İhmal büyük, tehdit tam!

12 Şubat 2009 13:01  

 

İhmal büyük, tehdit tam!

Özer Akdemir

Madene dolan sular kontrolsüz bir şekilde tarlalara boşaltıldı. Köylülerin zararı büyük. Çevreciler hemen gerekli incelemenin yapılmasını istiyor.
Ovacık Altın Madeni’nin açık ocağa ve yeraltı galerilerine dolan suları ovadaki tarlalara boşaltmasına yönelik tepkiler devam ediyor. 

Elele Hareketi İzmir Valiliği’ne verdiği dilekçede yörede yaşayan insanların felaket endişesi içinde olduklarını belirterek boşaltılan sularla ilgili analizlerin yapılmasını istedi. 

Madenin sel sularını tahliye ettiği yerlerde çiftçiler, büyük zararları olduğunu söylüyorlar. KOZA Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt ise böyle bir sel taşkını olayının olmadığını ileri sürüyor.

SEL BÜYÜK ZARAR VERDİ!
Sel suları ile kaplanan bölgede gazetemize konuşan Sağancı köylülerinden Zülfikar Uslu, 15 dönüm buğdayının mahvolduğunu belirterek, karayollarının dereyi açmayarak taşkına neden olduğunu söyledi. Uslu, “Tarlalara Ovacık’tan pislikler geliyor. Madenden de pislikler geliyor. Benim tarlamın bitişiğinde Tevfik ŞahinKoç’un tarlası var. Otuz dönümden fazla buğday ekti. Hepsi mahvoldu” diye konuştu.

MADEN İDDİALARI REDDEDİYOR AMA...
İddialarla ilgili telefonla ulaştığımız KOZA Altın Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt ise tüm iddiaları reddetti.
Madende herhangi bir taşkının, dolayısıyla su boşaltımının olmadığını ileri süren Öğüt, iddiaları “200 milyon dolarlık yatırımı felaket senaryoları ile karalamaya çalışan” kişilerin spekülasyonları olduğunu savundu.
Çevre İl Müdürlüğü yetkililerinin yağmurlar sonrası maden alanına gelerek incelemelerde bulunduğunu ve atık havuzunda herhangi bir patlağın ya da taşkının olmadığını tutanak altına aldığını ileri süren Öğüt, haberlerle ilgili dava açacakları tehdidinde de bulundu.

İNCELEME EKSİK
Çevre İl Müdürlüğü’nden görevlendirilen üç kişi tarafından yapılan 09/02/2008 (Yıl bölümünde 2009 olması gerekirken tutanağın iki yerinde de 2008 tarihi yazılmış) saat 11.00 tarihini taşıyan tutanakta madende yapılan inceleme sonrası ‘atık barajında herhangi bir patlama ya da göçüğün gözlemlenmediği siyanürlü atık barajı sularının asfalt yolları geçip tarlaları kaplamadığı görülmüştür’ denildi.
Oysa haberimizin dayandığı iddialarda yağmurlardan sonra madenin atık barajının durumu konusunda endişeler dile getirilirken, özellikle açık ocak ve yeraltı galerilerinin sel suları ile dolduğu ve buradaki suların dereye oradan da tarlalara deşarj edildiği iddiaları öne çıkarılmıştı.
Çevre İl Müdürlüğü’nün yanlış tarihli tutanağında bu nokta ile ilgili tek satır yer almazken, suların deşarjı konusunda da herhangi bir araştırma yapılmadığı anlaşılıyor. (İzmir/EVRENSEL) 

----------------------------------------------------------------

DEVLET GÖREVE ÇAĞRILDI
7-8 Şubat günlerinde bölgede yağan sağanak yağış sonrası Geyikli-Kozak deresinden taşan sel sularının, Ovacık Altın Madeni açık ocak ve kapalı ocak işletmelerini su ile doldurması sonrasında yaşananlar yöre halkını bir felaket endişesi içine itti. 

Bergama Platformu Çevre Sözcüsü Erol Engel, devleti acilen göreve davet etti. 

İzmir Valiliği’ne bir dilekçe ile başvuruda bulunan Elele Hareketi Dönem Sözcüsü Mustafa Gül de işletme yetkililerince, biriken ve kirlenen suların, dışarıya dere ve kanallara pompalandığı, olaydan etkilenen tarlalardan toprak ve su örnekleri alınarak gerekli analizlerinin yaptırılmasını istedi.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0