En eski İzmirliler eski Avrupalıların atası mı?

14 Ağustos 2009 21:25  

 

En eski İzmirliler eski Avrupalıların atası mı?

İzmir'in bilinen 5 bin yıllık tarihini 8 bin 500 yıla çıkaran Yeşilova'daki kazıların bu yılki bölümü başladı. Kazıların sadece ilk 20 gününde müzede sergilenebilecek kalitede 10'a yakın eser çıkarıldı.

Kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin ‘ilk İzmirlilerin’ günlük yaşamını keşfettiklerini söyledi: “Kazılarla İzmir’e ilk yerleşen topluluğun nasıl yaşadığını, hangi ırka sahip olduğunu anlamaya çalışıyoruz. 8 bin 500 yıl önce ilk yerleşimin başladığını, insanların sazdan, otlardan evler yaparak hayvancılık, avcılık yaptığını görüyoruz. Burada yaşayan ilk insanların kültürlerinin ilerlemiş olduğunu ve kendi mühürleri bulunduğunu, yönetim tarzları olduğunu anlıyoruz. 300 metre çapında bir alanda yerleşmişler, dağınık yerleşim var. Kullandıkları taş aletleri, çanak çömleği, birçok şeyi açığa çıkarmış durumdayız. İzmir’in en eski geçmişini öğreneceğiz. Güneydoğu Avrupa’nın, Yunanlıların da büyük oranda köklerinin yattığı yerlerin bu bölgeler olduğunu tahmin ediyoruz. Bornova Ovası’nda, 300 metre çapında, benzer yerleşimlerin yapıldığı üç alan var. Bu alanlar tarih öncesi dönemin yerleşim yerleri.” 

Yabancı bilim adamlarının ilgiyle izlediği kazılara Bornova Belediyesi de destek veriyor. İzmir’in en eski yerleşim alanının Bornova olduğunun ortaya çıktığını belirten Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır heyecanlı: 

“Kazı alanının yakınlarına küçük bir müze yapmak istiyoruz. Ayrıca o yıllarda insanların yaşadığı sazdan ottan evlerin benzerleri yapılacak. Yakınlarına ilkel fırınlar inşa edilecek. Neolitik devir öncesi ve sonrası çocuklara, gençlere, bizlere gösterilecek. ‘Kendin yap, kendin öğren’ tarzında o devirleri yaşatan bir mekân oluşturulacak. Bornova’ya gelen yerli veya yabancılar mutlaka görmek isteyecek.” (aa) 

Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0