Halit Çelenk 'Üç Fidan'ın yanına uğurlandı

06 Mayıs 2011 19:45  

 

Halit Çelenk 'Üç Fidan'ın yanına uğurlandı

1968 kuşağının devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın avukatları Halit Çelenk, Gezmiş, Aslan ve İnan'ın idamlarının yıldönümünde son yolculuğuna uğurlandı.

Çelenk için bugün Karşıyaka Mezarlığı’nda cenaze namazından önce bir tören düzenlendi. Deniz Gezmiş’in mezarına yakın bir yerde yapılan törene Çelenk’in eşi Şekibe Çelenk, kızları Ferda Özyurda ve Serpil Güvenç ile 4 torunu da katıldı. Çelenk’in kızlarından Ferda Özyurda, burada yaptığı konuşmada babasının sembol olduğunu ve 39 yıldır buraya gelip gittiğini, bugün ise naaşıyla geldiğini söyledi. Serpil Güvenç ise “Babam demokrasi ve sosyalizm mücadelesiyle bütünleşmiş biriydi. Bize baş eğmemeyi, dik durmayı öğretti. Babam burada olsaydı Denizler’in toplum mücadelesini bir kez daha anlatırdı” diye konuştu.

İLHAN CİHANER DE CENAZEDE
Çelenk için düzenlenen törene, 68’liler Derneği, 78’liler Federasyonu, 78’liler Girişimi, KESK, DİSK, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kızılırmak Köy Dernekleri Federasyonu, Halkevleri, TKP, ÖDP, EHP, EMEP, ESP, TÖP, SDP, Sosyalist Parti de katıldı. Törene CHP Ankara İlçe Örgütleri de katılırken eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Ankara Milletvekilleri Hakkı Suha Okay, Zekeriya Akıncı ve Tekin Bingöl, eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı ve CHP Denizli Milletvekili adayı İlhan Cihaner, CHP Ankara Milletvekili adayı Seyhan Erdoğdu, BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Ankara Milletvekili Eşref Erdem, DSP Genel Başkan Yardımcısı Uluç Gürkan, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da törende hazır bulundu. İstanbul’da seçim çalışmalarını yürüten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cenazeye çelenk gönderdi.

Mezarlıkta düzenlenen törenin ardından Çelenk için Karşıyaka Mezarlığı Camisinde cenaze namazı kılındı. Çelenk, vasiyeti gereği Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın mezarlarının bulunduğu alanın yakınına defnedildi.

DENİZLER İÇİN, DOLMABAHÇE’DE SAYGI DURUŞU
Öte yandan 68’liler Birliği Vakfı, Cumhuriyet Güçbirliği ve Sanatçı Berhan Şimşek’in de aralarında bulunduğu topluluk, saat 11.30’da Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camii önünden, rıhtıma doğru, "Atatürk’ten, Deniz’e tam bağımsız Türkiye", "Deniz, Hüseyin, Yusuf ölümsüzdür" sloganları ile yürüdü. Dolmabahçe Rıhtımı’nda bir dakika saygı duruşunda bulunuldu. Basın açıklaması yapan 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan şunları söyledi:

"Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan 6 mayıs 1972’de Ankara Merkez Cezaevi’nde idam edildi. Her aşamalarında davalarını izleyen, son anında da sehpada son tanık olarak yanlarında bulunan Halit Çelenk ağabeyimizi dün kaybettik. Bugün Ankara’da Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa vereceğiz. O günleri yaşayanlar anımsayacaktır. Bu mekanı seçmemizin de tarihsel bir önemi vardır. Çünkü 6’ıncı filo emperyalizminin erlerini, genç arkadaşlarımız buradan denize döktü. Bu mekanı anlamlı kılan, o tarihsel olaylar bugün de bütün çıplaklığı ile yaşanıyor. Amerikan emperyalizmi sadece Türkiye’de değil, bütün bölgede terör estiriyor.

'AMERİKAN EMPERYALİZMİ İKTİDARDA'
Deniz, Hüseyin ve Yusuf daha o günlerde mücadele bayrağını açtı. Bu uğurda şehit olmuşlardır. Onlara idam hükmünü veren Ali Elverdi, boğazı düğümlenerek geberdi. Ama Denizler’in bıraktığı bayrak halen yürüyor. Onların ideolojik ve siyasal mücadelesi bugün de sürmek zorundadır. Çünkü 60’lı yıllardan daha karanlık, daha koyu bir zulüm yaşanmaktadır. Bu bakımdan burada sadece anma değil, bir de mesaj vermek istiyorum.

Türkiye eskiden Amerika’nın dolaylı olarak baskısı altındaydı. Şimdi, Amerika emperyalizmi iktidar olmuş durumdadır. AKP bir Amerikan projesidir. Bunu 12 Haziran seçimlerinde geldikleri yere, tarihin karanlıklarına gömmek hepimize bir borçtur. Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye için, güçlerimizi birleştirelim."
Açıklama sonrası, topluluk rıhtıma yaklaştı. Deniz, Hüseyin ve Yusuf için denize karanfil atıldı. (ANKA-DHA)

Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0