Dr. Avar yemiyor, yedirmiyor

04 Eylül 2019 22:55 / 1539 kez okundu!

 

 

Sağlık, merkezî devletin üzerinde durması gereken en önemli hizmetlerden biridir. Hatta eyalet sistemi ile idare edilen ülkelerde dahi sağlık, merkezi hükümetin uhdesindedir.

Tabi sağlık sektöründe nitelikli eleman çoğunlukta olduğu için idare etmek hayli zor.

 

****

 

Dr. Avar yemiyor, yedirmiyor

 

Sağlık, merkezî devletin üzerinde durması gereken en önemli hizmetlerden biridir. Hatta eyalet sistemi ile idare edilen ülkelerde dahi sağlık, merkezi hükümetin uhdesindedir.

Tabi sağlık sektöründe nitelikli eleman çoğunlukta olduğu için idare etmek hayli zor.

Kamu Hastaneleri Birliği de faydalı bir yönetim tarzıydı ama yeterince nitelikli vatandaş birçok kurumda olduğu gibi sağlık alanında da yetiştirmememiz o sistemin yürümesini zorlaştırdı.

Diyarbakır’ın ilk KHB başkanı Dr. Mehmet Güzel pırıl pırıl bir insandı ama siyasiler onu barındırmadılar. Baskılara dayanamadı ve alnının akıyla ayrıldı.

Sağlıkta dünya kadar para dönüyor, personel alımı zaman zaman oluyor, alanında yeterince başarı gösteremeyen siyasiler onu bunu işe alarak varlığını hissettiriyorlar. Tabi bu arada hem çevresine iş buluyorlar hem de birilerinin de cebini ısıtıyorlar. Tabir yerindeyse ayak işleriyle uğraşıyorlar.

İşini yapamıyorlar dedim ya, Allah aşkına bu kadar vekil Ankara’ya göndermişiz hele sağınıza solunuza bakın hangi vekil toplum menfaatine endeksli bir yasa Meclise sunmuş, hangisi yasalaşmış?

Sağlık yönetiminde il valisinden sonra gelen il sağlık müdürü olmasına rağmen bazen onsuz başhekim, hastane müdürü ataması bile yapılabiliyor. Peki siz olsanız ne yaparsınız?

Kimi başhekim, yöneticilik vasfı ile koltuğunu dolduramayınca yönetimi disiplin kurallarına asılarak yapmaya çalışıyor. Halbuki asıl yönetim varlığınla iş ortamına huzur kazanmaktır. Yönetim, yarım saat geç kaldın ver savunmanı meselesi değildir. Bundan dolayı bazı resmi hastanelerden birçok uzman doktorun özel hastanelere geçtiğini de duyuyoruz.

Peki neden bu işler oluyor derseniz çünkü “Dr.Avar yemiyor yedirmiyor”, onun için ehil olduğuna inanmadığı birini başhekim ya da hastane yöneticisi yapmaz, mesele budur.

Kimisi de sağlık il müdürü aleyhinde şu şu haberleri yapın size haber başına şu kadar para verelim diyor. Adamın derdi il müdürü olup cebini ısıtmaktır. Zehir zıkkım olsun onu yapacağına bulunduğun görevi iyi yap ki, hastalarının duasını alasın, insanlar seni hayırla yâd etsin.

Ama Sağlık Bakanlığı adamını bulmuş daha başarılı birisini bulmayana kadar Dr. Sait Avar’ı bırakmaz onu söyleyeyim. Öyle gazete manşetleri ile kocaman sağlık il müdürü gelip gitmez, bu böyle biline.

Personelin çalışma tarzı öyle dertli bir bela ki, şunun adamı, bunun adamı derken birçoğu kraldan çok kralcı, çalışmamayı bir marifet biliyor. Hastanelerin temizlik sorunu dahi bu tür kimi kereste personelin ihmalinden değil mi? Bir defa boğazından haram lokma geçmese rahat etmiyor, o kadar ki günah ile bağımlılık kazanmış.

Birkaç yıl önceydi Gazi Yaşargil’de bir hastane personeli 20 bin liralık hırsızlık yapmıştı, kamera görüntüleri var, müfettiş onu görevde tutmanın yollarını arıyor ve başarabildi de.

Biliyorsunuz ülkemizde karanlık işler çeviren insanlar var, tabi şehrimizde bunlardan daha çok var, hele ki sağlıkta, hatta bazıları işe gitmeden maaş bile alıyorlar, bunlar mülki amirlerin ve bakanların yakın dostları “hamili verek”leridir. Sağlık müdürü ne yapsın?

Uzun zamandır sağlıkta olan alım ihalelerini yakından takip ediyorum, emin ağızlardan edindiğim bilgilere göre hiçbir gün il sağlık müdürümüz, ihale komisyonu başkanına bir imada dahi bulunmamış, daha ne olsun?

Ayrıca Yeniden Yaşam Kanserle Mücadele Derneği ile yılda bir iki etkinlik düzenliyor, kendisi de ilgili doktorlar da kanser konusunda kamuoyunu aydınlatıcı bilgiler veriyorlar, Sivil Toplum ile olan bu samimi iş birliği için de ayrıca kendilerine teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

Yakın zamanda kurulup kendi alanında hayırlı işler yapan Yeniden Yaşam Kanserle Mücadele Derneği'nin yöneticilerini de bu vesile ile tebrik ediyorum, özellikle Başkan Şükru Abay başta olmak üzere. Bu dernek Sivil Toplum Kuruluşlarının yüz akı gibi çalışıyor.

Bazı ihalelerin komisyon üyesi uzmanın şerh bırakmasından dolayı ihalenin iptal olduğunu duyuyoruz, biraz araştırdım, o uzmanın tıpkı CHP muhalefeti gibi canı istedikçe yerli yersiz şerh bıraktığını da biliyorum.

Diyeceksiniz ki sağlıkta hiç mi sorun yok, elbette ki var.

İnsanın olduğu her yerde sorun var.

Doktorların olduğu yerlerde daha çok sorun var.

Döner sermayenin olduğu bir kurumda daha daha çok sorun var.

O zaman ikide bir moral bozucu haber yapacağımıza hep birlikte Dr. Sait Avar’ın işini kolaylaştıralım, öyle ki sorunlarımız azalsın hep birlikte sağlığımız düzelsin, mutluluğumuz artsın, daha iyi olmaz mı?

Geçende bir vatandaş sosyal medyada paylaşmış, diyor ki, “Ben siyasi kimliğimi göstermeden Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine gittim, yaşlı anneme şu şu alaka gösterildi”, çok hoşuma gitti, hatta o haberi ben de paylaştım. Eksikleri dile getirmeyi biliyoruz da güzel şeyleri niye paylaşmayalım.

Dr. Sait Avar başarılı bir yöneticidir, tabi iyinin daha iyisi daima vardır. Var olan sorunları minimize etmek için az daha atik davranmasında fayda var.

Ama bilen biliyor; bir yönetim birimi için SWOT analizi yapılırken Kurumun Zayıf ve Güçlü yanları Fırsatlar ve Tehditleri tespit edilip ona göre eylem planı hazırlanıyor. Gel gör ki, şehrimizde sağlık alanında var olan tehditleri ortadan kaldırmak ancak devlet destekli olağanüstü müdahale ile mümkündür.

Kolay gelsin diyor, il sağlık müdürümüze başarılar diliyorum. Müsterih ol, bu küçük gazete manşetleri ile bakanlık seni yerinden etmez, işine bak yolun açık olsun diyorum.

Selam ve dua ile.

 

Eyüphan KAYA

01.09.2019, Diyarbekir

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.