Hatay Reyhanlı'da iki ayrı patlama

12 Mayıs 2013 10:46  

 

Hatay Reyhanlı'da iki ayrı patlama

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde saat 13.45'te bomba yüklü iki araç patlaması sonucu ölenlerin sayısı 43'e yükseldi. Saat 19.00 civarında gerçekleşen 3. patlamanın saldırıyla ilgisi olmadığı açıklandı.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bugün saat 13.45’te iki ayrı patlama oldu.

Reyhanlı Belediyesi ve PTT binası önünde bomba yüklü iki ayrı araç patlatıldı. 43 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi hastanede.

Saat 21:30 İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Saldırganlar Suriye'deki rejim ve istihbarat yanlısı örgütle bağlantılı" dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da "Tespitlerimiz faillerin yurt içinden olduğu yönünde" dedi.

Hatay’ın yerel basın kuruluşlarından “Gazete Olay”ın verdiği bilgiye göre, emniyet güçleri yeni bir patlama riskine karşı çarşı merkezine kimseyi sokmuyor. Hatay il merkezinden çok sayıda ambulans ve güvenlik ekibi bölgeye sevk edildi.

Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ise patlamaların ardından olay yerine doğru yola çıktı. bianet'e konuşan Şanverdi ölü sayısının 42'ye ulaştığını, yaralıların durumunun devam ettiğini, Emniyet ve Belediye binalarında, saldırının gerçekleştiği caddelerdeki işyerlerinde ağır maddi hasarın oluştuğunu söyledi. Şanverdi hasar tespit çalışmalarıyla saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ifade etti.

TOKİ'de 3. patlama

Saat 19.00 civarında gerçekleşen 3. patlamanın üzerine İtfaiye ekipleri TOKİ konutlarına gitti. İçişleri Bakanı Muammer Güler patlamanın önceki saldırıyla ilgisi olmadığını park halindeki bir aracın mazot deposunun patladığını açıkladı.

Saldırıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hükümet sözcüsü Bülent Arınç, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ve BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak açıklamalarda bulundu.

Erdoğan: Olaya karşı çok çok hassas olmak gerekiyor

"Şu anda gerek Hatay Valim gerekse oradaki tüm istihbarat birimlerimiz, olayın kimler tarafından yapıldığı üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Ben buradan tüm Reyhanlı'daki kardeşlerime şu mesajı göndermek istiyorum. Bu süreç hassas bir süreç. Özellikle çözüm süreci diye ülkemizde yeni bir dönemi başlattık ve bu yeni dönemi hazmedeyemenler, ülkemizdeki bu özgürlük havasının teneffüs edilmesine ne yazık ki olumlu bakamayanlar, bu tür eylemler içerisine girebilir.

"Buradaki hassasiyetleri kaşımak suretiyle de bu tür adımlar atılabilir. Bildiğiniz gibi burada da 20-25 bin Suriyeli sığınmacı kamplarımızda yaşıyor veya oralardan gelip şu anda bizim misafirimiz durumunda olanlar var. Bunları hazmedememek gibi bir süreç de olabilir. Bunu gerekçe göstererek de orada bu havayı tahrik etmek isteyenler olabilir. Bu konularda da çok çok dikkatli olmamız lazım. Çok çok hassas olmamız gerekir diye düşünüyorum."

Davutoğlu: Bu süreçte provoksyon olabilir

"Böyle bir kritik geçiş sürecinde Suriye içindeki gelişmeler bağlamında, birçok provokasyon ve tahrik söz konusu olabilir. Önemli olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve vatandaşlarımızın huzuru ve istikrarı her şeyden önce gelir. Bu konuda bütün vatandaşlarımızı bu tür tahriklere karşı dikkatli olmaya davet ediyoruz. Tabii olay bütün boyutlarıyla derinlemesine incelenecektir.

"Dikkat ederseniz bütün çabalara rağmen şu ana kadar birçok provokasyon, Akçakale'de de birçok yerde oldu ama hem Türkiye kamu düzenini korudu hem de bu tür olayların ülkemize sirayet etmesine izin vermedi. Bundan sonra da bu tedbirler artırılarak devam edecek. Bu konuda kimsenin bir tereddütü, şüphesi olmasın."

Arınç: Barışın yaşandığı bu günlerde yapılan çok kötü

"Böylesine sulhun barışın güzellikleri maneviyat hayatımızın en önemli günlerinin yaşandığı bir günde bunların yaşanması çok kötü. Bu olayları tertipleten tertipleyebilecek olan belli bir yer var. Ancak bunu açıklama bana düşmez. İçişleri Bakanımız konu hakkında gerekli açıklamaları yapacaktır."

Patlamaların ardından toplanan Hataylı gençler, Suriyeli mültecilere saldırı girişiminde bulundu. Yaşanan gerginlik üstüne polis havaya ateş açarak tarafları dağıttı.

Kılıçdaroğlu: Sorumlular açığa çıkmalı

Hükümeti elindeki güç ve imkanların tamamını kullanarak bu saldırıyı bütün yönleriyle en kısa zamanda aydınlatmaya ve halkımızın güven ve huzuru için, iç ve dış politikalarını gözden geçirerek gereken bütün önlemleri almaya, bu önlemleri derhal hayata geçirmeye çağırıyorum.

Bahçeli: Türkiye tehdit altında

Tüm gelişmeler göstermiştir ki Türkiye, sınırlarından kaynaklanan çok ciddi bir tehdidin altındadır. Başbakan Erdoğan'ın Suriye'yi kapsamına alan savaş dili, ABD'nin dikkatini çekmek maksadıyla uçuşa yasak bölge oluşturma teklifi ve Şam yönetimine gözdağı veren konuşmaları ülkemizi kirli ve kanlı bir girdaba sevk etmiştir.

BDP: Kınıyoruz

Düzenlenen bombalı saldırıları kınıyoruz. Hükümeti bir an önce bu karanlık olayı aydınlatmaya ve faillerini tespit etmeye çağırıyoruz.

Bianet

11.05.2013

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0