Elazığ 6,0'la sallandı: 57 ölü

08 Mart 2010 12:11  

 

Elazığ 6,0'la sallandı: 57 ölü

Elazığ'da 6,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde şu ana kadar 57 kişi hayatını kaybetti, 100'e yakın kişi de yaralandı.

ELAZIĞ - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre; saat 04.32'de merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesinde 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Yerin 5 kilometre altında meydana gelen sarsıntı, yaklaşık 1 dakika sürdü.

Deprem, Elazığı kent merkezi, Kovancılar ve Karakoçan ilçelerinde maddi hasarlara neden oldu.

Deprem en çok 6 köyü etkiledi. En büyük hasar ve can kaybı Kovancılara bağlı, Aşağı ile Yukarı Kanatlı, Göçmeler, Aşağı ile Yukarı Demirci, Okçular köylerinde oldu.

Deprem, özellikle Okçular Köyü'nde büyük hasara ve çok sayıda ölüme neden oldu. Köydeki evlerin büyük bir kısmının yıkıldığı ifade edildi.

İlk belirlemelere göre; depremde 57 kişi yaşamını yitirdi, 100'e yakın kişi de yaralandı.

KERPİÇ KERPİÇ ÜSTÜNE KALMADI
Yıkılan binalarını büyük bir kısmının kerpiçten yapılması dikkat çekti.

Enkaz altında kalanların da olduğu belirtiliyor. Enkaz altında kalanları kurtarmak için çalışmalar sürüyor.

51 ÖLÜ VAR
Depremde şu ana kadar 51 kişi yaşamını yitirdi, 70 kişi de yaralandı.

Yıkılan binalarını büyük bir kısmının kerpiçten yapılması dikkat çekti.

Enkaz altında kalanların da olduğu belirtiliyor. Enkaz altında kalanları kurtarmak için çalışmalar sürüyor.

5.5 KORKUTTU
Saat 09.47'de merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 5.5 büyüklüğünde bir deprem deprem daha kaydedildi.

Bu arada, Elazığ Valisi Muammer Erol da depremin etkili olduğu köylerde incelemelerde bulundu.

ÖLÜ VE YARALILARIN İSİMLERİ
Depremde yaşamını yitirenlerden 22'si ile yaralılardan 53'ünün kimlikleri belirlendi.

Buna göre, Muhammet Emin Polat (Çocuk), Netice Polat, Medine Akdağ (Çocuk), Muhammet Özdoğan (Çocuk),Berivan Özdoğan, Özcan Cirit, Nazile Cirit, Murat Cirit, Fikri Özdoğan, Nermin Yıldız, Gönül Yıldız, Tuğba Yıldız, Zilan Yıldız, Emre Çiçek, Ayten Çiçek, Davut Yüksel, Kibar Yüksel, İzzet Çimen, Nurettin Çimen, Yeter Akdağ, Emrullah Akdağ ve Yusuf Akdağ yaşımını yitirdi.

Yaralananlardan bazılarının isimleri ise şöyle: ''Hasret Kale, Süleyman Tosun, Halime Gündüz, Hilal Yağmur, Niyazi Keleş, Hasan Hüseyin Yüksel, Cihan Polar, Remzi Aydemir, Feyzullah Dağdöğer, Telli Özdoğan, Derviş Ersöz, Ramazan Karadağ, Fındık Karadağ, Melis Yüksel, Asiye Yüksel, Nazlı Ersöz, Remzi Aydemir, Mustafa Aydemir, Hakan Abdullah Dağdöğer, Berivan Yıldız, Rabia Aydemir, Yusuf Akdemir, Muhammed Yıldız, Harun Uygur, Hüseyin Yıldırım, Serhat Yıldız, Makbule Cirit, Emrullah Akdağ, Rukiye Yıldız, Mehmet Rıza Yıldız, Resul Cirit, Safiye Akdağ, Burhan Yüksel, Mücahit Yıldırım, Veysel Yıldız, Çiçek Yıldırım, Ayşe Yıldırım, Adem Yıldırım, Fatma Kahraman, Mikail Yıldırım, Mülkiye Yıldız, Feyza Yıldırım, Ruşen Yıldırım, Cevahir Çiçek, Aynur Yıldırım, Gökhan Yıldız, Ayni Çimen, Naciye Yüksel, Arzu Uzun, Abdurrahman Cirit, Remziye Doğan, Veysel Yıldız, Esma Demirtaş''

ÇEVRE İLLERDE HİSSEDİLDİ
Erzincan kent merkezinde de hissedilen 6,0'lık deprem nedeniyle bazı binaların camlarında çatlaklar oluştu.

Sarsıntı, Tunceli, Malatya, Bingöl, Erzurum ve Diyarbakır'da da hissedildi.

OKULLAR TATİL
Artçı sarsıntılar nedeniyle Elazığ ve Tunceli'de eğitime iki gün ara verildi. İki kentte de eğitim, 10 Mart'ta yeniden başlayacak.

HASARLI BİNAYA GİRMEYİN!
Öte yandan, 6.0 büyüklüğündeki ilk depremin ardından artçı sarsıntıların yaşanmasına devam ediliyor.

Buna göre, en son saat 10.43'te hissedilen 2.7 şiddetindeki artçı sarsıntıyla birlikte bugün Elazığ'da yaşanan artçı depremin sayısı 41'e ulaştı.

KURTARMA EKİPLERİ BÖLGEDE
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından bölgedeki hasarlı yapılara can güvenliği açısından girilmemesi gerektiği belirtilirken, Ankara, Kayseri ve Van'dan 3 ambulans helikopterin bölgeye intikal ettirildiği belirtildi.

Bölgede toplam 23 araç, 127 arama-kurtarma personeli ile çevre il ve ilçelerden çok sayıda ambulans ve 82 kişilik medikal kurtarma-sağlık ekibinin çalışmalara devam ettiği bildirildi.

KIZILAY'DAN KRİZ MERKEZİ
Kızılay tarafından Ankara'daki Afet Operasyon Merkezi'nde de kriz masası oluşturuldu.

Kızılay tarafından 230 çadır, 1000 battaniye, 20 mevlana evi, 2 seyyar mutfak, 18 personel de bölgeye sevk edildi.

Bölgede ortaya çıkabilecek kan ihtiyacının karşılanabilmesi için bölgeye yakın kan merkezleri de alarm durumuna geçirildi.

Kızılay, Diyarbakır ve Malatya kan merkezlerinden bölgeye kan sevkıyatı için hazırlıklar da tamamlandı.

Bölgeye ulaşan afet müdahale ekibi yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine dağıtacak.

Ayrıca bölgeye gönderilen seyyar mutfaktan halka ve kurtarma çalışmalarına katılan görevlilere sıcak yemek dağıtımı yapılacak.

BAKANLAR BÖLGEDE
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve bazı bölge milletvekilleri ile birlikte deprem bu sabah deprem bölgesine ulaştı.

Yetkililerden kısa süre bilgi alan bakanlar, daha sonra askeri helikopterle Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi Okçular köyüne hareket ettiler.

KÜTAHYA VE HATAY DA SALLANDI
Öte yandan, Kütahya ve Hatay’da da depremler oldu. Dün akşam saat 22.58'de, merkez üssü Kütahya olan 3,7 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde merkez üssü Yakacık olan ve 8.2 km derinlikte 3,8 büyüklüğünde hafif şiddette bir deprem de meydana geldi.


ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0