FLAÞ! FLAÞ! FLAÞ! ÝDÝL BÝRET KONSERÝNÝ BASMAK ÝSTEDÝLER

12 Temmuz 2009 15:28  

 

FLAÞ! FLAÞ! FLAÞ! ÝDÝL BÝRET KONSERÝNÝ BASMAK ÝSTEDÝLER

Dünyaca ünlü piyanistin Topkapý Sarayý’ndaki konserine Alperen Ocaklarý üyeleri ‘içeride þarap içiliyor’ diyerek girmeye çalýþtý. Konsere girmelerine izin verilmeyen grup afiþleri yaktý. Kültür Bakaný Ertuðrul Günay "ilkel yaratýklara izin vermeyiz" dedi.


ÝSTANBUL - Dünyaca ünlü piyanist Ýdil Biret'in Topkapý Saray'ýnda vereceði konser öncesinde Vakit gazetesinde "Mukaddes avluda þarap küstahlýðý" baþlýðýyla bir haber yer aldý.

Konser akþamý ise Büyük Birlik Partisi'nin gençlik teþkilatý Alperen Ocaklarý’na üye yaklaþýk 50 kiþi, dünyaca ünlü piyanist Ýdil Biret'in konser verdiði Topkapý Sarayý’nýn önünde içeride þarap içildiði gerekçesiyle eylem yaptý.

Konser afiþlerini yakan grup, içeri girmek isteyince polis ve jandarma göstericilere müdahale etti.

Bir süre tekbir getirerek slogan atan grup, daha sonra sarayýn önünde toplu olarak namaz kýldý. Daha sonra Gülhane Parký'na yürüyen grup, bu kez de arka kapýsýndan Topkapý Sarayý'na girmek istemeleri sýrasýnda polis tarafýndan daðýtýldý.

Dýþarýda olay sürerken, Ýdil Biret konserini tamamladý. Konserden çýkan izleyiciler, dýþardaki olayýn farkýnda olmadýklarýný ifade ederek, ''Çok güzel bir konser oldu'' dedi.

Konserin ardýndan Ýdil Biret ve diðer sanatçýlar otellerine polis nezaretinde götürüldü. Topkapý Sarayý Müdürü Prof. Dr. Ýlber Ortaylý, olayýn soruþturulacaðýný söyledi.

ÝKÝNCÝ BÝR SÝVAS YAÞANABÝLÝRDÝ
Biret'in eþi Þefik Büyükyüksel, tepki gösteren grubun afiþleri yakarak tekbirlerle zorla içeri girmeye çalýþtýðýný fakat güvenlik güçlerinin buna izin vermediðini söyledi.

Büyükyüksel, provokasyonla ilgili "Ýkinci bir Sivas yaþanabilirdi" dedi.

FAKS VE E-MAÝL'LERLE KONSERÝ SORMUÞLAR
Organizatör Hakan Erdoðan da, konserden önce sürekli olarak konserin yapýlýp yapýlmayacaðýný soran faks ve e-mailler aldýklarýný ifade etti.

Konserin, Topkapý Sarayý 1. Avlu denilen bölümde açýk alanda yapýldýðýný ve yaklaþýk 2 bin dinleyicinin geldiðini belirten Erdoðan, ''Konser, gayet güzel geçti. Dýþarýdaki olaylarý ben fark ettim. Ýdil Haným da zaten konsere gelirken orada toplananlarý görmüþ. Dinleyiciler ise olaylarý hiç duymadý. Konser gayet keyifli bir þekilde tamamlandý. Polis, konser sonuna kadar çevrede güvenlik önlemi aldý. Çýkýþta Ýdil Biret hayranlarý için yüzlerce CD imzaladý. Ýdil Haným ve diðer sanatçýlar konser sonrasýnda otellerine kadar polis nezaretinde götürüldü'' þeklinde konuþtu. 

GÜNAY: ÝLKEL YARATIKLAR TÜRKÝYE'YÝ YÖNLENDÝREMEZ
NTV yayýnýna katýlan Kültür Bakaný Ertuðrul Günay'ýn olaya tepkisi çok sert oldu.

Ertuðrul Günay, þöyle konuþtu:

"Son derece üzücü, sevimsiz ve yakýþýksýz bir davranýþ. Ýstanbul'u Avrupa Kültür Baþkenti olmaya hazýrlýyoruz, kendini bilmez bir grup, küçücük bir grup da olsa, hem Ýstanbul'a, hem dünya çapýndaki sanatçýmýza hem de onu dinlemeye gelenlere bir büyük saygýsýzlýkla sevimsiz bir gösteride bulunmaya çalýþýyor.


Bunu duyduðum andan itibaren çok büyük bir þaþkýnlýk ve üzüntü içerisindeyim. Hemen Ýstanbul Valisi ve diðer yetkililerle görüþerek acil önlem almalarýný ve sevimsizliðin durdurulmasý için gerekenleri yapmalarýný istedim.

Fiili olarak bir baþka sevimsizlik yaþanmadan konser sona erdi. Ýdil Haným'ý da aradým ancak ulaþamadým, yeniden arayacaðým üzüntülerimi belirtmek için.

Bu tür þeylere katiyen müsaade edemeyiz. Türkiye'yi böyle ilkel bir takým yaratýklarýn yönlendirmesi, baský altýna almasý gibi giriþimlere izin vermeyiz. Bu tür akýlsýz davranýþlar hiç kimse tarafýndan müsamaha görmez, görmeyecektir.

Topkapý Sarayý, bizim için tarihsel olarak önemli bir alan. Müzenin içerisinde yýllardýr satýþ mekanlarý var. Ýsteyen yemek yiyor, isteyen þarap içiyor. Zaman zaman yapýlan senfoniler veya baþka etkinliklerde isteyen alkollü veya alkolsüz içecekler alabiliyor. Ama þimdiye kadar hiçbir densizlik yaþanmadý.

Kaldý ki birinci avluda yapýlan etkinlikleri ikinci avluya, yani dýþ mekana taþýdýk.

Bu arkadaþlarýmýz ne Osmanlý'yý biliyorlar, ne Cumhuriyeti biliyorlar, ne sanatý biliyorlar. Sultan Hamid döneminde Yýldýz Sarayý içerisinde opera vardýr ve dünyadaki son sahnelenen operalar burada izlenmiþtir. Bunlarýn padiþahlarýn kültüründen de haberi yok."

ntvmsnbc.com

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0