HRANT DİNK ÖDÜLLERİ 2011- Ahmet Altan, Risk Alıyor ve Değiştiriyor

16 Eylül 2011 13:39  

 

HRANT DİNK ÖDÜLLERİ 2011- Ahmet Altan, Risk Alıyor ve Değiştiriyor

2011 Uluslararası Hrant Dink Ödülü"nün sahiplerinden Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan,Taraf Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmenliği’ni yürütüyor ve Kum Saati adlı köşesinde yazıyor.

1950 yılında doğdu. Orta ve lise öğrenimini çeşitli okullarda dolaşarak tamamladıktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne devam etti, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. 24 yaşında gazeteciliğe başladı. Gece muhabirliğinden, genel yayın müdürlüğüne kadar gazeteciliğin hemen hemen bütün kademelerinde çalıştı. Nokta dergisinde başladığı köşe yazarlığına Hürriyet, Güneş, Milliyet ve Yeni Yüzyıl gazeteleri için yazdığı günlük yazılarla devam etti.

Yıllar boyunca, özgürlükçü, sistemi zorlayan görüşleri ve yazıları nedeniyle pek çok kez yargılandı, mahkûm oldu veya çalıştığı gazeteden ayrılmak zorunda kaldı, ama yoluna devam etti.

İlk edebi eseri olan "Dört Mevsim Sonbahar" romanını 27 yaşında kaleme aldı; Akademi Kitabevi Roman Büyük Ödülü'ne lâyık görüldü. 1985'te yazdığı ikinci romanı "Sudaki İz" müstehcen bulunduğu için toplatıldı. Yargılama iki yıl sürdü. Mahkeme, kitaptaki iki buçuk sayfalık bir bölümü "müstehcen" bularak, kitabın "zoralım ve imha"sına karar verdi. Suçlu sayılan satırlar sansürlenerek kitap tekrar basıldı.

1996'da yayımlanan "Tehlikeli Masallar" rekor sayılacak baskı sayısına ulaştı. 1998'de yayımlanan "Kılıç Yarası Gibi" Yunus Nadi Roman Ödülü'nü aldı. 'İsyan Günlerinde Aşk', 2001 de, "Aldatmak" 2002'de ve "En Uzun Gece" 2005'te yayımlandı.

Kasım 2007'de Alev Er ile birlikte Taraf gazetesini kurdu. Bir röportajda, Taraf gazetesinin kurulma sebebini şu sözlerle ifade etti: "Dürüstlükten yana taraf olduğun zaman, olaylar karşısında tarafsız olursun. Nedir tarafsızlık? Bir olayın gerçeği neyse, nasıl olduysa, onu olduğu gibi anlatmak. Biz bundan yana tarafız! Diğer gazetelerin sakladığı haberleri koyacağız ortaya, biz bundan tarafız..."

Halen Taraf'ın Genel Yayın Yönetmenliği'ni yürütüyor ve Kum Saati adlı köşesinde yazıyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne süregelen "asker sorunu" olarak adlandırılabilecek konuları gündeme taşıyarak, askeri otoritenin kırılması, sorgulanması ve eleştirilmesi, ülkede demokrasinin yerleşmesi için çalışıyor.

Gazete üzerindeki ilan kısıtlamalarına, baskılara, tehditlere rağmen, idealleri uğruna mücadeleye devam ediyor, cesur haberlerle gündemi belirliyor.
Demokrasi istikametinde mücadele veriyor, risk alıyor ve değiştiriyor.

Bianet.org

Son Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2011 13:41

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0