Halk barikatları aştı: Diyarbakır'da onbinler Newroz ateşini yaktı...

19 Mart 2012 14:26  

 

Halk barikatları aştı: Diyarbakır'da onbinler Newroz ateşini yaktı...

İSTANBUL/ DİYARBAKIR (AMED)- [Newroz Pîroz Be! / Newroz Kutlu Olsun!] İçişleri Bakanlığı'nın 'Newroz 21 Mart'ta Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin çağrısıyla Newroz kutlaması için meydanlara inen halka polis İstanbul ve Diyarbakır'da müdahale etti. Polis ve göstericiler arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Diyarbakır'da (Amed) halk barikatları aşarak meydanlara çıktı ve yüz binlerce kişi Newroz'u kutladı.

İstanbul'da Newroz’u Zeytinburnu’ndaki Kazlıçeşme Meydanı’nda kutlamak isteyen gruplara İstanbul polisi müdahale etti. Millet Caddesi’nde toplanan ve caddeyi trafiğe kapatan göstericiler Zeytinburnu’na doğru yürümek istedi. Polis, müdahele ederek grubu dağıtmak istedi. Gruba biber gazıyla müdahele etti. Şehremini’nde ara sokaklara dağılan, bazıları da surlara doğru yönelin grup ile polis arasında yer yer çatışma çıktı. Öte yandan, Kürt burjuvazisini bünyesinde toplayan Güneydoğu İşadamları Derneği (GÜNSİAD) tarafından bugün akşam İstanbul’da Çırağan Sarayı’nda Newroz resepsiyonu verilecek.

» SON DAKİKA: Kazlıçeşme'deki Newroz gösterilerinden bir ölüm haberi geldi. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul İl yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, polisin attığı gaz bombası sonucu yaralanan BDP Arnavutköy İlçe Yöneticisi Hacı Zengin yaşamını yitirdi.

Otobüslerle kutlamaya katılmak için gelen bir diğer grup ise; Vatan Caddesi Ulubatlı otobüs durağına getirildi. Burada inen çocuk, kadın erkek her yaş gurbundan göstericiler ellerinde PKK’yi simgeleyen renkli bezlerle Topkapı’ya doğru yürüyüşe geçti. Ancak polis ekipleri yürümek isteyen grubun yolunu kesip izin vermedi. İki taraf arasında kısa süren tartışmanın ardından göstericiler, Vatan Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Göstericiler, yolu araç trafiğine kapattı. Cadde boyunca Kürtçe slogan ve zılgıt atan eylemcilere polis gaz bombalı müdahalede bulundu.

Diyarbakır'da devlet güvenlik güçlerinin dağılmaları yönündeki uyarılarına rağmen Newroz alanına gitmekte ısrar eden guruplar buna uymayınca yer yer arbede çıktı. Çevik kuvvet ekipleri kentin tüm stratejik noktalarını tutarken, polis helikopterleri de sürekli havadan denetim yaptı.
Newroz'u kutlamakta direnen yüz binlerce gösterici, barikatları aşarak Newroz kutlamalarını gerçekleştirdi.

ÇIRAĞAN SARAYI'NDA NEWROZ YEMEĞİ

Kürt burjuvazisini bünyesinde toplayan Güneydoğu İşadamları Derneği (GÜNSİAD) tarafından bugün akşam İstanbul’da Çırağan Sarayı’nda Newroz resepsiyonu verilecek.

Newroz kutlamasına davet edilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılımla ilgili olumlu veya olumsuz bir cevap vermezken, Hükümet kanadından Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu kutlamaya katılacak. AKP’den netleşen bir diğer isim de Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu. CHP’den ise Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Aydın Ayaydın ve Umut Oran katılımı kesinleşen isimler arasında. Kutlamaya BDP’den de yüksek katılım bekleniyor. Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Şerafettin Elçi, Sırrı Sakık ve Meral Danış Beştaş da katılanlar arasında yer alıyor. Resepsiyona TÜSİAD, TUSKON’dan üst düzey yöneticiler de katılacak.

Siyasetçiler dışında İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, sanatçılardan dünyaca tanınan Arpist Tara Jaff, Mahsun Kırmızıgül ve Seher Dilovan, yazar İsmail Beşikçi ve çok sayıda köşe yazarı ile medya yöneticisi katılıyor.

Çırağan Sarayı’ndaki etkinlikte dünyaca tanınan Kürt arpist Tara Jaff da bir konser verecek.

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0