İki müebbetle kapanıyor

20 Eylül 2011 13:20  

 

İki müebbetle kapanıyor

2007 yılında işlenen Hrant Dink suikastı davasında savcı cinayetin Ergenekon yapılanması içerisinde işlendiğini belirtmesine rağmen mütalaasını vererek Hayal ve Tuncel hakkında müebbet hapis istedi

Hrant Dink’in öldürülmesi ile ilgili davada savcı mütalaasını verdi. Azmettirici olarak suçlanan Yasin Hayal ve Erhan Tuncel için müebbet hapis istendi. Savcı, Hayal ve Tuncel’in Ergenekon yapılanması içinde cinayeti işlediklerini belirtti. Müdahiller, davanın iki sanık ile kapatılmak istendiğini belirterek duruşmayı terketti.

Beşiktaş’ta bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen Hrant Dink davasının 20’nci duruşmasında tutuklu sanık Erhan Tuncel hazır bulundu. Tutuklu sanık Yasin Hayal, mahkeme kararınca akıl sağlığının yerinde olup olmadığının incelenmesi için Adli Tıp Kurumu’nca gözetim altında bulunması nedeniyle duruşmaya katılamadı.

Mahkeme Başkanı Rüstem Eryılmaz, dosyaya gelen evrakları okumasının ardından savcının esas hakkındaki görüşünü sordu. Bu sırada söz alan müdahil avukatlardan Fethiye Çetin, “Osman Hayal’ın biyometrik fotoğrafları geldi ama bu fotoğraflar olay gününe ait görüntülerle kıyaslanıp incelenmedi. Bu konuda herhangi bir bilirkişi raporu hazırlanmadı. Bu yargılamada deliller toplanmadı. Savcının esas hakkında mütalaa vermesi çok erken. Biz bu delillerin beklenmesini talep ediyoruz” dedi. Müdahil avukat Bahri Belen de, “TİB’den gelecek cevap beklenmeli. Osman Hayal’in fotoğrafları karşılaştırmalı” diyerek mütalaanın daha sonra verilmesini istedi.

Savcı: Deliller toplandı

Savcı Hikmet Usta ise, “Beş yıla yakın yargılama yapılıyor. Yaklaşık bir yıldır savcılıktan mütalaa isteniyor. Delillerin çoğu toplandı. Mahkeme delil toplama yeri değil, delillerin incelendiği yerdir. Yargılamada gelinen 20’nci celse nedeniyle ilerlemenin yapılması için bu celse mütalaamızı vereceğiz. Yeni deliller mahkemeye sunuldukça, esas hakkındaki mütalaamız değişir” dedi. Savcı Usta’nın “mütalaamız yazılı olarak hazırdır” demesinin ardından ise davanın müdahil avukatları ve izleyiciler duruşma salonunu terk etti. Salonu boşaltan avukatlar ve izleyiciler arasında “Adaletinizle sizi baş başa bırakıyoruz”, “Katil aynı zamanda bu adalettir, TCK 311’dir, aynı salondur” sözleri duyuldu.

Dink’i Ergenekon öldürdü

Ardından Savcı Usta’nın hazırladığı üç bölümden oluşan 86 sayfalık mütalaası okundu. Mütalaanın sonuç ve talep bölümünde “Soruşturma dosyası kapsamında mevcut bugüne kadar elde edilen bilgi, belge, ifade beyanları, iletişim tesbit tutanakları, telefon irtibat şemaları, HTS kayıtlarının incelenmesi ve Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasında bugüne kadar elde edilen bilgilerin incelenmesi ve Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasında bugüne kadar elde edilen belgelerin incelenmesi neticesinde, Dink cinayeti eyleminin, Mc Donalds isimli işyerinin bombalanmasının ve diğer eylemlerin salt milliyetçilik içerisinde duyguları kabaran gençler tarafından işlenmesinin ötesinde iştirak halinde ve süreklilik içerisinde çalışan gizlilik kuralları ve örgütsel hiyerarşiye azami özen gösteren Erhan Tuncel ve Yasin Hayal yönetiminde Ergenekon Terör Örgütü’nün Trabzon’da faaliyet gösteren bir hücre yapılanması tarafından işlenmiş olduğu değerlendirilmektedir” dendi.

Savcının hazırladığı mütalaanın beşinci sayfasında ise Trabzon hücre yapılanmasıyla ilgili ilginç bilgiler yer aldı. “Sanıkların hedeflerinde pek çok kişinin, kurumun ya da devletin bulunduğu görülmektedir” denilen mütalaada, şunlara yer verildi: “Hedeflerinde bir papazın kilisede sopa ya da demir çubukla darbedilmesi, Başbakan’a ait uçağın ineceği alanda bomba ihbarı yapılması, Amerikan sermayesi olarak değerlendirdikleri bir restaurantın bombalanması bulunmaktadır. Ya da HSBC Bankası ya da Rus konsolosluğunun bombalanması, Hrant Dink, Orhan Pamuk, Hıncal Uluç ve İstanbul’da bir papazın (Bartholomeos olabilir) öldürülmesi hedeflenmektedir.”

Savcı Hikmet Usta, tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ile Yasin Hayal’in, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” ve “Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmek” suçlarından 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

Adalet Ağaoğlu: Adalet istiyoruz

Duruşma öncesi adliye önünde toplanan “Hrant’ın Arkadaşları” isimli topluluk arasında bulunan Yazar Adalet Ağaoğlu, “Demokrasi istiyoruz, adalet istiyoruz. Sayın Başbakan, lütfen artık çabuk olun, iyi izleyin. Hepimiz sizden bunu diliyoruz. Yeter artık. Çok uzadı. Hepimiz peşindeyiz. Çok sevgili sayın Rakel Dink’in ilk gün söylediği söz ‘Bebeklerden katil üreten kim varsa’ onlardan davacıyız. Kim kullandı onları. Onları da istiyoruz. Görmek, bilmek. Davasının görülmesini istiyoruz. Çok değerli Hrant’ın arkadaşları, dostları. Memleket için adalet, insan hakları için adalet. Sonuna kadar peşindeyiz. Değerli gençler. Hrant’ın güzel arkadaşları. Hakiki, sahici bir demokrat, hakiki sahici bir adalet için aktiviteniz devamlı olsun. Her zaman samimi olun. Her zaman hak uğruna çalışın. Hak ve adalet uğruna. İnsanlık dışına ve aşırı bir şey yapmayacağınıza eminiz. Hrant’ın güzel arkadaşları” diye konuştu.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0