Fatura büyük: Seferihisar’da insan kaynaklı yangında 700 hektar orman kül oldu

11 Ağustos 2009 03:24  

 

Fatura büyük: Seferihisar’da insan kaynaklı yangında 700 hektar orman kül oldu

Orman Genel Müdürü Kahveci: Yangın tarım alanından çıkmış; bir insanımız tarım alanında çalışıyor, ihmal ve dikkatsizliği, belki bıraktığı bir sigara izmariti, belki bir ateş, bu bölgeyi büyük bir felaket ile karşı karşıya bıraktı

İZMİR - Seferihisar ile Doğanbey Körfezi arasındaki otluk alanda başlayan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı yer ekipleri, 50 arazöz, 11 dozer, 9 uçak ve 4 helikopterle müdahale etti.

Akşam saatlerinde kısmen kontrol altına alındığı belirtilen yangın aşırı rüzgarla birlikte yaklaşık 500 hektarlık ormanlık alanda etkisini artırdı. Havanın kararmasıyla birlikte havadan söndürme çalışmaları durduruldu.

Bu arada Seferihisar-Ürkmez yolu, her iki tarafta da trafiğe kapatıldı. Alevlerin tehdit ettiği Doğakent, Saklıkent, Derya Sitesi ve Doğanbey Köyü tahliye edildi.

Gece yarısı yangın yeniden kontrol altına alındı. Tatil sitelerinden tahliye edilenler de yol kenarında bekletildi.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, NTV canlı yayınında İzmir Temsilcisi Merih Ak'ın sorularını yanıtladı. Soyer rüzgarın çok sert esmesi nedeniyle yangının büyüdüğünü belirterek, alevlerin Doğanbey köyü yakınındaki Eski Köy tarafına ilerlediğini, buradaki 4 yerleşim biriminin boşaltıldığını söyledi.

500 ile 1000 hektar arasında bir alanın tamamen yandığını belirten Soyer bölgenin en güzel ormanlarının kül olduğunu söyledi. Soyer "Çevre illerden ilçelerden yardım aldık. Yangının nedeni hakkında ilk duyumlarımız ot yakmak için bir çobanın girişimi olduğu şeklinde. Ama kesin değil, asıl nedeni soruşturma sonunda öğreneceğiz" dedi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün 14.41 civarında başlayan yangının öncelikle yerleşim yerlerine yakın yerlerde etkili olduğunu söyledi. Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yerleşim alanları üzerindeki tehdit ortadan kalktı. Havanın kararması nedeniyle, havadan müdahale yapılamıyor. Bölgedeki vatandaşlar büyük sıkıntı çekti.''

Kıraç, yangın bölgesindeki gazetecilerin, olayla ilgili bir kişinin gözaltına alındığı duyumlarını aktarması üzerine, ''Adli tahkikat hala devam ediyor. Şu anda o konuyla ilgili bir açıklama yapmak istemiyorum. Çünkü yangın bir ot yangınıyla başlıyor, ormanlık alana sirayet ediyor. Adli boyutunu mutlaka takip edeceğiz. Gözaltı için çok erken bir açıklama yapmış oluruz. Cumhuriyet Başsavcılığımız konuyu takip ediyor. Gereken yapılacaktır'' diye konuştu. 

YAKLAŞIK 200 METRELİK HAT KALDI
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de açıklamasında, bölgedeki şiddetli rüzgarın, yangına müdahaleyi zorlaştırdığını belirterek, şunları kaydetti: ''Elimizdeki tüm gücümüzle, Muğla'dan Çanakkale'ye kadar tüm çevredeki, tüm bölgelerden hava ve yer gücümüzü buraya sevk ettik. Gece yangın operasyonları oldukça risklidir. Şu anda bine yakın işçimiz yangın mahallinde. Yangının sadece doğu cephesi kaldı. Yukarıdan ve aşağıdan müdahale ediyoruz. Yaklaşık 200 metrelik hat kaldı. Bu hattı da kapatabilirsek, yangının çevresi tamamen kapatılmış olacak.''

Arazinin çok sarp olmasının ve gece şartlarının çalışmalarını zorlaştırdığına dikkati çeken Kahveci, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Buna karşı tedbirlerimizi de alıyoruz. Bir kaç saat içinde bu mesafeyi kapatmaya çalışıyoruz. Yangın sahasından çıkan bir kıvılcım yeni yangınların çıkmasına neden olabilir. Bunun için civardaki insanların çok dikkatli ve uyanık olmalarını istiyoruz. Hava gücümüz halen burada, burayı terk etmediler. Gün ışıdığında hava gücünün de desteğiyle soğutma operasyonlarımızı sürdüreceğiz.''

Yangın nedeniyle Seferihisar'da bugün yapılması planlanan konser iptal edildi.

Yangının etkili olduğu bölgelere yakın bazı yerleşim alanlarına elektrik verilemiyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da belediye olarak tüm itfaiye gücüyle yangına müdahale ettiklerini belirterek, "Kriz masasının direktifleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 500 hektar, ciddi bir alan. İstatistik olarak bilmiyorum ama son dönemlerde yaşanan en büyük yangın'' dedi.

GÖRGÜ TANIKLARI
Öte yandan, Doğanbey Eski Köyünde yaşayanlar, alevleri görmeleri üzerine yangına müdahale ettiklerini, ancak alevlerin köye yaklaşması üzerine jandarma ekiplerinin köyü boşalttığını söylediler. Bazı köylüler hayvanlarının yangında telef olduğunu belirttiler.


ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0