EGEÇEP'ten 'zeytindalı' çıkışı: Zeytin barışın simgesidir savaşın değil

25 Ocak 2018 22:40  

 

EGEÇEP'ten 'zeytindalı' çıkışı: Zeytin barışın simgesidir savaşın değil

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) yazılı olarak yaptığı açıklamada, Afrin Operasyonuna verilen "zeytindalı" ismine karşı çıkarak zeytinin ancak barışın simgesi olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

EGEÇEP yaptığı açıklamada Türkiye'yi Afrin'de savaşa sokan hükümetin bugüne kadarki politikalarını eleştirdi. Zeytin ve zeytin dalının bugüne kadar, barış, bereket ve sevgi ile anıldığını ve AKP hükümetinin bir savaşa bu ismi vermesinin kabul edilemez olduğu belirtildi.

"İKTİDAR YILLARDIR ZEYTİN KARŞITI POLİTİKA İZLİYOR"

"İktidarın, sürekli bir şekilde Zeytin Yasasını delme girişimleri, Soma Yırca'da yandaş şirketin 6600 zeytini katletmesine göz yumulması, maden ve enerji yatırımları için zeytinliklerin ortadan kaldırılması gibi zeytin karşıtı politikalarını yıllardır biliyoruz. Şimdi de bir askeri harekata zeytin dalı adının verilmesini bu düşüncenin bir ürünü olarak değerlendiriyoruz." denilen açıklamada "ölmez ağaç" denilen bir bitkinin tüm canlıların yaşam haklarını ortadan kaldıran, yoksulluk, göçler, sağlıksızlık kadar çevresel sorunların da en önemli nedenlerinden olan savaşa ad olarak konulmasına karşı çıkıldı.

"ZEYTİN BARIŞIN BEREKETİN SEVGİNİN SİMGESİDİR SAVAŞIN DEĞİL"

EGEÇEP'ten yapılan yazılı açıklamanın tam metni;

Zeytin ve zeytin dalının tarihten bugüne kadar temsil ettiği değerler hep barış, bereket, bolluk, sevgi üstüne olmuştur. Canlı yaşamı ve doğa tahribatı doğuracak bir savaşa bu ismin verilmesi kabul edilemez.

İktidarın, sürekli bir şekilde Zeytin Yasasını delme girişimleri, Soma Yırca'da yandaş şirketin 6600 zeytini katletmesine göz yumulması, maden ve enerji yatırımları için zeytinliklerin ortadan kaldırılması gibi zeytin karşıtı politikalarını yıllardır biliyoruz. Şimdi de bir askeri harekata zeytin dalı adının verilmesini bu düşüncenin bir ürünü olarak değerlendiriyoruz. Zeytin ağacı ve zeytin dalı kutsal kitaplarda, insanlık kültürünün ürettiği edebi metinlerde de barış, bereket, bolluk imgeleri üzerinden anılır.

Homeros zeytinyağına 'altın sıvı' der. Atinalı siyaset adamı Solon ise zeytin ağacını kesenleri ağır şekilde cezalandıran yasalar çıkarmıştır.

Mısır'da Firavun Ramses Tanrı Ra'ya zeytin dalı sunar. Ona; “Senin şehrin Heliopolis’i zeytin ağaçlarıyla süsledim" diye seslenir.

Kur'an'da tanrının üzerine yemin ettiği iki meyveden birisidir. Tin suresi; “Tin’e (incir) ve zeytuna hamdolsun...” diye başlar.

Tevrat’a göre Nuh Tufanından sonra gönderilen beyaz güvercin gagasında zeytin dalı ile döner.

İncil'e göre İsa Kudüs'te Zeytindağında göğe yükselmiştir ve o bahçedeki zeytin ağaçları bugün hala yaşamaktadır.

Biz yaşam savunucuları, savaşların olmadığı, tüm canlıların yaşam haklarının gözetildiği, insan emeği ve onurunun korunduğu, doğayla barışık bir yaşam mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız.

Böylesine önemli, 'kutsal', uzun ömrü nedeniyle 'ölmez ağaç' denilen bir bitkinin, tüm canlıların yaşam haklarını ortadan kaldıran, yoksulluk, göçler, sağlıksızlık kadar çevresel sorunların da en önemli nedenlerinden olan savaşa ad olarak konulmasını doğru bulmuyoruz.

Doğanın bize bahşettiği en önemli değerlerimizden zeytin ağacının bu şekilde istismar edilmesine karşı "Zeytin barışın simgesidir savaşın değil" diyoruz.

izgazete.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0