Hak savunucularının 'suç duyurusu'nu mahkeme de yerinde buldu...

29 Mayıs 2009 11:42  

 

Hak savunucularının 'suç duyurusu'nu mahkeme de yerinde buldu...

ESKİŞEHİR - Hazırladığı "Bu kapıdan Yahudiler ve Ermeniler giremez, köpeklere giriş serbesttir" yazılı pankartla TCK’nın 216. maddesini ihlal ettiği iddia edilen Eskişehir Osmangazi Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Niyazi Çapa, 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Irkçı tutum alışı, şikayet edip (Ocak 2009'da) suç duyurusunda bulunan 105 kişi adına açıklama yapan Av. Eren Keskin adı geçen dernek yöneticileri "'köpeklere giriş serbesttir', 'bu kapıdan Yahudiler ve Ermeniler giremez'” ibarelerini taşıyarak, açıkça Ermeni ve Yahudi vatandaşlarımıza karşı ırkçılık suçunu işlemişlerdir. Söz konusu kişiler, bu suçun yanında insan türünün, diğer canlı türlerine karşı aşağılayıcı bakışını da sergileyerek aslında "türcülük" de yapmışlardır. Ama, bugün, burada esas itibariyle suç duyurumuza konu teşkil edecek tutum "ırkçılık" olacaktır. Olayın, günümüzde yaşanan gelişmeler ve ırkçı-şoven yükseliş dikkate alındığında, ne kadar vahim olduğu ortadadır" şeklinde konuşmuştu. 

4. Sulh Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasında, tutuksuz sanık Niyazi Çapa ile avukatı Selcen Uzun hazır bulundu.

Hakim, Niyazi Çapa’yı TCK’nın 216. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçunu işlediği gerekçesiyle önce 5 ay hapis cezasına çarptırdı, daha sonra bunu 3 bin lira para cezasına çevirip erteledi. Çapa’nın 5 yıl içinde aynı suçu işlemesi durumunda alacağı cezaya eskisi de eklenecek.
Niyazi Çapa, gazetecilere yaptığı açıklamada, karara itiraz etmeyeceklerini belirterek, "Mahkemenin verdiği karara saygılıyım" dedi.

Osmangazi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Niyazi Çapa, 7 Ocakta kendisine ait Yörük Türkmen Otağı adlı iş yerinde düzenlediği basın toplantısının ardından "Bu kapıdan Yahudiler ve Ermeniler giremez, köpeklere giriş serbesttir" yazılı dövizler hazırlamıştı.

Söz konusu açıklama ve fotoğrafların gazetelerde yayınlanmasının ardından avukat Eren Keskin ve 105 arkadaşı , Eskişehir Cumhuriyet Savcılığına gönderilmek üzere hazırlanan suç duyurusu dilekçesini İstanbul Cumhuriyet Savcılığına vermiş, savcılık soruşturma başlatmıştı.

Çapa hakkında TCK’nın 216. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçunu işlediği iddiasıyla dava açılmıştı.

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0