Engelsizler daha büyük engel

05 Eylül 2011 16:20  

 

Engelsizler daha büyük engel

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın araştırmasına göre toplumun yüzde 50.3’ü bir engelli ile evlenmek, yüzde 30.1’i aynı işyerinde çalışmak, yüzde 7.7’si ise onlarla komşuluk yapmak istemiyor

Kübra Demir

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan bir araştırma, engellilere yönelik ayrımcılığı gözler önüne serdi. Araştırmaya göre toplumun yüzde 50.3’ü bir engelli ile evlenmek, yüzde 30.1’i ise aynı işyerinde çalışmak istemiyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 12.29’unu engelliler oluşturuyor. Bu 8.5 milyon engelliye tekabül ediyor. Bir engelli ile komşu olmak istemeyenlerin oranı yüzde 7.7. Engelliler ise tabii ki söz konusu ayrımcılığa isyan ediyor.

Ayrımcılığa karşı proje

22 sivil toplum örgütü Görme Özürlüler Derneği ve Türkiye Kas Hastalıkları Derneği öncülüğünde bir araya gelerek, “Engelli Ayrımcılığı İzleme ve Önleme Platform Projesi”ni başlattı. Bir yıl sürecek olan proje Sabancı Vakfı Hibe Programı tarafından destekleniyor. Taraf’a konuşan engelliler yaşadıkları ayrımcılıkları anlattılar.

Hakan Özgül (Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi. 33 yaşında, kas kastası): Engellilere yönelik ayrımcı uygulamalar kin ve nefrete dayalı olarak yapılmıyor. Daha çok acımak, merhamet etmek ve bilgisizlikten yapılıyor. Hayatımda çok fazla “Sen zaten sakatsın, sana gerek yok” söylemleriyle karşılaştım. Örneğin bir cami imamına basamaklar yüzünden camiye giremediğimi söylediğimde “sana gerek yok” demişti.

‘Hastalığım bulaşıcı değil’

Can Ahmet Vural (kas hastası, 22 yaşında): 22 yıldır kas hastasıyım. Küçüklüğümden bu yana çok fazla ayrımcılıkla karşılaştım. Ama hiçbir zaman pes etmedim. Örneğin, ilkokuldayken müzik derslerimiz okulun alt katındaydı ve merdivenleri inemediğim için müzik derslerine giremedim. İlkokuldayken anne ve babalar çocuklarıyla birlikte oyun oynamamı istemiyorlardı. En sonunda onlara “Benim hastalığım bulaşıcı değil” diye açıklama yapmıştım.

Engelli öğrenci de istenmiyor

Süleyman Akbulut (Engelli Ayrımcılığını İzleme ve Önleme Platformu Projesi Koordinatörü): Engellilerin sorunları ekonomik sorunlardan ibaret değildir. Temelinde engellilere yönelik ayrımcı uygulamalar vardır. Ülkemizde bir çocuk engelli olduğu için sınıftaki diğer çocukların psikolojisini bozacak diye kaydını yapmak istemeyen okul müdürleri var. Engelli olduğu için işyerinde çalıştırılmadan parası verilip evlerine gönderilen arkadaşlarımız var. Toplumun belli bir kesimi engelli bir komşusu olmasını istemiyor, belli bir kesimi aynı okulda okumak istemiyor. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Hak ettikleri halde diplomat, hâkim ve savcı olamayan arkadaşlarımız var.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2011 16:26

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0