Su gibi aziz ol

18 Temmuz 2013 13:30 / 1218 kez okundu!

 


Su hayatın mayası, olmazsa olmazı, ibret ve hikmet kaynağı, tefekkür timsali bir sıvıdır. Suyun müzik eşliğinde geometrik şekli, moleküller yapısının düzeldiğini, tabir yerindeyse rahat bir nefes alırcasına şekillendiğini, vücuda daha faydalı olduğunu biliyor musunuz?

Hayatın suya bağlılığını ifade eden Yüce Allah, Mülk suresinin son ayetinde “Eğer suyunuz günün bir sabahında kesilirse, kim size akan su getirebilir ki?” buyuruyor. O zaman bizim suya başka bir gözle bakmamız lazımdır diye düşünüyorum. “Sudan ucuz” kavramını artık lügatimizden çıkaralım, tam tersine sudan pahallı bir madde var mı acaba? Bir düşünelim yeryüzünde ne kadar canlı varsa hepsinin suya ihtiyacı var, hepsi de bir vesileyle suya ulaşıyor.

Malumunuz yeryüzünün üçten ikisi su ve suda yaşayan bin bir türlü canlılar var, bazen insanlar olarak suya bir sıkıntı verdiğimiz zaman balıkların dahi bedduasını alabiliyoruz. Örneğin atmosferde karbondioksit oranının artması deniz suyunun asitlik oranı artırıyor, bunun sonucunda da balıkların derileri eridiğini biliyor muydunuz?

Unutmayalım yeryüzünde yeddi milyar insan yaşıyorsa, yetmiş milyar da diğer canlılar yaşıyor, az bile söyledim.

Yeryüzünde var olan suyun miktarı sabittir; ne artıyor, ne azalıyor ancak sünnetüllah gereği buharlaşma yoluyla yer değiştiriyor, ihtiyaç duyulan yere yönlendiriliyor. Birileri buna doğa kanunları diyebilir, ama düşünen insanlar olup bitenlere başka bir gözle bakıyor.

İnsan hayatı için vazgeçilmezlerden biri, malumunuz temizliktir hele bir düşünelim susuz hiç temizlik mümkün mü? İstediğiniz kadar en iyi sabunları, deterjanları, şampuanları kullanın suyunuz yoksa sadece kendinizi kirletirsiniz. Kullanırken de tasarruflu kullanmanız lazım Fıkıh usulüne göre banyoda yıkanırken gereğinden fazla su kullanmak mekruhtur.

Çok değil bir elli yıl önce etrafta sondaj kullanarak su çıkaranları pek göremiyorduk, çünkü yeryüzündeki sular ihtiyaca cevap veriyordu, ama yeryüzünde insan nüfusu arttıkça, ayrıca insanların dünya nimetlerinden daha çok yararlanma hevesi kabardıkça su kontrolsüz kullanıldı ve yavaş yavaş yeryüzünde su sorunu başladı. Maalesef bir köyde kimisi menfaat amaçlı bahçesini sularken, komşusunu içme suyundan dahi mahrum bırakabiliyor.

Kimi düşünürler geleceğin savaşları olsa olsa enerji ya da su yüzünden olabilir uyarısında bulunuyorlar. Ayrıca günümüzün en önemli sorunu gıda ve iklimdir. İkisi de su ile birebir irtibatlıdır.

Suyu kullanırken insanlar dışında diğer varlıkları da düşünmek lazım örneğin bir nehir üzerinde birkaç baraj yapıldığı zaman göçer yaşantı yaşayan balıkların halini, ya da nehir sularında yaşayan canlıların durumunu düşünün; başlarına kıyamet kopacak değil mi? Düşünün balık yer değiştirecek, karşısına barajın bendi çıkıyor, bunun İsrail’in Filistinlilerin manevra alanını daraltan duvardan ne farkı var diye sormadan edemiyorum.

O zaman bizim ne yapmamız lazım,

1- Suyu tasarruflu kullanmak gerekir,

2- Mümkün olduğu kadar ekonomik kazanç amaçlı kullanmamak lazım,

3- Suyu kirletmemek gerekir, kirlenen suyu arıtma tesislerinden geri kazandırmak lazım,

4- İklim dengelerini bozan faaliyetlerden kaçınmak lazım,

5- Her kullandığımızda yaratana şükretmek lazım,

Şairin ifadesiyle “Kim demiş ki su parayla alınır, dereden tepeden getiren vardır” evet gerçekten su fabrikası yok, var olan suyu değerlendiren ara tesislerdir değil mi? Boşuna “Su gibi aziz ol” dememişler, yeri doldurulamayan bir sıvı daha ne olsun?

Acizane kardeşinizden bu kadar geliyor, sizi de düşünmeye davet ediyor, katkı yapmanızı bekliyorum.

Kalın sağlıcakla…


Eyüphan KAYA

18.07.2013


Son Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2013 13:32

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.