Evren ve Þahinkaya gelmedi, 105 yaþýndaki 'Berfo Ana' geldi

04 Nisan 2012 19:29  

 

Evren ve Þahinkaya gelmedi, 105 yaþýndaki 'Berfo Ana' geldi

105 yaþýndaki 'Berfo Ana' ambulansla gelip müdahil oldu

Kenan Evren ve Tahsin Þahinkaya rahatsýzlýklarý nedeniyle mahkemeye gelmedi ama 105 yaþýndaki Berfo Ana ambulansla Ankara'ya geldi.

12 Eylül davasýnýn iki sanýðý Genelkurmay Baþkaný ve 7. Cumhurbaþkaný Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutaný Emekli Orgeneral Tahsin Þahinkaya yaþlarý dolayýsýyla var olan rahatsýzlýklarý nedeniyle bugün sanýk sandalyesine oturmadý ancak 105 yaþýndaki Berfo Ana Kars'tan Ankara'ya geldi. 12 Eylül'de gözaltýnda kaybedilen Cemil Kýrbayýr'ýn annesi Berfo Ana, 12. Aðýr Ceza Mahkemesi önüne ambulansla geldi, gün boyunca çoðunlukla ambulansta tutuldu. Berfo Ana, 12 Eylül davasýna müdahil olmayý talep etmiþti.

Cemil Kýrbayýr 13 Eylül 1980'de Kars, Göle'deki evinden gözaltýna alýndý. 8 Ekim'de iþkenceyle öldürülerek bedeni kaybedildi. Bugüne kadar tüm giriþimlere raðmen Kýrbayýr'ýn katledilmesiyle ilgili olarak kimse yargý önüne çýkarýlmadý, cezalandýrýlmadý, Kýrbayýr'ýn mezarý için bir giriþimde bulunulmadý. Cemil Kýrbayýr'ýn aðabeyi Mikail Kýrbayýr kardeþinin akýbetini araþtýrdýðý için tehdit ve idari baskýya maruz kaldý; görev yeri deðiþtirildi, bu yolla olay yerinden uzaklaþtýrýlarak zorunlu ikametgaha tabi tutuldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Ýnsan Haklarý Komisyonu Cemil Kýrbayýr'la ilgili olarak yürüttüðü soruþturmada "gözaltýnda iþkence gördüðünü, iþkence sonucu hayatýný kaybettiðini ve cesedinin sorgulamalarý yapan kamu görevlilerince ortadan kaldýrýldýðýný" belirlemiþti.

Komisyonun incelemeleri sýrasýnda onca yýl boyunca soruþturma açýlmadýðý ortaya çýktý. Komisyon, resmi makamlarýn Cemil Kýrbayýr'ýn "firar ettiði" yönündeki iddialarý nedeniyle de bir soruþturma açýlmadýðýný tespit etti. TBMM Komisyonu Baþbakan'ýn Cumartesi Anneleri'yle yaptýðý bir toplantýda, Kýrbayýr'ýn annesi Berfo Ana'nýn talebinin ardýndan oluþturulmuþtu. Komisyon raporunu 2011 Mayýs ayýnda yayýnladý. Rapora göre, Cemil Kýrbayýr, darbenin gerçekleþmesinden bir gün sonra evinden alýndý, önce 247. Piyade Alayý'na, bir hafta sonra da Kars Askeri Gözetimevi'ne gönderildi. 8 Ekim 1980'de iþkencede hayatýný kaybetti. Berfo Ana, 30 yýl önce gözaltýnda kaybolan oðlu Cemil için Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi'ne (AÝHM) baþvurdu.

5 Þubat 2011'de Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan'ýn davetlisi olarak Dolmabahçe'deki ofisine gelen 'Cumartesi Anneleri' arasýndaydý. "31 yýldýr evimin kapýsýný kilitlemiyorum. Belki bir gün çýkar gelir, kapýyý kilitli bulmasýn diye açýk tutuyorum. Oðlumun tek bir kemiðine bile razýyým. Senden oðlumun mezarýný istiyorum" demiþti. Erdoðan, Berfo Ana'ya oðluna ne olduðunu öðreneceðine dair söz vermiþti.

Radikal

Son Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2012 19:37

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0