Haiti 1 dakika sallandı

13 Ocak 2010 11:16  

 

Haiti 1 dakika sallandı

Deprem cumhurbaşkanlığı sarayını vurdu

Haiti'de meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremde, aralarında cumhurbaşkanlığı sarayının da bulunduğu birçok bina çöktü. Başkentte yüzlerce ölü ve yaralı olduğu bildiriliyor.


WASHINGTON/PORT-AU-PRINCE - Haiti açıklarında meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki deprem sonucu harabeye dönen başkent Port-au-Prince'te yüzlerce kişinin öldüğü ya da yaralandığı bildiriliyor.

Yerel saatle 16.53'te meydana gelen depremde, aralarında bir hastane, oteller, cumhurbaşkanlığı sarayı ve Birleşmiş Milletler temsilciliğinin de bulunduğu çok sayıda bina yerle bir oldu. Enkaz altında çok sayıda kişinin olduğu bildiriliyor. Yardım ekipleri depremde yüzlerce hatta binlerce kişinin ölmüş olabileceğini söylüyor.

HAİTİ'DEKİ TÜRK POLİSLERİN DURUMU İYİ
BM İstikrar Misyonu'nda 52 Türk polisinin de görevli olması önce panik yaratmıştı, ancak Türk polislerin durumunun iyi olduğu bilgisi geldi.

Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS), 7,0 büyüklüğündeki depremin merkezinin ülkenin başkenti Port-Au-Prince'in 22 kilometre batısında ve sadece 30 kilometre derinlikte olduğunu bildirdi.

CUMHURBAŞKANI HAYATTA
AFP ajansına göre, Haiti'nin Meksika Büyükelçisi, Cumhurbaşkanı Rene Preval'in sağ olduğunu açıkladı.

Merkez üssü, başkentin 15 kilometre güneybatısında olan depremin yerin sekiz kilometre altında meydana geldiği belirtiliyor.

Ana sarsıntıyı 5,9 ve 5,5 büyüklüğündeki iki artçı şok izledi.

Amerikan Jeoloji Dairesi, bu depremin bölgede şimdiye kadar kaydedilen en büyük yer sarsıntısı olduğunu duyurdu. Deprem nedeniyle elektrik ve telefon şebekesi tamamen çöktü.

DEPREM BİR DAKİKADAN FAZLA SÜRDÜ
Tüm Haiti'de ve komşu ülkelerde hissedilen depremin bir dakikadan fazla sürdüğü belirtiliyor.

ULUSLARARASI YARDIM GÖNDERİLİYOR
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Haiti'ye kurtarma çalışmalarına destek için ekipler ve yardım malzemesi göndereceklerini açıkladı. Fransa da acil yardım sözü verdi. Venezuela, Haiti'ye gıda malzemesi, ilaç ve içme suyu taşıyan bir askeri uçak yollayacağını duyurdu. Inter-American Kalkınma Bankası Haiti'ye 200 bin dolar tutarında acil yardım sağlayacağını açıkladı.

Hala bir yıl önceki kasırga felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Haiti, Batı yarıkürenin en yoksul ülkesi.


ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0