Ezber bozan müdüre destek

09 Ekim 2012 11:44  

 

Ezber bozan müdüre destek

Diyarbakır Emniyet Müdürü Güven’in çıkışına Bülent Arınç’tan destek geldi

Veysi Polat

Diyarbakır’da emniyet görevlisi olarak bulunduğu 1990’lı yıllardaki uygulamaları değerlendiren Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven’in açıklamaları büyük yankı uyandırdı. Güven, “Dağda ölen teröriste ağlayamıyorsanız insan değilsiniz. Boşaltılan her köyün aslında geleceğimize tehdit olduğunu biliyorduk. Meçhule giden insanların herhangi bir sisteme tabi olamayacağını da biliyorduk’’ demişti.

AKP: Edi bese diyoruz

AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Güven’e destek vererek, “Artık edi bese diyoruz. Her anlamda yeter diyoruz, bu iş bitsin diyoruz’’ dedi.

TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aydın, Güven’in açıklamalarının insani olduğunu vurguladı. Hiçbir insanın ölümden hoşnut olmayacağını, ölüme hiç kimsenin sevinmeyeceğini dile getiren Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Herkesin görevinin gerektirdiği gibi davranması gerekiyor. Emniyet Müdürü vicdanıyla konuştu. Geçmişten bu yana hataların da olduğunu ifade etti.”

BDP: Bu sese ihtiyacımız var

Güven’in özeleştiri ve vicdan muhasebesi yaptığını ifade eden BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise şunları söyledi: “Türkiye’de çok alışık olmadığımız bir ses. Türkiye’nin aslında bu seslere ihtiyacı var. Zaten acıları ortaklaştırabilirsek, çözülemeyecek hiçbir sorunumuz da yoktur. Herkes bu vicdan muhasebesini yaparsa, özellikle Diyarbakır’dan yükselen bu sesi parlamento burada seslendirebilirse, acıları ortaklaştırabilirse, gözyaşlarının renginin farklı olmadığını, annelerin, babaların acılarının farklı olmadığını tesbit edebilirsek, çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yok. Sayın Emniyet Müdürü’nün bir özeleştirisi de var; faili meçhullerden köy yakmalara... Yani bütün cinayetlerden, uygulanan politikalardan dolayı devlet adına bir özeleştiride bulunuyor. Demek ki orada acı dolu yıllar yaşandı, hukuksuzluklar yapıldı. Şimdi sadece geçmişe takılarak geleceğimizi inşa etmeyeceğimizi düşünüyorum. Onun için bir helalleşme dönemi yaşanmalıdır.”

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise şu ifadeleri kullandı: “Bizim için bir emniyet müdürü veya bürokratın konuşmasından çok sistemin ve modelin çıkışları, bakışları ve pratikleri önemlidir. Bizim önerdiğimiz modelde emniyet müdürleri, belediye başkanına bağlıdır. Ne zaman Diyarbakır Emniyet Müdürü Osman Baydemir’e bağlanırsa o zaman bu bizi heyecanlandırır. Onun dışında bir şey bizi heyecanlandırmaz.”

CHP: Sözler çok değerli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, Emniyet Müdürü’nün geşmişle yüzleşmesinin önemli olduğunu söyledi. Tanrıkulu, “Acıların ve sevinçlerin ortaklaşma eğilimine giremeyeceği dönemlerde bir arada yaşama arzusu zayıflar ve giderek yok olur. Emniyet Müdürü’nün geçtiğimiz 20 yıla dikkat çekmiş olması ve bunu çarpıcı cümlelerde ifade etmesi önemlidir ve değerlidir” dedi. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise “Dünyanın neresinde olursa olsun, ölenlerin arkasından sevinen var mıdır? Biz analar ağlamasın derken, ana diyoruz. Dilini, dinini, ırkını, mezhebine bakmıyoruz” diye konuştu.

Arınç: Emniyet Müdürü’nün ifadelerini paylaşıyoruz

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven’e destek verdi. Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “91-95 yılları arasında Diyarbakır’da görev yapmış bir insanın yaşadığı acı olayların analizini yaparak bugüne ışık tutmasını takdirle karşıladım. O dönem yaşanan faili meçhul cinayetlerin, köy boşaltmaların bunda etkisi vardır. Bunlar bugün bilinen acı olaylardır. Türkiye demokratikleştikçe tüm bunlar sorgulanmaktadır. Emniyet Müdürü’nün bizim de paylaştığımız bu ifadelerini çok değerli buluyorum.”

Arınç, Taraf muhabirinin, “Emniyet Müdürü’nün empati yapması doğruysa, Meclis’in de bunu yapması gerekmez mi?” şeklindeki sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Hepimiz bunu yapmalıyız. İnsanlar bu empatiyi nasıl yaparlar kendilerine kalmıştır. Ülkeyi yönetenler iktidarıyla muhalefetiyle empati yapmalı. ‘Bölge halkının oylarıyla geldim’ diyenler, onlar da empati yapmalı. Sağlıklı sonuçlara ancak böyle ulaşabiliriz.”

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2012 12:29

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0