Hüseyin Çelik'in 'otomatik pilot'u arıza yaptı

26 Mart 2010 13:17  

 

Hüseyin Çelik'in 'otomatik pilot'u arıza yaptı

İzmir'de çoğu lise toplam 77 okul müdürlüğü atamalarının 35'i idare mahkemeleri'nin yürütmeyi durdurma kararıyla iptal edildi.

Nesrin COŞKUN

İZMİR- Bu okullara atanan müdürler eski görevlerine iade edilirken, yerlerine yeni atamalar yapıldı.

İzmir'de bir süre önce boş olan 393 okul müdürlüğü kadrosu için atamalar yapıldı. Başvuru olmadığı için 50 okulun müdürlüğüne atama yapılamazken, Hüseyin Çelik'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde yetkisini kullanarak yaptığı atamalara, yargıdan iki dalga halinde iptaller geldi, yeniden kadrolar boşaldı. Çelik bakanlık koltuğunu Nimet Çubukçu'ya bırakırken yaptığı açıklamada "Bakanlığı otomatik pilota bağladı^" demişti. Atamalarına Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen tepki gösterdi. Eğitimciler, sendikalarının desteğiyle yargıya başvurdu. Atamaların liyakat aranmadan ve açık kadroların ilan edilmeden yapıldığını savunarak, yürütmeyi durdurma ve iptal talebinde bulundu. Mahkemelerden, sendikalı eğitimcilerin itiraz ettikleri okulların müdür atamaları için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bu dalgada aralarında İnönü Lisesi, Buca Şirinyer Lisesi gibi okulların da bulunduğu 35 kadar okul müdürü eski okullarına dönmek zorunda kaldı.

Yargıdan ikinci dalga ise İzmir'in ünlü okullarına yapılan atamaları vurdu. 76'ncı maddenin Bakana tanıdığı yetki kullanılarak yapılan atamalarının bazılarına yasal süre içinde itiraz edilmedi. Yasal itiraz süresi geçince bu şekilde atanan müdürler rahat nefes aldı. Ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğü 12 Ocak'ta açık müdür kadrolarını ilan etti.

Açık ilan edilen okullar arasında İzmir Kız (Anadolu) Lisesi, İzmir Atatürk (Anadolu) Lisesi, Urla Anadolu Lisesi, Övgü Terzibaşoğlu Anadolu Lisesi, Şerif Remzi İlköğretim Okulu, Motor Meslek Lisesi, Karşıyaka Süleyman Demirel Lisesi gibi kentin tanınmış okulların müdürlükleri yer almadı.

Bunun üzerine sendikalı üyeler yeniden harekete geçti. “Bu okullara atama yapıldığını bilmiyorduk. Bunlar niye boş değil” diyerek yargıya başvurdu. Atamalara itirazları haklı bulan mahkemelerden yürütmeyi durdurma kararları çıkmaya başladı. Bu şekilde 77 okula yapılan müdür atamalarından yaklaşık 35'inin yürütmeyi durdurma kararları üzerine geçen ay iptal edildiğini belirten İl Milli Eğitim Müdürlüğü Koordinatör Müdür Yardımcısı İsmail Çetin, “Atamalardan sonra yapılan itirazlarla ilgili 35 kadar okulun müdürünü mahkeme kararı nedeniyle eski görevlerine geri verdik. 12 Ocak'taki açık kadrolar içinde bunları ilan ettik. Atamalarını da yaptık. İkinci kez yapılan itirazlarla ilgili 5 okul müdürünün atamasıyla ilgili yürütme kararı var. Bunları da uygulayacağız, eski görevlerine döndüreceğiz. Bu okullara vekil müdür vereceğiz. Yeni atama döneminde de kadrolarını ilan edeceğiz” dedi.

Öte yandan bir eğitimci, atanan müdürlerin atamalarının mahkemeden dönmesi üzerine yargıya başvurarak hak arayacaklarını belirterek, “Sonuçta onlar da kendi açılarından haklı. Kazanılmış hak iddia edecekler. Onlar da mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldıkları takdirde boşalttıkları müdürlüklere sınav kazanıp atananlar bu kez koltuğu bırakmak zorunda kalacak. Bakan atamalı koltuklar artık riskli grupta” dedi.(dha)


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0