İzmir 'Evren Yetmez!' dedi

02 Nisan 2012 11:46  

 

İzmir 'Evren Yetmez!' dedi

İzmir'de "Hepimiz Davacıyız /Evren Yetmez inisiyatifi" katılımcıları Kıbrıs Şehitleri caddesinde dün düzenledikleri basın açıklamasında 12 Eylül davasının görüleceği tarih olan 4 Nisan'da Ankara'da buluşmaya çağırdı.

Sinan Canbay

İzmir'de "Hepimiz Davacıyız /Evren Yetmez inisiyatifi" katılımcıları dün bir basın açıklaması düzenledi. Saat 19.00'da Kıbrıs Şehitleri Caddesi Yakın Kitabevi önünde düzenlenen basın açıklamasında, 'Katil Evren, hesap verecek', 'Darbeci Tüsiad, hesap verecek', 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan bir daha asla' sloganları atıldı.

Okunan basın açıklamasında 4 Nisan'da Ankara'da olacaklarını belirten grup, daha sonra da davanın takipçisi olacaklarını, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın dışında, dönemin bürokratları, komutanları ve 28 Şubat'ı yapanlardan da hesap sorulması gerektiğini belirtti. Basın açıklamasını okuyan Yetkin Korkmaz, şu şekilde devam etti:

"Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya sadece kanlı darbenin değil, darbeye zemin hazırlamak, 'şartları olgunlaştırmak' için 1977-1980 yılları arasında gerçekleştirilen bir dizi katliamdan dolayı da yargılanıyor.

1 Mayıs 1977, 16 Mart, Malatya, Maraş ve Çorum katliamları, siyasi suikastler... On yıllardır "katil devlet" dediğimiz ve hesabının sorulacağını söylediğimiz bu kanlı olaylar ilk kez gerçek bir yargılamanın konusu olacak.

Amacımız, 94 yaşındaki bir insandan intikam almak değildir.

Kenan Evren hesap verirse, yaptıkları yanına kar kalmazsa, işlenen insanlık suçları cezalandırılırsa, bunu bir daha yapmaya yeltenenlerin de önü kesilecektir.

12 Eylül darbesi cumhuriyet kurulduğu günden bu yana süren askerlerin iktidarını pekiştirdi ve bir düzen haline getirdi. 1982 anayasası hala yürürlükte, halklar yeni, demokratik ve özgürlükçü bir anayasa istiyor. Kenan Evren'in yargılanması, 12 Eylül düzenini yaratan ve yaşatanlarla hesaplaşılması, bu kanlı tarihle yüzleşilmesi, yeni bir anayasayı mümkün hale getirecektir.

Bu davayı izleyen başka davalarla işkencecilerin, valilerin, polislerin, MİT'çilerin, JİTEM'cilerin, askerlerin ve katliam yapanların da yargılanması, katliamcı kontrgerillanın, dünkü adıyla Susurluk çetesinin, bugünkü adıyla Ergenekon'un dağıtılması olasılığı güçlenecektir.

12 Eylül düzenine son vermek için, darbe anayasasından, askeri vesayetten kurtularak darbe defterini kapatmak isteyenlerin, davanın başlayacağı gün olan 4 Nisan'da Ankara'da mahkemenin önünde kitlesel olarak bulunulmasının önemli olduğuna inanıyoruz.

Gelin beraber gidelim."


'Evren yetmez, tüm darbeciler yargılansın' talebinde bulunanlar, 3 Nisan akşamı Ankara'da buluşmak üzere hep birlikte yola çıkacak. 4 Nisan sabahı saat 10.00'da Ankara'da Kurtuluş'ta buluşup, buradan 12 Eylül davasının görüleceği Ankara Adliyesi'ne yürüyecekler.


Son Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2012 13:32

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0