Ege Üniversitesi'nde görme engelli öğrenci derse alınmıyor

07 Mayıs 2010 14:00  

 

Ege Üniversitesi'nde görme engelli öğrenci derse alınmıyor

Sınav kağıdını okuması için görevli bulunmayınca dava açan görme engelli öğrenci, bu kez de derslere alınmadığı iddiasıyla Ege Üniversitesi Rektörü ve Fen Fakültesi Dekanı hakkında suç duyurusunda bulundu.

İZMİR - Görme engelli öğrenci Mahmut Yiğit Çakın, Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nde okuyor.

Çakın, daha önce sınavlarda kendisine soruları okuyup vereceği yanıtları sınav kağıdına yazacak görevli sağlanmayınca ilk dönem derslerini verememiş ve İzmir İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu. Çakın, 100 bin liralık tazminat davası açmıştı.

Mahmut Yiğit Çakın, bu kez de derslere alınmadığı iddiasıyla üniversitenin rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Dekan Prof. Dr. Nadide Kazancı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Çakın'ın avukatı Barış Kaşka, İzmir İdare Mahkemesi'ne açtıkları davanın halen sürdüğünü belirtti. Açtıkları davanın ardından ders seçme formunun okul yönetimince onaylanmadığını ve öğrencinin eğitim hakkının engellendiğini belirterek Kaşka, şunları söyledi:

''Müvekkilimiz sınavlarda, görme engeline uygun koşullar sağlanmadığı için zaten derslerini geçememişti. Müvekkilimizin Anayasal hakları ihlal edilmiş biz de İdare Mahkemesine başvurmuştuk. Yiğit, bahar dönemi için de harcını yatırdı ve derslerini seçti. Ancak her nedense dersleri onaylanmadı. Onaylanmadığı için, derse girdiğinde hocaları tarafından kendisine, 'Senin listede ismin görünmüyor. Bu nedenle bu dersi alamazsın' deniliyor.''

Suç duyurularında EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı'nın Türk Ceza Kanunun 257. maddesi gereğince ''görevi kötüye kullanmak'' suçundan cezalandırılmalarını istediklerini belirten Barış Kaşka, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Okul yönetiminden çözüm beklerken tam tersi gelişmelerle karşı karşıya kaldık. Bilim adamı olmak isteyen görme engelli bir öğrencinin tüm şevki kırıldı. Madem bu öğrenciye okuma imkanı tanımayacaktınız, neden okula aldınız? Ailesi, 'Biz Yiğit'in engelli olduğunu okulun bu muameleleri nedeniyle farkına vardık' diyor. Bu çocuk yüzde 20'ye kadar görebiliyor. Yolda tek başına kimseden destek almadan yürüyebiliyor. İlkokulu, orta okulu, liseyi İzmir'in en iyi okullarında dereceyle bitirdi. Sınav kağıdına çizilmiş bir geometrik şekli göremeyebilir ama bunu tahtaya çizdiğinizde görebiliyor.

Biz üniversitenin olanakları dışında, imkansız bir şey istemiyoruz. Engellilerle ilgili yasa çok açıktır. Müvekkilimin merhamete, hoş görüye ihtiyacı yok. Yasalar idarenin, engelli öğrencinin eğitime eşit katılabilmesi için her türlü çabayı almasını zorunlu kılıyor. Hangi öğrenci, rektörüne dekanına dava açmak ister? Ancak müvekkilimin eğitim hakkını 6 aydan bu yana engelliyorlar.''


ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0