Düşüncenin Yeni Sanıkları Margulies, Ocak, Kılıç....

14 Mayıs 2010 15:53  

 

Düşüncenin Yeni Sanıkları Margulies, Ocak, Kılıç....

Yazar Roni Margulies ve "Taraf" sorumlu müdürü Adnan Demir, 5'şer yıl; "Radikal" muhabirleri İsmail Saymaz, Serkan Ocak ve Ertan Kılıç toplam 88 yıl hapis istemiyle, Hacı Boğatekin 10 bin TL tazminat istemiyle yargılanıyor. Yalçın Ergündoğan ise mahkum oldu.

Yazar ve şair Roni Margulies ve Taraf gazetesi sorumlu müdürü Adnan Demir, 16 Aralık 2009'da yayımlanan "Kim kimin düşmanı?" başlıklı köşe yazısında "Terör örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla beş yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Margulies, "Solduyu" köşesinde, "Türkiye devleti PKK'nin ilan ettiği düzinelerce ateşkesin herhangi birini kabul etti mi? Operasyonlara son verdi mi? Etmedi ve vermedi. Bu durumda niye PKK'nin eylemlere son vermesi bekleniyor?" sözlerinin de geçtiği yazısı nedeniyle 15 Haziran'da yargılanmaya devam edecek.

Makalede düşünce ve ifade özgürlüğünün kendisine tanıdığı hakka uygun hareket ettiğini açıklayan Margulies, savunmasında beraatını istedi.

Terörle Mücadele Yasası (TMY) uyarınca yargılanan Demir de, Margulies'in, "Kürt halkı açısından PKK örgütünün ne anlama geldiğini sosyolojik gerçekliğe dayanarak anlattığını" söyleyerek haklarındaki suçlamanın reddedilmesi gerektiğini kaydetti.

Radikal muhabirleri için 88 yıl istendi
Ancak son dönemde gündeme gelen davalar bununla sınırlı değil: Ergenekon Soruşturması ile ilgili haberlerden gazeteci İsmail Saymaz hakkında toplam 54 yıl hapis istemiyle dava açılmasının ardından, son olarak, yine Radikal gazetesi muhabirleri olan Serkan Ocak ve Ertan Kılıç hakkında, "Balyoz darbe planı" soruşturmasıyla ilgili haberler nedeniyle 17'şer yıl hapis istemiyle yargılanacakları öğrenildi.

25 Şubat 2010'da yayımlanan ""Hükümeti devirecek miydiniz?" başlıklı ortak imzalı haberde, "basın yoluyla gizliliğin ihlal edildiği", "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs edildiği", "açıklanması yasak bilgilerin temin edildiği ve açıklandığı" ileri sürülüyor.

Yalçın Ergündoğan mahkum
Beyoğlu 4. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin, "Müritleri Haydar Baş'a baş kaldırdı" haberi nedeniyle Sesonline.net sitesi yayın yönetmeni ve yazar Yalçın Ergündoğan'ı bin 500 TL tazminat ödemeye mahkum ettiği 11 Mayıs'ta öğrenilmişti.

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı ve Kadiri Tarikatı şeyhi Haydar Baş'ın şikâyetiyle yargılanan gazeteci, masraflarıyla birlikte toplam 3 bin 500 TL ödeyecek. Bu arada Baş'ın avukatları Ergündoğan hakkında icra takibi başlattı.

Ergündoğan için oluşturulan bir "Dayanışma Kurulu" 28 Mayıs Cuma akşamı Saat:20.00'de TMMOB Makine Mühendisleri Odası'nda bir yemek düzenliyor.

Beyoğlu 2.Asliye Ceza Mahkemesi de, Birgün gazetesinde 2005'te çıkan "Müritleri Haydar Baş'a baş kaldırdı" haberi nedeniyle Ergündoğan'ı hapisten ertelemeli 2 bin 100 TL para cezasına mahkum etmişti.

AKP'li Fırat Boğatekin'den 10 bin TL istiyor
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Adana milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da, Gerger Fırat gazetesi sahibi Hacı Boğatekin'den, 20 Eylül 2009'da yayımlanan "Aman Miro Aman Piro" başlıklı yazısı nedeniyle 10 Bin TL manevi tazminat istiyor. Bugün süren yargılama 8 Temmuz'da devam edilecek. (EÖ)


Bianet

13.05.2010


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0