İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne polis baskını!

02 Mayıs 2011 14:33  

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne polis baskını!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde arama yapılıyor

Özel yetkili cumhuriyet savcılarının talimatıyla İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı'na gelen İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü mali büro ekipleri, bazı birimlerde arama yapıyor.

Aramanın ihaleye fesat karıştırma ve usulsüzlük iddiasıyla yapıldığı, aralarında üst düzey bürokratların da bulunduğu yaklaşık 30 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu öğrenildi.

CHP'DEN İLK TEPKİ GELDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediyesindeki aramayla ilgili olarak, ''Büyük ölçüde seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik arama, Türkiye'de uzun zamandan beri uygulanan bir korku, yıldırma ve baskı altına alma anlayışı gibi geliyor'' dedi.

Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaretinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, konuyla ilgili bilgi almak için belediye geldiklerini belirterek, ''Türkiye'de yasalara uyma açısından en dikkatli belediyenin, İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu biliyoruz. Bu konuda bizzat bakanlıklardan da önemli övgü almış, örnek gösterilmiş bir belediyedir. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesine güveniyoruz. Aziz Kocaoğlu'nu ziyarete geldik, gelişmelerle ilgili bilgi alacağız'' dedi.

Arama işleminin seçime 40 gün kala yapıldığını hatırlatan Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Büyük ölçüde seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik arama, Türkiye'de uzun zamandan beri uygulanan bir korku, yıldırma ve baskı altına alma anlayışı gibi geliyor. Gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz. Demokrasinin, barışın kenti İzmir'deki özgürlüklerin, barış ve demokrasinin bütün Türkiye'de olmasını istiyoruz. Bunun için İzmir'i hep örnek gösteriyoruz. O nedenle belki 'İzmir'den başlayan seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik bir baskı olabilir' diye düşünüyoruz. Bunu, siyasi etiğe, siyasi ahlaka uygun bulmadığımızı belirtmek isteriz. Bu tür baskıların, İzmir'de hep aksine sonuç verdiğini biliyoruz. İzmirlinin tam tersine gerek İzmir'deki namuslu yerel yöneticilerimize, gerekse CHP'ye daha çok sahip çıkacaklarına inanıyorum. Çok büyük bir infial var. Örgütlerimiz de ciddi bir infial halinde, biz kendilerini yatıştırıyoruz. Bu konuda operasyonu yönetenler tarafından da İzmir kamuoyuna ve bize de derhal bir açıklama yapılmasını bekliyoruz. Konuyla ilgili bir şey bilmiyoruz.''

ARAMA DEVAM EDİYOR
Aramanın belediyenin bir biriminde devam ettiği, Büyükşehir belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, Emniyet yetkilileriyle başkanlık katında oturduğu öğrenildi. Belediye yetkilileri, açıklamanın Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

Özel yetkili cumhuriyet savcılarının talimatıyla sabah saatlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı'na gelen İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü mali büro ekipleri, bazı birimlerde arama yapmaya başlamıştı. Aramanın ''ihaleye fesat karıştırma ve usulsüzlük iddiasıyla yapıldığı, aralarında üst düzey bürokratların da bulunduğu yaklaşık 30 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu'' bildirilmişti.

"İKNA EDİCİ AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyede yapılan aramaların gerekçesi konusunda sağlıklı ve ikna edici açıklama beklediklerini bildirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu imzalı açıklamada yazılı açıklamada şöyle denildi: "Bu sabah erken saatlerde İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler belediyemizde ve bağlı şirketlerle çeşitli aramalar gerçekleştirdi. Bilgim sadece bununla sınırlı. Tüm İzmirliler gibi emniyet yetkililerinden bu aramaların gerekçesi konusunda sağlıklı ve ikna edici açıklama bekliyoruz."

ARAMALAR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE SINIRLI DEĞİL
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki aramanın ESHOT hariç aralarında Kültürpark’daki fuarcılık şirketi İZFAŞ da olmak üzere 14 şirket ve birimi kapsadığı öğrenildi. Ayrıca polis ekiplerinin İzmir'in ilçeleri Bayraklı ve Karabağlar Belediyeleri ile Aydın’ın Kuşadası İlçesi Belediyesi’ne de girdiği öğrenildi.

40 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Aramalar halen sürerken dışarıya sızan ilk bilgilere göre, aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç ile yardımcısı S.B'nin de bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı. Baskının 1 yılı aşan teknik takibin ardından özel yetkili cumhuriyet savcılarının talimatıyla İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi mali büro ekiplerince yapıldığı da gelen bilgiler arasında. Bazı personelin evlerinde arama yapıldığı, çok sayıda kişinin ifadesinin ise belediyede alındığı da bildirildi.

KUŞADASI BELEDİYESİ'NDEKİ ARAMA
Aydın Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi mali büro ekiplerinin Kuşadası Belediyesi'nde yaptığı arama ise halen sürüyor.

Belediyeye saat 07.30'da gelen yaklaşık 30 görevli, başkanlık katı olarak da bilinen 4. katta çalışmalarını sürdürüyor. Belediye Başkanı Esat Altungün, gazetecilere yaptığı açıklamada, olaydan bu sabah haberdar olduğunu belirterek, ''Birileri yine bizi şikayet etmiştir. Durmadan şikayet ediyorlar zaten. Neden geldiklerini ve sonucu hep birlikte öğreneceğiz. Ben de şu anda içerik konusunda bilgi sahibi değilim'' dedi. Belediyenin mali işler müdürü Yusuf Atak ile sosyal işler sorumlusu Erdoğan Uyan'ın polis eşliğinde belediyeye getirildiği bildirildi. Belediye binasına basın mensuplarının girişine izin verilmiyor.

ERTUĞRUL GÜNAY'DAN BASKINA "RAHATSIZIM" TEPKİSİ
Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan aramanın zamanlamasından rahatsızlık duyduğunu söyledi. Olayı duyar duymaz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile konuştuğunu, soruşturmanın içeriğini bilmediğini dile getiren Günay, şöyle konuştu: "Soruşturmada olan bir konuyla ilgili önyargı ifade etmek istemem, ama zamanlamanın uygun olmadığını ben de düşünüyorum. Aldığım bilgilere göre, birkaç aydan bu yana süren bir soruşturmaymış. Hemen seçim eşiğinde biz son derece diyalog içinde İzmir ile ilgili fikirlerimizi söylediğimiz ortam içinde seçime gitmeyi amaçlarken ve buna çalışırken, böyle yeni bir tartışmanın, çeşitli çekişmelere vesile olacak bir tartışmanın ortaya çıkmış olmasından, yüksek sesle ifade ediyorum: Rahatsızım, rahatsızlık duyuyorum.

Bizim yargının herhangi bir biriminin, herhangi bir işine karışmamız hukuk devleti kuralları içinde söz konusu değil. Ben bu konuda gereken dikkatin, özenin gösterilmesini soruşturmada görev alan emniyet birimlerinden rica ettim, ama bu konuda takibat izni veren savcılara bir şey söylememiz mümkün değil. Altını çizerek söylüyorum: Bu zamanlamadan rahatsızlık duydum."

KARABAĞLAR BELEDİYESİ'NDEKİ ARAMA
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerin sadece başkan yardımcılarından birinin odasında arama yaptığını bildirdi. Kürüm yaptığı yazılı açıklamada, bu sabah erken saatlerde İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerin belediyeye geldiğini ve sadece bir başkan yardımcısının odasında arama yaptığını belirtti. AA

Habertürk

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0