljik Ramazan Eğlencesi alacak. 31 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde Volkan Severcan'ın öncülüğünde düzenlenecek 'Tiyatro Workshop'a Ayşen Gruda, Engin Alkan, Kerem Atabeyoğlu, Nuri Gökaşan, Melda Gür Ziya Kürküt ve Almila Uluer eğitimci olarak katılacak. 

9. Sinema Burada Festivali'nin bu yılki onur konukları Fatma Girik, Göksel Arsoy ve umut veren oyuncu dalında Melis Birkan olacak. Deniz Ticaret Odası sponsorluğunda gerçekleşecek Çocuk Kulübü etkinliğinde minikler hem eğlenecek, hem öğrenecek. 78. İEF'nin yayın sponsorluğunu TRT, konaklama sponsorluğunu Swissotel Grand Efes İzmir yapacak.

OTELLER DOLDU
Tiyatro dünyasının ayrılmaz dostları Mustafa Alabora, Müjdat Gezen, Yaman Tüzcet ve merhum Savaş Dinçel'in hem resimlerini hem de örnek dostluklarını sergiledikleri '4 Aktör Ressam Rolünde' sergisi de yine fuar kapsamında İzmir'de açılacak. Fuar nedeniyle kentte büyük hareketlilik yaşanmaya başlarken, kent genelindeki tüm oteller de doldu. Kente gelen konuklar, otellerde boş yatak bulmakta zorlanınca çareyi çevre ilçelerdeki turistik otellerde yer ayırtmakta buldu.

KOCAOĞLU: BÜYÜK BAŞARI
Bugüne kadar on binlerce firmanın bu fuar sayesinde yeni iş bağlantıları kurduğuna dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "78. İEF'yi 1929 ekonomik krizinden sonra yine dünyanın yaşadığı en büyük krizin ortasında gerçekleştiriyoruz. Fuara geçen yıl 1047 firma katılırken bu yıl katılımcı sayısı 44 eksikle 1003'te noktasında kaldı. Tabii bu kadar büyük bir krizde yüzde 5'e bile varmayan bir katılımcı daralmasını başarı olarak değerlendiriyoruz" dedi.

İşleyen: Aynı dinamizmle sürecek
İZFAŞ olarak bir İzmir geleneğini devam ettiriyor olmanın onurunu yaşadıklarını belirten İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen, global krizin dünyanın hemen her ülkesini etkilediği günümüzde 1003 firma ve 52 ülkeyi İzmir'de buluşturduklarını söyledi. İşleyen, "Fuarımızda 15 farklı ürün grubunda yüz binlerce ürün sergilenecek. İletişim teknolojilerindeki son gelişmeleri görmek isteyen gençlerle denizcilik tutkunu her yaştan vatandaşımızı fuarımıza bekliyoruz. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın gelecek yıllarda da aynı dinamizm ve 78 yıllık tecrübesine yeni yıllar katarak süreceğine inanıyorum. İEF, 10 gün boyunca yine herkesimden insanın buluşacağı bir etkinlik olmayı bundan sonraki yıllarda da sürdürecektir" dedi.

Büyükşehir ulaşım önlemleri aldı

İzmir Enternasyonal Fuarı'nı ziyaret edecek ve 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına katılacak olan vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmak için metro, vapur ve otobüslerin sifer sıklıklarını artırıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Enternasyonal Fuarı'nı ziyaret edecek ve 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına katılacak olan vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmak için ulaşımda bir dizi önlem aldı. Metroda sefer sıklıkları artırılarak çalışma saati 01.00'e, otobüslerde ise metro bağlantılı hatlarda son sefer saati 01.30'a kadar uzatıldı. Körfez vapurları da 01.00'e kadar çalışmaya devam edecek. 

İzmir Enternasyonal Fuarı'nı ziyaret edecek olan vatandaşlar, önünde 'Fuar' levhası yer alan otobüslere binerek ulaşımlarını sağlayacak. Metro bağlantılı hatlar saat 01.30'a, diğer hatlar ise (hattın özelliğine göre) 01.00'e kadar sefer yapacak. 90 dakika içinde birinci binişlerin ücretli, ikinci ve daha fazla binişlerin ücretsiz olduğu limitsiz biniş uygulaması kapsamında yolcuların bulundukları her noktadan, fuar alanına aktarmalı ekonomik ulaşım olanağı sağlandı.
Ulaşımda aksama yaşanmaması amacıyla saat 02.00'ye kadar ESHOT Ulaşım Daire Başkanlığı'nda nöbetçi bölge ulaşım şube müdürleri ve şefler bulunacak. Knak Bahribaba bağlantılı Balçova, Buca ve Gaziemir'e çalışan gece servisleri (Baykuş) ise 24.00-06.00 saatleri arasında seferlerine devam edecek.

VAPURLARA EK SEFER
Körfez vapurları, fuar süresince hafta içi normal seferlerine devam edecek. Fuarın açık kaldığı süre içinde yer alan pazar günleri ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda vapurlara ilave seferler konularak sefer sıklığı artırılacak. Vapur seferleri gece saat 01.00'e kadar sürecek. 

İzmir Metro A.Ş'de, İzmir Enternasyonal Fuarı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle sefer sıklıklarını artırdı, son sefer 01.00'e kadar uzatıldı.

Fuar geceleri eğlence dolacak
Konak Belediyesi, İzmir Enternasyonal Fuarı süresince birçok etkinliğe imza atacak. Bugün başlayacak ve 6 Eylül'de son bulacak olan etkinlikler kapsamında müzik dinletileri, kukla gösterileri, Hacivat-Karagöz gölge oyunları, söyleşiler, konserler ve şiir dinletileri gerçekleşecek. Yarın akşam ünlü şair Ataol Behramoğlu, Haluk Çetin'in gitarı eşliğinde şiirlerini İzmirliler için okuyacak. 31 Ağustos Pazartesi akşamı Türk Sanat Müziği sanatçısı Mehsem Özşimşir, İzmir şarkılarından örnekler sunacak. 2 Eylül Çarşamba akşamı 'Derinliğine Kimse Sevgili Olamadı' konulu söyleşinin konuğu Cezmi Ersöz olacak. 3 Eylül Perşembe günü fuar ziyaretçileri Sunay Akın ile buluşacak. 4 Eylül Cuma akşamının konuğu ise Güz Sancısı adlı romanın yazarı Yılmaz Karakoyunlu olacak. Karakoyunlu'nun söyleşisi saat 20.45'te başlayacak. Konak Belediyesi standında 5 Eylül akşamı ünlü yazar Muzaffer İzgü, eski fuarları anlatacak.

Yeraltı otoparkı hizmet giriyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapımını tamamladığı Kültürpark Yeraltı Otoparkı, bugün İzmir Enternasyonal Fuarı'yla birlikte açılıyor. Fuar süresince sadece görevli araçlara hizmet verecek olan 594 araçlık otopark, daha sonra İzmirlilerin kullanımına sunulacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapımını tamamlayarak Kültürpark'a kazandırdığı yeraltı otoparkı, bugün törenle hizmete açılıyor. Otopark, İzmir Enternasyonal Fuarı süresince, sadece görevli araçlar ile fuara katılan firmaların araçlarını kabul edecek. Kültürpark'a gelecek ziyaretçiler, fuarın kapanış tarihi olan 6 Eylül'den sonra araçlarını yeraltı otoparkına bırakabilecek. Kültürpark Yeraltı Otoparkı, toplam 16 bin metrekarelik bir alanda 594 araç kapasiteli olarak inşa edildi. Otopark alanının üstünde kalan alanlar ise çevresiyle birlikte yeşil alan olarak düzenlendi. Bu sayede hem Kültürpark'daki otopark ihtiyacı karşılandı hem de fuarın yeşil dokusu artırıldı.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0