'Hoşgörülü, güler yüzlü demokrasi yarışı yaptık'

13 Haziran 2011 02:57  

 

'Hoşgörülü, güler yüzlü demokrasi yarışı yaptık'

Oyunu Buca Anadolu Lisesi'nde kullanan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, herhangi bir gerginlik olmadığını belirterek, "Bu seçim insanlarımızın demokrasiye nasıl içtenlikle sahip çıktığını gösteren güzel bir örnek olacak" dedi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, oyunu Buca Anadolu Lisesi'nde 2363 numaralı sandıkta kullandı. Sandık başına gitmeden önce açıklama yapan Günay, 40 gün süren kampanya süresince kendisine gösterdikleri ilgi nedeniyle basın mensuplarına teşekkür etti. İzmir'de hoşgörülü, güler yüzlü, sakin, herhangi bir gerginlik ve çatışma olmayan demokrasi yarışı yaptıklarını ifade eden Günay, "İzmir ve Türkiye için düşüncelerimizi anlattık. Sizler de bu düşüncelerimizin kamuoyuna yansımasına yardımcı oldunuz. Hepinizin ilgisine, dikkatine, gayretine minnettarım. Bu seçim Türkiye'de insanlarımızın demokrasiye nasıl içtenlikle sahip çıktığını gösteren güzel bir örnek olacak. Seçim sonuçları Türkiye demokrasisi için, millet için ve İzmir için iyiliklere, güzelliklere, barışa, kardeşliği ve güzel gelişmeye vesile olsun" diye konuştu.

'BANA UYDU'
Gazetecilerin, "Oyunuzu neden Buca Anadolu Lisesi'nde kullanmayı tercih ettiniz?" sorusuna Günay, "Bu mahalleye daha önce gelmiştim. Güzel bir toplantı yapmıştık. Arkadaşlar önermişti. Anadolu Lisesi, mahallenin ismi de Mustafa Kemal Mahallesi bana uydu doğrusu. Onun için seçtim" cevabını verdi.

Daha sonra 2363 numaralı sandığın bulunduğu sınıfa giden Bakan Günay, görevlilerle tek tek selamlaştı. İzmir'de oy kullanacağı için milletvekili kimliğini ilk kez aldığını da ifade eden Günay, oy pusulasını zarfa koyduktan sonra, "Ülkemize, milletimize, demokrasimize hayırlı olsun" diyerek zarfı sandığa attı.

Günay, oyunu kullandığı okulda çocukları severek vatandaşlarla sohbet etti. Daha sonra bir kahvehaneye giderek çay içen Günay, yanına gelen iki çocuğun elindeki poşette ne olduğunu sordu. Çocukların özürlüler için plastik kapak topladığını öğrenen Günay, çocuklara harçlık verdi.

Mumcu: Herkes için hayırlı olacaktır
CHP İzmir Milletvekili Güldal Mumcu ile Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere Cahide Ahmet Dalyanoğlu Anadolu Lisesi'nde oylarını kullandılar. Sandıkları tek tek gezen Mumcu ve Batur, vatandaşlarla ve sandık görevlileriyle selamlaştı. Mumcu, "Bu seçimlerin herkes için hayırlı olacağına inanıyoruz" dedi.

CHP adayı Erdal Aksünger, oyunu Gültepe Saygı mahallesindeki Nuri Öz İlköğretim Okulu'nda kullandı. CHP Konak İlçe Başkanı Aytekin Tunus ile beraber oyunu kullanan Aksünger, bu seçimlerin Türk milleti için hayırlı uğurlu olmasını diledi.

'Başarı getirsin'
CHP adayı MusaÇam, oyunu Nevvar Salihİşgören Otelcilik ve TurizmMeslek Lisesi'nde 1406 nu-maralı sandıkta attı. Çam, "Seçimlerin ülkemebaşarı getirmesini diliyo-rum" diye konuştu

Akay, eşi ve çocuklarıyla geldi
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay oyunu eşi Serpil Akay, kızları Elif ve Büşra, oğlu Mücahit Akay ile birlikte İzmir Türk Koleji'nde kullandı. Vatandaşlarla sohbet eden Akay, 1128 nolu sandıkta oy attı. Akay binadan ayrılırken, oyunu kullanan yaşlı bir vatandaşın araca binmesine yardım etti.

'Demokrasi sandıktan geçer'
CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, oyunu eşi Tülay ve kızı Gizem ile birlikte Güzelbahçe MEV Özel Avni Akyol Lisesi'nde kullandı. Bayır, "Demokrasi sandıktan geçer" dedi.

NOTLAR
* CHP'de Rıza Türmen, Musa Çam, Hülya Güven, Erdal Aksünger, AK Parti'de ise İlhan İşbilen, İlknur Denizli, Ali Aşlık, Rıfat Sait ilk kez milletvekili seçildi.
* AK Parti 1'inci bölgede oy oranını sürekli artırdı. 2002'de yüzde 17.66, 2007'de yüzde 31.54 oy oranına sahip olan AK Parti, dünkü seçimlerde bu oranı yüzde 37'nin üzerine çıkardı.
* CHP de AK Parti gibi oylarını sürekli artırdı. 2002'de yüzde 28.92, 2007'de 35.08 olan oy oranı, bu seçimlerde 43'ün üzerine çıkardı.
* AK Parti 2009 yerel seçimlerinde ikinci çıktığı Buca, Torbalı, Gaziemir ve Karabağlar'da ipi göğüslemeyi başardı.
* CHP'nin en yüksek oy oranına ulaştığı ilçe Narlıdere oldu.
* AK Parti'nin en yüksek oy oranın ulaştığı ilçe ise Karabağlar oldu.
* Bağımsız adaylardan Mehmet Tanhan 44 bin oyu geçerek yüzde 3.6 civarında oy aldı.
* Bu bölgenin bir diğer bağımsız adayı Yaşar Müjdeci'nin oyları ise, 17 binlerde kaldı. Oy oranı ise 1.4 oldu.

AK Parti'de zafer coşkusu

ERKAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)

AK Parti'nin İzmir'de oylarını artırması tüm İzmir genelinde partililer tarafından coşkuyla kutlandı. Bir çok İzmirli araçlarıyla zafer turu atarken, AK Parti il binası önünde kurulan platform önünde de davullu zurnalı eğlence yapıldı. Çankaya'daki AK Parti İl Başkanlığı, ilçe teşkilatları ve gençlik kolları ve vatandaşların akınına uğradı. Ellerinde Türk bayrağı ve meşalelerle arabalarıyla konvoy halinde il binası önüne gelen partililer, davul zurna eşliğinde halay çekti. Par-tili gençler, partinin reklam müzikleri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim konuşmasını coşkuyla dinledi. Kutla-malar Cumhuriyet Meydanı'nda ve sokaklarda da sürdü.Partililer İl Başkanı Ömer Cihat Akay'ı omuzlarda taşıdı.

YORUM / ONUR ÇAKIR

Başarı ve başarısızlığın sırrı
İzmir Birinci Bölge'de AK Parti "sürpriz yaptı" diyebiliriz. Seçimlerden önce bazı milletvekili adayları bile "En fazla 5 milletvekili çıkarırız" derken, bu bölgeden 6 AK Partili milletvekili seçildi. Bu durama sevinen herhalde AK Parti'nin 6'ncı sırasında yer alan, balkan göçmenlerinin adayı Rıfat Sait oldu. AK Parti'nin bu bölgedeki başarısının en önemli sırrı disiplinli çalışmasıydı.

Bu başarının en önemli mimarlarından biri de biri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dır. Günay, seçim sürecinde siyasi tecrübesini ortaya koydu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siirt'ten milletvekili seçildiği dönemde seçimleri koordine eden, son yerel seçimlerde Diyarbakır'da çalışan ve bizzat Başbakan Erdoğan tarafından İzmir'de görevlendirilen İsmail Hakkı Turunç'un ve ekibinin çalışmaları da başarının gelmesinde önemli bir yer tuttu.

KÜSTÜRÜLDÜ İDDİASI
Gelelim CHP'ye... Seçim süreci başladığında CHP İzmir'deki hedefini yüzde 60-65 olarak açıkladı. Ancak, dünkü seçim sonuçları bu hedefin çok uzağında kaldı. Birinci Bölge'de CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav ekibine yakın Karabağlar ve Gaziemir belediye başkanlarının küstürüldüğü kulislerde konuşulan konulardan biri oldu.

Bu durum sandığa da yansıdı. Bu iki ilçede en çok oyu AK Parti aldı. CHP'nin 49 yıl sonra yerel seçimlerde iktidar olduğu Buca'da ise belediyeye yönelik yapılan operasyon ve parti içindeki kavgalar AK Parti'yi yormadan yeniden birinci partiliğe taşıdı.

Birinci bölgede en çok seçmene sahip Karabağlar ve Buca'nın CHP tarafından kaybedilmesi bu bölgede ortaya "başabaş" seçim sonucu çıkardı. Kulislerde CHP'de 12 Haziran seçimlerini bekleyen parti içi muhalefetin ortaya çıkan bu sonuçtan sonra ayağa kalkacağı yorumları yapılıyor.
MHP'de ise tam anlamıyla hüsran yaşanıyor. 2007 genel seçimlerinde bu bölgeden 2 milletvekili çıkaran MHP bu seçimlerde tek ismi, Grup Başkan Vekili Oktay Vural'ı TBMM'ye gönderecek. MHP'nin bundan sonra izleyeceği yol haritası ise şimdiden merak konusu oldu.

Yeni Asır

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0