Hayvan Hakları gününde 'türcülük' ve hayvanlara yönelik şiddet kınandı

05 Ekim 2010 23:47  

 

Hayvan Hakları gününde 'türcülük' ve hayvanlara yönelik şiddet kınandı

'4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü' tüm dünyayla birlikte Türkiye'de de çeşitli etkinlik eylem ve göserilerle kutlandı. Etkinlikler hafta boyunca sürecek. 3 Ekim Pazar günü, Saat: 14.00'de İstanbul,Taksim Gezi Parkında toplanan yürüyüşçüler, "Hayvan Hakları engellenemez", "Hayvan gibi yaşa, insan gibi öl", "Dünya Yalnız Bizim Değil" şeklindeki sloganlarla Galatasaray Meydanı'nda, 2 ay boyunca sanatçı Tuna Arman tarafından başlatılan imza kampanyası standına dek yürüdü.

Hayvan Hakları Federasyonu HAYTAP) tarafından ise, İstanbul Kadıköy, Ankara ve çeşitli kentlerde "Havada, Karada, Suda Katilim Kim?.." konulu mitingler yapıldı. Miting ve yürüyüşlerde hayvanlara yönelik şiddet, tecavüz kınanarak, 5199 sayılı 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda hayvanlara yönelik işlenen suçların 'Kabahat' olmaktan çıkarılıp Ceza Yasası'na alınması istendi. Yaşam Hakkına Saygı Derneği ve Vejetaryen Kulübü tarafından da, Bahçeşehir Üniversitesi'nde 'Vejetaryenlik ve Hayvan Hakları' konulu bir panel yapıldı. Öte yandan, "Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu (DYBD)" kurucusu Hak savunucusu gazeteci, yazar Yalçın Ergündoğan da , 'Dünya Hayvan Hakları Günü' ile ilgili bir açıklama yaparak; "'İnsan merkezci' saplantılarımızı, 'kibrimizi' terk edebildiğimiz ölçüde diğer türlerle yaşamı daha eşit paylaşabilmeye yaklaşabileceğiz. Unutmayalım! Hayvanların merhamete, acınmaya, korunmaya değil, haklarının tanınmasına ve saygı gösterilmesine ihtiyacı var" dedi.

'Vejetaryenlik ve Hayvan Hakları' temalı panelde Av. Hülya Yalçın (İst. Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı), Yalçın Ergündoğan (Gazeteci-yazar, hak savunucusu), Ebru Anman (Vejetaryen Kulübü kurucu bşk.), Özgün Öztürk (YHS Başkanı, yazar) ve Sarp sanin (Müzik sanatçısı) görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Panele rahatsızlığı nedeniyle katılamayan Hayrettin Karaca (Tema Vakfı)ise, konuşmasını video kaydıyla gerçekleştirdi.

ERGÜNDOĞAN: "HAYVANLARIN, MERHAMETE, KORUNMAYA, ACINMAYA DEĞİL, HAKLARININ TANINMASINA VE SAYGI GÖRMEYE İHTİYACI VAR...“

"Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu (DYBD)" kurucusu Hak savunucusu gazeteci, yazar Yalçın Ergündoğan, 'Dünya Hayvan Hakları Günü' ile ilgili bir açıklama yaptı. Ergündoğan, "4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü, tıpkı ırkçılığa, cinsiyet ayrımcılığına, savaşa, nükleere, işkencelere, baskılara, sömürüye, soykırıma karşı çıktığımız gibi, 'türcülük' zihniyetine, 'bir türün başka bir tür üzerine tahakküm kurmasına' da karşı çıktığımızı bir kez daha haykırma günü. Bu gün vesilesiyle yeniden hatırlatmak istiyorum. İnsan türüne mensup kadınlar zaten çekici ve güzeller. Onların daha güzel olmak için, diğer türlerin mensuplarının kürklerini, derilerini yüzmeye, yüzdürmeye ihtiyaçları yok. Ayrıca, türümüzün tüm mensuplarının da biyolojik yapısı dışımızdaki türleri bizlere sunulmuş 'gıda'lar olarak görmemizi zorunlu kılmıyor. Doğanın ve hayvanların ne kendini savunacak
'avukatları', ne çıkarlarını koruyacak
'sendikaları', ne de 'oy hakları' var. 'İnsan merkezci' saplantılarımızı, 'kibrimizi' terk edebildiğimiz ölçüde diğer türlerle yaşamı daha eşit paylaşabilmeye yaklaşabileceğiz. Unutmayalım! Hayvanların merhamete, acınmaya, korunmaya değil, haklarının tanınmasına ve saygı gösterilmesine ihtiyacı var" dedi.

4 EKİM DÜNYA HAYVAN HAKLARI GÜNÜ

Dünyanın birçok farklı ülkesinde faal durumda olan Hayvanları Koruma Dernekleri, 1931 yılında biraraya geldikleri 4 Ekim gününü, "Dünya Hayvan Hakları Günü" olarak kabul etti. Yıllar sonra, 21–23 Eylül 1977'de Uluslararası Hayvan Hakları Birliği ve ona bağlı ulusal birlikler tarafından Londra'da Hayvan Hakları konusunda düzenlenen bir uluslararası toplantıda, "Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi" kabul edildi.

Bu bildirge, 15 Ekim 1978 tarihinde de Paris'te UNESCO Evi'nde törenle tüm dünyaya duyurulup ilan edildi.


FOTOĞRAF: 3 Ekim pazar günü İstanbul'da, İstiklal Caddesi'nde yapılan yürüyüşten...


Sesonline.net



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0