Hz. İsa'nın doğumu denizden haç çıkarılarak kutlandı

07 Ocak 2010 02:56  

 

Hz. İsa'nın doğumu denizden haç çıkarılarak kutlandı

Hz.İsa'nın doğumunun ve vaftiz edilişinin yıldönümü nedeniyle İstanbul'da kiliselerde ayinler düzenlendi, ardından sahillerde her yıl yapılan denizden haç çıkarma yarışları gerçekleştirildi. Haçı ilk çıkaranlara altın ve kolyeler hediye edildi.

Fener Rum Patrikhanesi’ndeki ayini Fener Rum Ortodoks Patriği Başpiskopos Dimitri Bartholomeos Ankondoni’ni yönetti. Tören sırasında kilisenin çanları çaldı. Tam bu sırada öğle ezanı okundu.

Törene Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Foti Ksidas ile Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Vasilios Bornovas da katıldı. Ayinde dualar okunup mumların yakılmasının ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos ve ayine katılanlar, geniş güvenlik önlemleri altında sahile doğru yürüdü. Güvenlik görevlileri Bartholomeos’un etrafında etten duvar ördü. Toplu halde Balat sahile gelinmesiyle birlikte Bartholomeos elindeki haçı denize fırlattı. k 15 kişi istavroz çıkararak denize atladı. Haça ilk ulaşan Panoyot Kuzinos oldu. Kuzinos, haçı, kendisi ve sudaki diğer kişiler öptükten sonra Bartholomeos’a götürdü. Bartholomeos da Kuzinos’a haç kolye taktı.

500 YUNANLI İZCİ DE KATILDI
Fener Rum Patrikhanesi’nin her yıl düzenlediği denizden haç çıkarma törenine, bu yıl Yunanistan’dan gelenlerin sayısının geçen yıla göre, daha yüksek olduğu bildirildi. 500 yunanlı izci de, Yunanistan bayraklı üniformalarıyla törene katıldı. 100. yıllarını kutlayan izciler patrikhane önünde hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmedi.

DANSÖZ TANYELİ DE KATILDI
Haç çıkartma töreni Ortaköy sahilinde de yapıldı. Ortaköy Rum Ortodoks Kilisesi Papazı Dimitri Mayaoğlu tarafından haç tekneden denize atıldı. Tekneden 4 kişi haçı çıkarmak için serin boğaz sularına atladı. Tekneden denize atlayan 4 kişiden Yannakis Yılmaz haçı çıkarak birinci oldu. Birinciyi yakınları öperek kutladı. Buradaki törene dansöz Tanyeli, Yunanistanlı eşi Alex Syroplos ile birlikte katıldı. Tanyeli, "Eşim biliyorsunuz Yunanlı. Onların çok özel bir günü. Türkiye'de çok özgürlük var. Biz çok saygı duyuyoruz. İnşallah bizim minarelerimize saygısızlık yapanlar da bu görüntüleri görür ve bizi de kendi inanışlarımızla özgür bırakır" diye konuştu.

KUZGUNCUK'TAKİ HAÇ HRİSTO'NUN
Haç çıkarma yarışlarına Üsküdar'ın Kuzguncuk sahili de katıldı. Kuzguncuk’taki Rum Ortodoks Ayios Yeorgios Kilisesi’nde ayin düzenlendi. Ayin nedeniyle sabahın erken saatlerinden itibaren Hristiyan vatandaşlar kiliseye akın etti. Ayine Metropolit Atanasios Papas başkanlık etti. Üç saat süren ayinin ardından cemaat ve din adamları, kortej eşliğinde dualar ederek haç atma töreninin yapılacağı Kuzguncuk İskelesi’ne kadar yürüdüler.

Metropolit Atanasios Papas, havaya bir güvercin saldı ve denize tahta haç attı. Açıkta teknede bekleyen Hristo Dafuopatidis, Niko Çamlılar ve Anesti Biti, Boğaz'ın serin sularına atlayarak haçı daha önce kapabilmek için kıyasıya yarışa girdi. Hristo Dafuopatidis, ilk önce ulaştığı haçı sudan çıkardı. Haçı öpen gençler, Metropolit Papas’a sundu. Metropolit Papas da Dafuopatidis’e yarım altın ve altın haç kolye hediye etti. Metropolitik ayrıca diğer 2 gence de altın haç kolye hediye etti. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı ayin ve haç atma törenleri çevrede bulunanlarca ilgiyle izlendi.
Ömer ERDEM/Seyit ERÇİÇEK-İSTANBUL, (DHA)


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0