Erkek egemen zihniyet, siyasette de kadınları etkiliyor

05 Aralık 2010 16:49  

 

Erkek egemen zihniyet, siyasette de kadınları etkiliyor

AKP ve CHP'li kadınlar arasında gerginlik!

İzmir'de Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 76. yıldönümü törenine; CHP'li kadınların adı anons edilirken, AK Partili kadınların görmezden gelinmesi damgasını vurdu.

AK Parti Kadın Kolları'nın adının okunmamasına partinin Kadın Kolları Başkanı Nesrin Ulema tepki gösterdi. İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı ve eski CHP milletvekili Türkan Miçoğulları ise AK Partili kadınları meydanda yeni gördüğünü ve ayrı bir tören düzenleyeceklerini düşündüğünü ifade ederek kendisini savunmaya çalıştı. Bazı AK Partili kadınlar ise CHP'li kadınların kendilerine "türbanlarınız nerede" diye sataştıklarını ifade etti.

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 76. yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde tören yapıldı. İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı ve eski CHP İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, törende, parlamentoda kadın sayısının neden az olduğunu çeşitli toplantılarda yeteri kadar sorguladıklarını belirterek, ''Parlamentoda olmak için engelleri aşmaya hazırız. Şu anda yasal bir engel yok, kamuoyu baskısı yok. En büyük engel siyasetin erkek egemen anlayışla yapılması.'' diye konuştu. Birlik olarak, partilerin genel başkanlarına gönderilmek üzere bir mektup hazırladıklarını ifade eden Miçooğuları, 2011 seçimlerinden önce bu mektubu genel başkanlara yollayacaklarını duyurdu. Miçooğulları, mektubu okuduktan sonra, buna destek vereceğini açıklayan CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Çetin ile bazı sivil toplum örgütlerinin başkanlarını yanına çağırdı. Daha sonra İzmir Kadın Kuruluşları Birliği, Konak Belediyesi ve CHP İzmir İl Başkanlığın'ca Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.

Bu arada AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nesrin Ulema, kutlamaya katılmak üzere KADER tarafından davet edildiklerini, tören alanına geldiklerini, ancak isimlerinin okunmadığını belirterek, bu duruma tepki gösterdi. Ulema, "Atatürk 1934 yılında Türk kadınına güvenini seçme ve seçilme hakkını vererek göstermiştir. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıldönümü dolayısıyla buradayız. Ancak İzmir'de siyaset yapan kadınlar olarak el ele veremiyorsak, CHP anonsu yapılıyorsa AK Parti görmezden geliniyorsa, konuşmamız gereken düşünmemiz gereken konu buradan başlıyor." dedi. Parlamentoda kadın milletvekili sayısının AK Parti öncülüğünde arttığını anlatan Ulema, ''Önümüzde 2011 seçimleri var. 2011'de el ele kol kola verebilirsek, bu oranları çoğaltabiliriz.'' diye belirtti.

Bunun üzerine Ulema'nın yanına giden Miçooğulları, AK Parti İzmir İl Kadın Kolları üyelerinin alanda bulunduğunu henüz fark ettiğini ve ayrı bir etkinlik yapacaklarını düşündüğünü söyledi. Miçooğulları, iktidar partisinin üyelerinin kendilerine destek vermesinin önemli olduğunu kaydederek, alanda bulundukları için Ulema ve arkadaşlarına teşekkür etti.

Törene katılan kadınlardan bazıları Ulema'nın konuşması sırasında ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'', ''Türkiye, laiktir laik kalacak'' şeklinde slogan attı. Bazı AK Partili kadınlar da CHP'li kadınlar tarafından "Türbanlarınız nerede" denilerek tartışma ortamına çekilmeye çalışıldığını, sözlü sataşmalarla karşılaştıklarını ifade ettiler.

CHP'li kadınların alandan ayrılmasının ardından AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nca Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.


CİHAN Haber

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0