FAHRÜNNÝSA KADIBEÞEGÝL'Ý KAYBETTÝK

10 Ekim 2009 22:25  

 

FAHRÜNNÝSA KADIBEÞEGÝL'Ý KAYBETTÝK

Salim Kadýbeþegil'in annesi Fahrünnisa Kadýbeþegil hayata gözlerini yumdu. Fahrünnisa Kadýbeþegil 11 Ekim 2009, Pazar günü Ýzmir'de Bostanlý'da Beþikçioðlu Camiinde kýlýnacak öðlen namazýný takiben Doðançay Kabristanýnda defnedilecek. 

FAHRÜNNÝSA KADIBEÞEGÝL

Fahrünnisa Kadýbeþegil, 1926'da Bursa'da doðdu. Bursa Halkevinde Prof. Kenan Özbel ve Eþref Üren'den resim dersleri aldý. Gazi Eðitim Resim Bölümünü kazandý fakat Dil Tarih ve Coðrafya Fakültesi Ýngiliz Filolojisi ve Tiyatro bölümlerini bitirdi. Ziraat Yüksek Mühendisi Seyfettin Kadýbeþegil ile evlendi. Bu evlilikten Ahmet (1942) ve Salim (1954) isimli iki erkek çocuðu oldu. Eþini 1958 yýlýnda kaybetti.

1970'den itibaren yýlda en az üç kez Anadolu'nun çeþitli il ve ilçelerinde resim sergileri açarak halký resim sergilerini ziyaret etmeye alýþtýrdý. 1972'de merkezi Vichy'de bulunan Birleþmiþ Kadýnlar Kültür ve Sanat Derneði'nin Türkiye þubesinin kurucularý arasýnda yer aldý. Ýki yýlda bir yapýlan biannellere ve özel sergiler yanýnda karma sergilere katýldý.

Yurt içinde ve yurt dýþýnda 250'ye yakýn eseri koleksiyonlarda bulunmaktadýr.

Resmin yanýsýra 1974'den itibaren OLUÞUM isimli aylýk edebiyat dergisini çýkarttý. Tanýnmýþ yazar ve ozanlarla birlikte genç yeteneklere bu dergide yer verdi. Oluþum'un son beþ sayýsý yurt dýþýnda bizim sanatçýlarýmýzýn tanýtýmý amacýyla altý dilde (Türkçe ve diðer diller) yayýmlandý ve yurtdýþýndaki bir çok Türkoloji bölümleri ile birlikte öðretim görevlilerine gönderildi.

Yaþamýnda tiyatro önemli bir yer tuttu. Bir çok tiyatro eserinin çevirisine imza attý. Boy Friend müzikali, Sadýk Zevce, Adým Adým, Diyelim ki bir yemekte çevirisini yaptýðý ve sahnelenen eserleri arasýndadýr.

Macar, Polonya, Çin ve Ýngiliz edebiyatlarýndan seçilmiþ öykü, þiir, tanýtým yazýlarý "Kendi Kalemlerinden" adý altýnda bir kitapta toplantý. 1981'de "Mustafa Kemal'i anlamak" ve 1974'de "Korkak (Ýmre Sarkadi'den çeviri)" Oluþum yayýnlarýndan çýkartýðý eserler arasýndadýr.


Sonbahar

Bugün
Aðaçlarý seyrettim
Penceremden

Sarý, kýzýl
Düþüyorlar
Döne döne
Yapraklar

Karardý artýk gökyüzü
Sonu geldi baharýn yazýn...

Son;
Acý tatlý anlamda
Ne de olsa bir hüzün var
Bu "Son" da.

Fahrünnisa Kadýbeþegil/Esintiler

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0