DSİP Genel Başkanı Tarkan: 'Muhtıracı generaller görevden alınmalıdır'

18 Aralık 2010 00:19  

 

DSİP Genel Başkanı Tarkan: 'Muhtıracı generaller görevden alınmalıdır'

Referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından sessizliğe bürünen 'silahlı askeri bürokrasi'nin bugün Genelkurmay internet sitesi aracılığıyla siyasetçilere ve topluma gözdağı niteliği taşıyan 'Anadil muhtırası'na yönelik ilk tepkiler gelmeye başladı.

Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu', 18 Aralık Cumartesi günü, Saat: 17.00'de, İstanbul, Galatasaray Meydanı'nda bir protesto gösterisi düzenleyeceğini açıkladı.

'Antikapitalist Öğrenci Hareketi' ve 'Demokrasi ve Özgürlük Hareketi Gençliği (DÖH-Genç)'in oluşturduğu 'Üniversitelerde Özgürlük İstiyoruz İnisiyatifi' de, Cumartesi günü, Taksim Tramvay durağında Saat:13.30'de "Kürtler Kürtçe konuşur! Genelkurmay çeneni kapa!" temalı bir gösteri yapacağını duyurdu.

Genç Siviller "iki dilli hayata Genelkurmay ile başlıyoruz. Genelkurmay'ın muhtırası kelimesi kelimesine Kürtçe olarak huzurlarınızda" şeklinde bir açıklama yaparak, muhtıranın Kürtçesini yayınladı.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Genel Başkanı Doğan Tarkan; "Genelkurmay, anadil yasağını tehditle savunurken, halkın değişmesini istediği 1982 Anayasası’nın değiştirilmeyeceğini de söyledi. Muhtıra yeni anayasa isteyenlere de verilmiştir" yorumunu yaptı. Tarkan, yaptığı yazılı açıklamada, "siyasete müdahale eden Genelkurmay anayasal suç işlemiştir. Hükümet, Genelkurmay başkanını ve savaş kışkırtıcılığı yapan generalleri açığa almalıdır" dedi. DSİP'in açıklaması şöyle:

"Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde AKP, MHP ve CHP’den sonra ordu da Barış ve Demokrasi Partisi’nin hayatın her alanında Kürtçe konuşma kararına karşı “anadil muhtırası” verdi.

Genelkurmay, anadil yasağını tehditle savunurken, halkın değişmesini istediği 1982 Anayasası’nın değiştirilmeyeceğini de söyledi. Muhtıra yeni anayasa isteyenlere de verilmiştir.

TSK’nın muhtırası, PKK genel seçimlere kadar tek taraflı ateşkes ilan etmişken, büyük bir savaş kışkırtıcılığı anlamına geliyor.

AKP, MHP ve CHP bu konuda orduya gerekli zemini sundu. Şimdi Türkler, Kürtlere karşı kışkırtılmak isteniyor. Genelkurmay’ın bu girişimi yeni bir darbedir.

12 Eylül halk oylamasında ‘Yetmez ama, Evet’ ve ‘boykot’ diyenler zaten anayasanın değiştirilemez hiçbir hükmü olmadığını savunmuş, halkın yüzde 65’e yakını bu görüşü desteklemiştir.

Anadil yasağı ulusal baskının ta kendisidir. Türk devleti, Kürt ulusunu baskı altında tuttuğu, asimilasyon da ve inkâr da ısrar ettiği sürece Kürtlere özgürlük için savaşmaktan başka hiçbir yol bırakılmayacaktır.

Barış isteyenler, çözüm isteyenler, ateşkes kararını destekleyenler; ordunun 'anadil muhtırası'nı, Kürtçeye karşı savaş açarak generallerin muhtırasına zemin hazırlayan AKP’ye, MHP’ye, CHP’ye 'dur' demelidir.

Siyasete müdahale eden Genelkurmay anayasal suç işlemiştir. Hükümet, genelkurmay başkanını ve savaş kışkırtıcılığı yapan generalleri açığa almalıdır.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)’nin ve Kürt ulusunun yanındayız. Kürtler Kürtçe konuşur. Anadil yasak olamaz..."


Sesonline.net

------------------------------------------------

Genç Sivillerin açıklaması: BEYANA ÇAPEMENIYÊ




 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0