Ege'de fırtına alarmı: Kriz masası oluşturuldu maçlar iptal edildi

28 Eylül 2018 17:58  

 

Ege'de fırtına alarmı: Kriz masası oluşturuldu maçlar iptal edildi

İzmir'de beklenen tropik fırtına nedeniyle hafta sonu oynanacak amatör futbol müsabakaları iptal edildi. Muğla Valiliği fırtına nedeniyle kriz masası oluşturulduğunu açıkladı, Kuşadası'nda ise balıkçıların denizlere açılması yasaklandı.

İzmir'e hafta sonu ulaşması beklenen tropikal fırtına nedeniyle 29 ve 30 Eylül tarihinde oynanacak amatör futbol maçları ileri bir tarihe ertelendi.

İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, 29-30 Eylül tarihlerinde İzmir'de oynanması planlanan tüm amatör futbol müsabakalarının Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan raporlar doğrultusunda, aşırı olumsuz hava koşulları sebebiyle ileri bir tarihe ertelendiği ifade edildi.

İZMİR: KRİZ MASASI GÖREVDE

İzmir Büyükşehir Belediyesi de tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, İZSU, İZBETON, İtfaiye Daire Başkanlığı, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ve Yerel Hizmet birimleriyle Kriz Masası oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, fırtınanın ilerleyişini yakından takip ederken son hazırlıkları da gözden geçiriyor.

İki gündür yoğun teyakkuz halinde olduklarını söyleyen Genel Sekreter Buğra Gökçe, "İzmir Ulaşım Merkezi'deki (İZUM) koordinasyon birimimiz de olağanüstü duruma geçti. Belediyenin tüm birimleri aktif hizmette. Sahada yaklaşık 4–5 bin personel olacak. Hafta sonu sahada çalışacak personelin izinleri iptal edildi” dedi.

Fırtınanın İzmir'de en yoğun olacak kısmının Çeşme yarımadası ve güneyi olacağının altını önemle çizen Gökçe, “Çeşme, Seferihisar, Foça, Karaburun ve Mordoğan’da etkili olacak fırtına dolayısıyla bu bölgelerde ekipmanlarımızı çoğaltıyoruz. Ciddi yağış ve rüzgarla kaşı karşıya kalacağız. Biz her zaman her koşulda hazırlıklı olmak zorundayız. Umarım aktif görev icap edecek bir durum olmaz” şeklinde konuştu.

KORDON ESNAFINDAN FIRTINAYA KARŞI KUM TORBALI ÖNLEM 

İzmir'de, su baskınlarından en çok etkilenen Kordon esnafı, pazar günü kenti etkisi altına alması beklenen 'tropik fırtına'ya karşı önlem aldı. Zaman zaman meydana gelen su baskınları nedeniyle sıkıntı yaşayan esnaf, fırtına sonrası meydana gelebilecek su baskınlarına karşı iş yerlerinin camlarının altına kum torbası koyacak. Kordon İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Toray Altın, fırtına uyarısı yapıldığını hatırlatarak, aldıkları önlemlere dair bilgi verdi. Altın, "Böyle bir fırtına uyarısı aldığımız zaman, kapıların önüne gelecek sulara karşı kum torbaları ile önlemlerimizi alıyoruz. Birçok işletme kot farkından dolayı su baskınlarından olumsuz etkileniyor. Kum çuvalları ile bariyer yaparak önlem alıyoruz. Tentelerimiz, saatte 100 kilometre hızla esen rüzgara karşı dayanıklı. Doğal afet bu, dünyanın her yerinde oluyor. Önlemlerimizi alacağız ama bence çok da korkmamak lazım" dedi.

18-09/28/ff.jpg

'SU BASKINLARINA KARŞI HAZIRLIKLIYIZ'

Kordon esnafından Umut Ulaş da su tahliye pompalarının hazır olduğunu belirterek, "Alt katlarımız var. Eğer su baskını yaşanırsa su pompaları ile suları tahliye edeceğiz. Kendimiz suyu çekeceğiz. Kum torbaları ile set kuracağız. İşletmelerin girişlerine koyacağız, suyun içeri girmesini engelleyeceğiz" dedi. 

Turgut Duymuş ise rüzgarın işletmeye zarar vermemesi için kendilerince birtakım önlem aldıklarını dile getirerek, şunları söyledi:
"Fırtına, afet düzeyinde olduğu zaman bunun önüne hiçbir şekilde geçilemez. Biz İzmir'de denizin taşmalarını, fırtınaları çok yaşadık. Ben 22 yıldır buradayım. Biz burada o sorunu birçok kez yaşadık. Mekanın içerisinde 1 metre su gördük. Biz 2 gündür fırtına olacağına dair haberleri görüyoruz. Kum torbalarımız hazır. Televizyonları sökeceğiz. Tenteleri açacağız. Rüzgarın rahat bir şekilde akıp geçmesi için önündeki engelleri kaldıracağız. Ama haddinden fazla geldiğinde biz ne yaparsak yapalım, zararını göreceğimizi düşünüyorum. Kum torbalarını camların altına koyacağız. Minderleri toplayacağı." 
Kordon esnafından Yakup Yıldırım da "Kendi çabalarımız ile birtakım önlem aldık. Bırakın fırtınayı, şiddetli yağmurda bile buralar su altında kalıyor. Biz de o nedenle gerekli tedbirleri alıyoruz. Endişeliyiz ama çok fazla da korkmuyoruz. Temennimiz, ciddi bir fırtına ile karşı karşıya kalmamak" diye konuştu.

 Muğla Valiliğince etkili olması beklenen tropik fırtına nedeniyle kriz merkezi oluşturulduğu bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, ekiplerinin beklenen fırtınaya karşı hazır olduğu belirtildi.

Yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı ekiplerin yönlendirileceği bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Meteorolojiden edinilen bilgilere göre Orta Akdeniz'de oluşması beklenilen fırtınanın ilimizi etkilemesi durumunda, Valiliğimiz koordinesinde 24 saat esaslı gerekli tedbirler alınmış, Vali başkanlığında ilgili kurumların temsilcileri ile kriz merkezi oluşturulmuştur. Vatandaşlarımızın Valiliğimizin, kaymakamlıklar ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarı ve açıklamalarını dikkate almaları, herhangi bir mağduriyet durumunda 112 Acil Çağrı Merkezini aramaları kamuoyunun bilgisine sunulur."

Öte yandan, Muğla Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada ise tüm birimlerin AFAD ile eş güdümlü olarak AKOM koordinesinde teyakkuza geçirildiği vurgulandı.

BALIKÇILARA FIRTINA YASAĞI

Kuşadası Liman Başkanlığı, 29-30 Eylül'de balıkçıların denizlere açılması yasaklandı. 

 İZMİR/MUĞLA/DHA/AA

karar.com  

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0