Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un eşinden U2'ye teşekkür plaketi...

07 Eylül 2010 22:55  

 

Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un eşinden U2'ye teşekkür plaketi...

Dün akşam (6 Eylül Pazartesi) dünyanın en büyük rock müzik gruplarından U2, İstanbul'da Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelen müzikseverlere unutulmaz bir konser verdi.

İnsan hakları ihlalleri nedeniyle Türkiye'de konser vermeyi sürekli reddeden dünyanın en ünlü rock müzik gruplarından "U2", 3 Mart 1997'de çıkardığı "Pop" albümünün kapağına İngilizce olarak, "Remember Fehmi Tosun 'disappeared' in Turkey October 1995" (Türkiye'de gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'u hatırlayın) yazarak, gözaltında kaybedilenlerin yakınları ile (Cumartesi Anneleri) dayanışma göstermişti. Dün akşamki konser başlamadan önce Fehmi Tosun'un eşi, çocuklarıyla birlikte U2 topluluğu üyeleriyle buluştu ve Grubun solisti Bono'ya üzerinde; "Relatives of Forced Disappeareds. Appreciate the outstanding support of U2 for the struggle against forced disappearance in Turkey. In the Name of Relatives Hanım Tosun (Wife of Fehmi Tosun)" yazılı bir teşekkür plaketi verdi. Bono da sahnede Hanım Tosun ve gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'a armağan ettiği bir şarkısını seslendirdi.

GÖZALTINDA KAYBEDİLEN FEHMİ TOSUN'UN ÖYKÜSÜ

Diyarbakır'ın Lice ilçesinden. Köyleri yakılıp boşaltılınca, karısı Hanım ve beş çocuğuyla Diyarbakır'a, oradan da İstanbul'a göç etti. İstanbul, Avcılar'da ikamet eden 36 yaşındaki Fehmi Tosun’da 19 Ekim 1995 tarihinde evinin önünden ailesinin gözü önünde 34 UD–597 araç ile sürüklenerek gözaltına alındı. Gelenlerin ellerinde telsiz ve silah vardı. Olay, karısı Hanım Tosun ile 5 çocuğu ve mahallelinin gözleri önünde gerçekleşti. Fehmi Tosun’u bir daha gören olmadı. Ailelerin tüm resmi girişimlerine rağmen gözaltına alındıkları inkâr edildi.

1999 yılında gözaltına alınan Fehmi’nin kardeşine, gözaltındayken 'seni de ağabeyin gibi öldürülelim mi?' dediler. Tüm kayıp vakalarında olduğu gibi hiçbir yasal girişimden sonuç alınamadı. İç hukuk yolları tükenince AİHM’e taşınan davada soruşturmanın eksik yapılması ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2. maddesinin ihlali nedeniyle Türkiye mahkum oldu. (AİHM Karar tarihi 6 Kasım 2003. Başvuru no:31731/96) [İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 'Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon''un raporundan...]


FOTOĞRAF: Türkiye medyasında ilk kez Sesonline.net tarafından yayınlanan fotoğrafta Hanım Tosun ve kızı Besna, Bono ve U2 grubu üyeleriyle...


Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0