Haytap'tan çok önemli iki kampanya: Bir Kap Su ve Beni Terk Etme

08 Ağustos 2009 23:20  

 

Haytap'tan çok önemli iki kampanya: Bir Kap Su ve Beni Terk Etme

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), hayvan hakları konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla başlattığı ''Bir Kap Su'' ve ''Beni Terk Etme'' kampanyalarını sürdürüyor.

HAYTAP Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda çevre bilinci oluşturulması ve hayvan haklarının savunulması konularında çalışma yürütmek amacıyla geçen yıl 5 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle kurulan HAYTAP'ın, bugün 13 ulusal derneği bünyesinde topladığını bildirdi.

Federasyonun, aynı konuda kendi başına hareket eden bir dernekten çok daha aktif olduğunu dile getiren Şenpolat, güç birliği sayesinde hazırladıkları kampanyaların ulusal çapta bir harekete dönüştüğünü belirtti.

Türkiye'de çevre bilinci ve hayvan hakları konularında zihniyet değişimi için örgütsel çalışmanın çok önemli olduğunu ifade eden Şenpolat, şunları kaydetti:

''Sokaktaki bir kediye, köpeğe bakmaktan öte, binlerce, on binlerce hayvanla ilgili yapılacak çalışma için federasyon, örgütlenme çok önemli. Amacımız, hayvan haklarının daha iyi savunulması ile hayvan sevenlere ve hayvanlara karşı ülkemizde oluşan ön yargının yıkılmasıdır. Bu da ancak güç birliği yapılarak yıkılabilir. Federasyon olarak bu ön yargıları yıkma çalışmalarımız devam ediyor.''

-''BİR KAP SU KAMPANYASI''-

Şenpolat, Türkiye'de diğer gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerden farklı olarak insanların sokaktaki hayvanlarla birlikte hayatını sürdürdüğünü ifade etti.

Sokakta yaşayan hayvanların yaz aylarında 40-45 dereceye varan sıcak havada su ve yiyecek bulamadıklarına dikkati çeken Şenpolat, ''Bu durum hepimizi çok üzüyordu. Bu nedenle devletin de bizimle beraber çalışmasını sağlayacak 'Bir Kap Su Kampanyası'nı hazırladık'' dedi.

Kampanyanın, ülke genelinde yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarından büyük ilgi gördüğünü ifade eden Şenpolat, İstanbul, İzmir, Adana, Balıkesir, Muğla ve Çanakkale'de birçok belediyenin kampanyaya katıldığını vurguladı.

Ahmet Kemal Şenpolat, hatta Çanakkale Belediyesinin iş yeri ve ev sahiplerine sokakta yaşayan hayvanlar için kapı önlerine su koymaları çağrısı yaptığını belirtti.

-''ZİHNİYET DEVRİMİ YAŞANIYOR''-

Söz konusu şehirler ile bazı ilçe ve beldelerde kampanyanın broşürlerinin bilboardlarda ve belediye otobüslerinde yer aldığını ifade eden Şenpolat, ''Bunun belediyelere de faydası var. 'Belediyeler artık hayvanları zehirlemiyor ve onların yanında' imajı veriliyor. Bu, ilk bakıldığında çok küçük görülebilir ama esasında burada bir zihniyet devrimi yaşanıyor'' diye konuştu.

Geçmişte belediyelerce zehirlenen ya da barınaklarda ölen hayvanların görüntülerinin hafızalardan silinmediğini anlatan Şenpolat, şöyle devam etti:

''Bu zihniyeti değiştirmek kolay değil. Bu proje, aslında belediyeleri, sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmaya itiyor. Ayrıca 'artık hayvanları öldürmektense onları da yaşatalım, onları doğal ortamlarında yaşatalım' mesajı veriyor. Hayvanların da bu dünyada bir nefes, bir soluk, bir kap yemeğe ihtiyacı olduğunu anlatıyor. Bu kapsamda federasyon olarak devletin yapması gereken asli görevi de hatırlatmaya çalışıyoruz. Bütçemiz çok sınırlı. Yaptığımız güç birliği sayesinde belediyeleri ikna etmeye başladık. Önümüzdeki dönemde bu çalışmaları çeşitlendireceğiz ve yaygınlaştıracağız.''

Şenpolat, Yunanistan'daki bir derneğin de ''Bir Kap Su Kampanyası''nın broşürlerini alarak, üzerindeki yazıları Yunancaya çevirdikten sonra çeşitli yerlere astığını bildirdi.

-''BENİ TERK ETME KAMPANYASI''-

Haziran ayında ise evcil hayvanların sokağa bırakılmasının azaltılması için ''Beni Terk Etme'' adlı kampanyayı başlattıklarını anlatan Şenpolat, bununla geçici bir hevesle ya da çocuklarını sevindirmek amacıyla petshoplardan hayvan alınmasının önüne geçmek istediklerini söyledi.

Özellikle tatil beldelerinde sokağa terk edilen onlarca cins hayvanın görülebildiğine dikkati çeken Şenpolat, ''Özellikle Antalya, Bodrum, Ayvalık ve İstanbul'da ise adalarda onlarca hayvan var. 'Beni Terk Etme Kampanyası' ile vatandaşlarımıza 'bakamayacaksanız hayvan sahibi olmayın, petshoplardan hayvan almayın' çağrısı yapıyoruz. Hayvan barınaklarının büyük bir kısmı, sahipleri tarafından terk edilen hayvanlardan oluşuyor. Esasında suçlu olan bu hayvanlar değil, kendilerine hayvan sever dediğimiz bu kişiler. Aldıkları hayvana 10-15 yıl bakamayacak olanlar lütfen hayvan almasınlar'' şeklinde konuştu.

Şenpolat, proje ile ilgili hazırlattıkları broşürleri ülke genelinde dağıtacaklarını sözlerine ekledi. (AA)
 
Habertürk

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0