Böyle töreye bin lanet olsun

04 Ocak 2013 21:56 / 1461 kez okundu!

 


Töre, gelenek, görenek, örf ve adet gibi kavramların hepsini içine alan geniş kapsamlı bir terim. Bir toplulukta, bir grupta, bir yöre halkında bireylerin uymaya yükümlü oldukları ya da zorlandıkları davranış kalıplarının ve tutumlarının tümünü içine alan töreler, özelikle geleneksel kesimde ve kırsal alandaki etkinliği ile dikkat çeker.

Töre, büyüğe karşı saygıdır,

Töre, zalime karşı mazlumdan yana olmaktır,

Töre, komşunun malını, ırzını korumaktır.

Ayrıca töre de olsa İslam’ın özüne ters döşen, insan haklarına aykırı olan bir davranışta bulunmak insanı sadece küçük düşürür. Kimse namusumu temizledim diye kendine bir pay çıkarmasın.

Allah kimseyi nefis ve namusla terbiye etmesin, ancak İslam toplumuysak, kanunlar bize uymaz diye kendi kendinize kanunlar icat etmeye hakkınız yoktur. Bir kızı zorla evlendirme lüksünü kim kime verebilir? Bir bayanın istemediği kişiyle evlenmesi, üç beş kuruş için lükufu(fıkhi uyum şartları) olmayan birilerine mal gibi verilmesi hangi dinde var? hangi insanlığa sığar? Sakın bu tür kabahatleri kimse İslam’la bağdaştırmasın, bize ağır gelse de; reşit bir bay ve bayan zina etse dahi kimsenin onları öldürmeye hakları yoktur. Onların cezası şeriatta HADD’dır. HADD, her ikisine yüzer sopa vurmaktır(yüz ve kafasına da vuramazsınız) ayrıca iffet sahibi kimselerle de evlendirilmesi yasaklanmıştır.

Behey zalim herifler madem kızı öldürüyorsunuz neden bu işin baş aktörü olan erkeğe göz yumuluyor? Gücünüz zayıf kızcağıza yetiyor öyle mi? Ayrıca bu kızcağız gusülsüz, namazsız, kefensiz defin edildiyse şehrin ahalisinin tamamı günahkar olmuştur, çünkü bir farzı kifaye yerine getirilmemiştir.

Acaba has evladına bu cezayı veren bu aile ömür boyu rahat edebilecek mi? Bu derdi bu musibeti unutacak mı? ne yaparlarsa yapsınlar vicdanlarını susturabilecekler mi? Yok arkadaş yok hiç kimse kimseyi aldatmasın, kim nasıl kendini teselli ederse etsin bu cinayetin izi kaybolmaz, hep bir leke olarak anılacaktır. Ayrıca bunun ahret yönü vebalı yüksek bir cinayet olsa gerek. Bu işin failleri Yüce Allah’a zor hesap verirler bence.

Hak Tea’la’nın nezdinde aile kararı filan sökmez.Yanlış üzerinde ittifak etmek o yanlışa cevaz kazandırmaz.Yani kısacası hangi açıdan olayı ele alırsanız alın içinden çıkılmaz bir bela.Ben bir insan olarak bu kadar bu hadiseden olumsuz etkileniyorsam yakın uzak milyonlarca insan bu hadisenin mağduru ve müdahilidir.

Tabi ki bu tür töre cinayetlerinde yine işin ucu devlete dokunmaktadır. Devlet medeni insan yetiştirebilseydi, bu hadiselerin sayısı sıfıra yaklaşırdı diye düşünüyorum. Maalesef devletimiz, dinimizle, dilimizle uğraştı, derken toplum, ilgisiz bilgisiz kaldı, insanca yaşamayı beceremedi, hep; “Birileri ne der” diye kendini başkasına beğendirmek için zorladı, Keşke şu işi yaparsam, “Acaba Yüce Rabbim ne der?” diyebilseydik.

Diyeceksiniz ki sen niye rahat davranıyorsun? bir Kürt vatandaş olarak, Efendim benim farkım medresede anadil eğitimi ile dinimi, diyanetimi öğrendiğimden kaynaklanıyor desem inanın.Çünkü okludan aldığım kayda değer bir marifet yok…

Eğer hür, özgür ve medeni cesareti yüksek, nitelikli ve verimli vatandaşlar yetiştirmek istiyorsanız bırakın vatandaşlarınız kendi dilleriyle ya da istedikleri dille eğitim öğretim görsünler, etiğim öğretimi de şartlı şurtlu, dar kalıba sokmadan; Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinde belirtildiği gibi objektif, eleştirel ve çoğulcu bir tarzda talim terbiye verilsin bak bakayım töre falan kalır mı?

Birilerini yaptığı faaliyetten dolayı eleştirmek kolay, ama asıl olan öz eleştiri yaparak acaba başta ben olmak üzere, bu cinayette başka başka kimselerin ne derece etkisi direkt ya da dolaylı olarak olmuştur sorusuna cevap bulabilmektir.İşte ben insanım diyen herkesin bu şekilde olayları irdelemesi lazım.

Benim bu olayda kusurum nedir derseniz;

1- Neden bu töre esiri aileye bir şeyler öğretemedim,

2- Bu kız 12 yaşında evlendirilirken neden karşı çıkmadım,

3- Öldürülen bu masum kıza neden sahip çıkamadım ve cenazesine farz-ı kifaye olan İslami vecibelerimi yerine getiremedim,

4- Neden basın huzurunda dünya ya seslenerek bu töre kararını lanetlemedim.

5- Neden bu zulmün, hiçbir dinde hiç bir insanlıkta yeri olmadığını dünyaya haykırmadım.

İşte bunlar da benim günahlarım, siz de kendi açınızdan düşünün, devlet kendi açısından düşünsün o zaman hangimizin ne eksiği varsa düzeltirsek, bu ve benzeri bir çok sorun kendiliğinde ortadan kalkar diye düşünüyorum.

Bu menfur olaya cevaz kabilinden bir kılıf uydurmaya gerek yoktur. "Töre buysa bin lanet olsun" diyor ve insanlığı bir daha düşünmeye davet ediyorum.

Hey dertli dünya hey!...


Eyüphan KAYA

04.01.2013


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.