Gözü gibi baktığı Bambi’yi vurdular

06 Kasım 2010 11:58  

 

Gözü gibi baktığı Bambi’yi vurdular

Fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas’ın yaralı bulup bakımını üstlendiği karacası Bambi, dün avcılar tarafından vurularak öldürüldü. Daha önce de annesi avcı kurşunuyla ölen boz ayı yavrusu Datvi’yi evlatlık edinen Gülas isyan etti: “Kimseye zararı olmayan bir şeyi öldürmek nasıl bir zevktir?”

FOTOĞRAFÇI Cemal Gülas, Kaçkar Dağları’nın eteğinde bulduğu karacası Bambi’nin, tedavisini ve bakımını yapıyor, her gün ziyaret edip onu ıslıkla selamlıyordu. Bambi, dün avcıların kurşunuyla öldü. Çok üzgün olduğunu aktaran Cemal Gülas, konuya ilişkin şunları söyledi:

Köpeklerimiz bir köşede ağlıyor

“Nasıl olduğunu tam bilmiyoruz. Eline silah verilen ve kendine avcı diyen birileri ateş etmiş. Bambi de bizim eve doğru kaçabildiği kadar kaçmış. Köpekler yaralı halde buldu. Önce zararlı bir şey yedi zannettik. Sonra üç kurşun deliği gördük. Trabzon’dan veterinerler geldi, hep birlikte seferber olduk ama Bambi’yi kurtaramadık. Herkes çok üzgün. Evdeki köpeklerin hepsi bir köşede ağlıyor.”

Öldürmek nasıl bir zevktir?

Gülas, olayı kimin yaptığını araştırdıklarını söyleyerek şunları ekledi: “Bulsak da ne fark eder... Birini bulsak, başkası yapıyor. 21. yüzyılın av ve avcılık anlayışını kökten sorgulamamız lazım. Kimseye zararı olmayan bir şeyi öldürmek nasıl bir zevktir? Bambi’nin ölümü değil, bu işin temeli sorgulanmalı. İnsanlar artık kendilerinde Bambi ve Bambi gibi canlılarla ilgili karar verme yetkisini görmemeli.”

Datvi’nin babası

FOTOĞRAF sanatçısı ve belgeselci Cemal Gülas tam bir doğa insanı. Yıllardır Rize’de yerleşim birimlerine uzak, Kaçkar Dağları’nın eteklerinde yaşıyor. Gülas, 2007’de evlat edindiği Datvi’yle gündeme gelmişti. Çamlıhemşin köyü sakinlerinin bulduğu Datvi, üç aylık bir boz ayı yavrusuydu. Annesi avcılar tarafından öldürülmüştü. Bursa Karacabey’deki Ayı Rehabilitasyon Merkezi’ne gönderilip kısırlaştırılacakken Cemal Gülas, Datvi’yi evlat edinip, evinin geniş arazisinde 14 ay bakmıştı. Ancak Datvi 100 kiloya ulaşınca, çevreye zarar verebileceğine dair şikayetler üstüne yetkililer tarafından Gülas’tan alınıp Karacabey Rehabilitasyon Merkezi’ne götürüldü.


Hürriyet

Son Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2010 12:01

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0